Neo Rentevaste Periode Eindigt

Mijn rentevaste periode loopt af. En nu?

Loopt de rentevaste periode van jouw hypotheek bijna af? Dan krijg je 3 maanden voor het aflopen van deze periode automatisch een nieuw rentevoorstel toegestuurd om jouw hypotheek te verlengen. Je kunt dit voorstel accepteren, of zelf op zoek gaan naar mogelijkheden om jouw hypotheek aan te passen.

Einde rentevaste periode: 2 smaken


Op het moment dat je je hypotheek bij ons afsluit, maak je een aantal afspraken met ons. Bijvoorbeeld over het rentepercentage dat je moet betalen en de hypotheekvorm die je kiest. Ook heb je daarbij een rentevaste periode afgesproken: de periode waarin jouw rentepercentage vaststaat. Die rentevaste periode is bijvoorbeeld 1, 5, 10, 15, 20 of 30 jaar. Hoe langer die periode duurt, hoe langer je dus het afgesproken rentepercentage blijft betalen. Als deze rentevaste periode afloopt, krijg jij een nieuw rentevoorstel zodat jij de rentevaste periode van jouw hypotheek kunt verlengen.  Je rente wordt dan gebaseerd op de op dat moment geldende hypotheekrente en de resterende looptijd van je hypotheek (de juridische looptijd). Maar het einde van jouw rentevaste periode geeft jou ook mogelijkheden om jouw hypotheek (vaak kosteloos!) aan te passen. Kortom: dit is het moment om jouw hypotheek aan te passen naar jouw specifieke behoeften rondom je woningfinanciering.

In 3 stappen jouw hypotheek verlengen

 

Als je rentevaste periode afloopt, krijg je van ons een voorstel voor verlenging van je rentevaste periode, inclusief een nieuw rentepercentage. Dit moment noemen we de renteherziening. Wij informeren je natuurlijk op tijd als de aanpassing van de rentevaste periode andere veranderingen van je hypotheek met zich meebrengt.

 

 1. Nieuw renteaanbod

  Drie maanden voordat jouw rentevaste periode afloopt, stuurt Neo Hypotheken je een aanbod via het consumenten portal MijnHypotheekOnline met het nieuwe rentepercentage. Dit aanbod is gebaseerd op je huidige rentevaste periode en noemen we het renteherzieningsaanbod. Liever een andere rentevasteperiode? In het overzicht in het tabblad ‘Renteherziening’ krijg je de verschillende periodes te zien waar je uit kunt kiezen en de bijbehorende rentes en maandbedragen. 

 2. Keuze maken

  Wil je gebruikmaken van het renteherzieningsaanbod? Kies dan uit één van de opties die we aanbieden. Neo Hypotheken past dan het nieuwe rentepercentage aan naar jouw keuze. Daarbij blijft de hypotheekvorm verder hetzelfde. Let op de uiterste datum om je keuze voor een nieuwe rentevaste periode door te geven (staat in je renteherzieningsaanbod). Maak je geen keuze voor de deadline? Ook geen man overboord, want dan verlengen wij de rentevaste periode gewoon met dezelfde periode als je al had.

 3. Bevestiging

  Je ontvangt van ons een bevestiging per mail. Je kunt alle informatie ook terugvinden in jouw klantportaal.  Heb je een hypotheekadviseur in de arm genomen? Dan bewaart die alle informatie in je hypotheekadviespakket.

Of jouw hypotheek aanpassen?

Hypotheek aanpassen

Wanneer jouw rentevaste periode eindigt, heb je naast verlenging een aantal andere opties om kosteloos jouw hypotheek aan te passen.

Neo Hypotheek Hypotheekvorm Wijzigen

Hypotheekvorm wijzigen

Er is een grote kans dat jouw persoonlijke situatie in de afgelopen jaren is veranderd. Kinderen, samenwonen of wellicht een andere baan, kunnen ervoor zorgen dat jouw hypotheek niet meer optimaal aansluit bij jouw wensen. Bekijk kritisch of je huidige hypotheekvorm nog bij jou past of dat je deze beter kan wijzigen.

Hypotheekvorm wijzigen
Neo Hypotheek Extra Aflossen

Extra aflossen hypotheek

Wil jij extra aflossen? Het einde van jouw rentevaste periode kun je ook gebruiken om jouw hypotheek volledig of gedeeltelijk af te lossen. Dit is namelijk het moment waarop je geen extra vergoeding (werd vroeger boeterente genoemd) hoeft te betalen als je (deels) jouw schuld aflost.

Extra aflossen hypotheek

Neo Hypotheken Risico Opslag

Risicoklasse aanpassen

Je hebt veel (extra) afgelost. Of je huis is meer waard geworden. Kijk dan eens of je risico-opslag omlaag kan. Een mooie manier om je hypotheekrente en dus je maandelijkse lasten te verlagen. Dit geldt overigens ook buiten de renteherzieningsperiode.

Risicoklasse wijzigen
Neo Hypotheek Oversluiten

Hypotheek oversluiten

Heb je al een hypotheek bij een andere aanbieder en eindigt jouw rentevaste periode? Dan kun je veelal zonder vergoeding overstappen naar Neo Hypotheken. Dit noemen wij hypotheek oversluiten. Wil je weten of oversluiten voor jou interessant is? Maak een afspraak met één van onze adviseurs of doe de oversluitcheck. 

Hypotheek oversluiten

Veelgestelde vragen

Bij het afsluiten van een hypotheek bepaal je hoe lang je de rente 'vastzet'. Dat houdt in dat de rente gedurende die periode niet wijzigt. De periode dat het rentepercentage gelijk blijft, noemen we de ‘rentevaste periode’.  Hoe langer de periode, hoe hoger het tarief maar ook hoe meer zekerheid omtrent de maandelijkse rentelasten.  Neo Hypotheek verstrekt hypotheken met een rentevaste periode van minimaal 1 en maximaal 30 jaar. 

Het rentevoorstel dat je van ons ontvangt is afhankelijk van drie factoren:

 1. Rentevasteperiode: Met een rentevastperiode zet je jouw tarief voor een aantal jaar vast. Hoe langer de periode, hoe hoger het tarief maar ook hoe meer zekerheid omtrent de maandelijkse rentelasten. 
 2. Risicoklasse: Naast de rentevastperiode hangt je renteherziening bij niet-NHG leningen ook af van de verhouding tussen de resterende lening en de waarde van je huis: het onderpand. Hoe hoger de lening vergeleken met het onderpand, hoe hoger de risicoklasse en hoe hoger je rentetarief. Verandert de verhouding tussentijds, dan passen we je risicoklasse aan.
 3. Peildatum: Onze renteherziening baseren we op de actuele rentetabel van die dag, daarmee verandert ook de zogeheten rentepeildatum van je lening. 

Als je hypotheekrente verandert, kan dat gevolgen hebben voor je hypotheekrenteaftrek. Maak je gebruik van de voorlopige teruggave van de Belastingdienst? Pas deze dan aan naar de nieuwe situatie. Direct regelen? Ga naar “Voorlopige aanslag” en kies voor “wijzigen” op www.belastingdienst.nl

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
 • Mark van der Geer
 • Hoofd Risk & Compliance