Neo Hypotheek Huis Verbouwen

Huis verbouwen

Heb jij plannen voor de verbouwing van je huis? Misschien heb je net een huis gekocht en wil je meteen jouw droomkeuken realiseren of een extra slaapkamer creëren. Of misschien heb je verbouwplannen voor in de toekomst en wil je bij het afsluiten van je huidige hypotheek daar al wel rekening mee houden. Ontdek met ons stappenplan wat jouw hypotheekopties zijn.

De verbouwing van het huis financieren

 

Een nieuwe badkamer, een thuiswerkplek of misschien wel een aanbouw? Droom jij er ook van om je huis te verbouwen?  Een verbouwing brengt natuurlijk wel kosten met zich mee. Heb jij een eigen spaarvarken? Eigen geld gebruiken voor de verbouwing is altijd de voordeligste oplossing. Maar houd er wel rekening mee dat je reserve overhoudt. Heb jij geen spaarvarken? Of misschien niet voldoende spaargeld? Dan heb je bij Neo hypotheken ook verschillende hypotheek opties om jouw verbouwing te realiseren. Zo kan je een verbouwing meefinancieren in je hypotheek, je bestaande  hypotheek verhogen of je huidige hypotheek oversluiten naar Neo Hypotheken met extra bestedingsruimte. Welke optie past het beste bij jou?

Hypotheek opties voor verbouwing

Neo Hypotheek Bouwdepot

Verbouwing meefinancieren met bouwdepot

Sta je op het punt een huis te kopen en wil je meteen aan de slag met verbouwen? Dan kun je mogelijk de verbouwing (deels) meefinancieren in je hypotheek. Daarvoor wordt een bouwdepot ingezet. Met een taxatierapport kun je laten vastleggen wat de waarde van de woning wordt na de geplande verbouwing. De getaxeerde waardevermeerdering biedt de mogelijkheid om een hogere hypotheek te krijgen voor de verbouwing.

Bouwdepot hypotheek
Neo Hypotheek Hypotheek Verhogen

Hypotheek verhogen voor verbouwing

Wil jij jouw huidige woning verbouwen? En heb jij bij het afsluiten van je huidige hypotheek al rekening gehouden met toekomstige verbouwplannen en daar extra ruimte voor ingebouwd in de hypothecaire inschrijving toen je de hypotheek passeerde bij de notaris? Dan kun je de huidige hypotheek onderhands verhogen zonder dat je naar de notaris moet. Heb je geen verhoogde inschrijving? Dan kun je de verbouwing meefinancieren met een tweede hypotheek.

Hypotheek verhogen
Neo Hypotheek Oversluiten

Hypotheek oversluiten voor verbouwplannen

Een verbouwing kan hét moment zijn om je hypotheek over te sluiten. De woningwaarde moet dan wel hoger zijn dan je hypotheekschuld. Als je gaat oversluiten kun je zelfs de kosten van de verbouwing opnemen in je nieuwe hypotheek, mits je financiële situatie dit toestaat. Het oversluiten van je hypotheek brengt daarentegen wel extra kosten met zich mee, zoals advieskosten, bemiddelingskosten en notariskosten.

Hypotheek oversluiten

Maximaal hypotheekbedrag voor verbouwing

Benieuwd hoeveel je maximaal kunt lenen voor de financiering van je verbouwing? Wij gebruiken de marktwaarde van je huis ná de verbouwing als uitgangspunt. Je kunt in totaal 100% van de geschatte marktwaarde na de verbouwing lenen. Deze inschatting van de marktwaarde moet met een taxatierapport worden vastgesteld. Vaak zorgt een verbouwing voor gemiddeld 70% waardevermeerdering van het bedrag van die verbouwing. Maar als je woningwaarde überhaupt al is gestegen, kun je vaak wel 100% van de verbouwing en bijkomende kosten meefinancieren.

Maximale hypotheek berekenen

Energiebesparende maatregelen

Waar normaal de regel op gaat dat je maximaal 100% van de woningwaarde (na de verbouwing) mag lenen, geldt er bij duurzame investeringen de uitzondering dat je de hypotheek onder bepaalde voorwaarden mag verhogen tot 106% van de onderliggende woningwaarde. 

Stappenplan huis verbouwen en financieren

 

Ontdek hoe het financieren van jouw verbouwing werkt. Heb je tussendoor vragen? Geen probleem. Onze hypotheekcoaches staan altijd voor je klaar. 

 

  1. Verdiep je in het type verbouwing

    Van een vernieuwing van je badkamer tot het bouwen van een serre of geheel nieuwe verdieping: de verbouw mogelijkheden zijn eindeloos. Bij het maken van je keuze voor een verbouwing is het van belang om rekening te houden met het specifieke type verbouwing. Een uitbreidende verbouwing, zoals het toevoegen van een aanbouw of een extra slaapkamer, biedt andere financiële mogelijkheden dan bijvoorbeeld het opknappen van de badkamer. Een uitbreidende verbouwing kan de waarde van je huis meer vergroten, omdat ruimer wonen aantrekkelijk is voor potentiële kopers. De toegevoegde waarde van een nieuwe badkamer zal daarentegen misschien beperkter zijn, omdat dit sterk afhankelijk is van persoonlijke smaakvoorkeuren.

    Tip: Je mag niet altijd zomaar je gang gaan met verbouwen. Voor sommige verbouwingen is een vergunning van de gemeente nodig. 

  2. Breng de verbouwkosten in kaart

    Als je van plan bent om zelf aan de slag te gaan, zorg dan voor een inschatting van de materiaalkosten. Als je professionals inschakelt, moet je naast materiaalkosten ook rekening houden met arbeidskosten. Ga het gesprek aan met verschillende aannemers en vraag offertes aan, zodat je een duidelijk beeld krijgt van de verwachte kosten. Bovendien is het verstandig om altijd wat extra budget te reserveren voor onverwachte uitgaven. Je zou niet de eerste zijn die tijdens de verbouwing met een tekort aan financiële middelen zit! 

    Tip: Vergeet niet dat (als je geen spaargeld gebruikt) je naast verbouwkosten ook te maken hebt met bijvoorbeeld taxatie-, notaris- en advieskosten van de hypotheekadviseur.

  3. Ontdek jouw financieringsopties

    Je huis verbouwen is niet gratis. Helaas. Maar gelukkig hoef je een verbouwing niet per se in één keer uit eigen zak te betalen. Er zijn diverse mogelijkheden om geld te lenen voor een verbouwing. Bij Neo Hypotheken kun je de verbouwing laten meefinancieren in een hypotheek, je huidige hypotheek verhogen of je hypotheek oversluiten. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan je helpen om een passende financieringsoptie te kiezen.  Hij/zij berekent bovendien ook hoeveel extra hypotheek je kunt krijgen en hoeveel hoger je maandlasten daarmee worden.  

  4. Jouw Neo hypotheek aanvragen of aanpassen

    Bij Neo Hypotheken vraag je eenvoudig extra financiering aan of reserveer je een bouwdepot. Wil jij je hypotheek verhogen of een tweede hypotheek aanvragen? Dan kun je dat samen met een hypotheekadviseur doen. Als je de hypotheekaanvraag met data van de bron gegevens doet, ontvang je bovendien binnen 4 uur na indienen al ons ‘'rente aanbod'. Hierin staat welk bedrag je gefinancierd kan krijgen, tegen welke rente en wat de maandelijkse kosten daarvan zijn, ook worden hier eventuele aanvullende gegevens of documenten genoemd die we nog van je nodig hebben.

    Let op! Voor de hypotheekaanvraag van jouw verbouwing hebben wij een taxatierapport en een verbouwingsspecificatie nodig. 

  5. Het bindend hypotheekaanbod ondertekenen 

    Wanneer je alle benodigde documenten voor het definitieve hypotheekaanbod bij ons (via de hypotheekadviseur) hebt aangeleverd voor 10 uur ‘s ochtends, dan ontvang je dezelfde dag nog een bindend aanbod. Als je akkoord bent met deze offerte, hoef je deze alleen te ondertekenen en aan ons terug te sturen.

  6. Verbouwen maar! 

    Als je hypotheek rond is, wordt het geleende bedrag in een bouwdepot gestort en kan je aan de slag met de verbouwing. Dit kan in principe binnen 1 werkdag geregeld worden mits je alle benodigde informatie hebt aangeleverd. 

Veelgestelde vragen over huis verbouwen

Beschik je over eigen financiële middelen, zoals spaargeld? Spaargeld is doorgaans de meest voordelige optie. Bovendien kan investeren in extra woonruimte of energiebesparende maatregelen vaak meer opleveren dan de rente die je ontvangt op de spaarrekening. Zorg er echter altijd voor dat je een financiële buffer behoudt voor onverwachte uitgaven.

Ja, vaak wel. Je kunt de overwaarde in je huis benutten door verschillende financiële routes te bewandelen, zoals het afsluiten van een tweede hypotheek, het onderhands verhogen van je bestaande hypotheek of het oversluiten van je huidige hypotheek. 

Ja, als je besluit om de verbouwing van jouw huis te financieren met een hypotheek of lening, en dit huis fungeert als jouw primaire verblijfplaats, dan heb je in de meeste gevallen recht op hypotheekrenteaftrek. Wel moet je rekening houden met een aantal voorwaarden, zoals de maximale hypotheekrente aftrek termijn van 30 jaar. Verder mag je ook diverse financieringskosten aftrekken voor het afsluiten van je hypotheek voor de verbouwing. Dit geldt bijvoorbeeld voor de notariskosten, de kosten voor hypotheekadvies en de taxatiekosten.

Neo Hypotheken maakt onderscheid tussen een volledig gevalideerd taxatierapport en een zogeheten 'desktoptaxatie'. Als je een hypotheek aanvraag doet voor een verbouwing hebben wij de geschatte marktwaarde ná de verbouwing (de waardevermeerdering) nodig om jouw maximale hypotheek te berekenen. Hiervoor is een volledig gevalideerd taxatierapport en een verbouwingsspecificatie nodig. 

 

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
  • Mark van der Geer
  • Hoofd Risk & Compliance