Neo Hypotheek Hypotheek Verhogen

Hypotheek verhogen

Ga jij verbouwen en heb je extra financiële ruimte nodig? Met een verhogen van je hypotheek kun je bijvoorbeeld jouw gedroomde uitbouw of een gloednieuwe keuken realiseren, dan wel nodig onderhoud financieren. Ontdek hoe het verhogen van een hypotheek in zijn werk gaat, wat de voor- en nadelen zijn en of het bij jouw situatie past.

Hypotheek verhogen voor financiële ruimte

Er zijn verschillende redenen waarom jij je hypotheek zou willen verhogen. Misschien wil je wel verbouwen, verduurzamen, je overwaarde opnemen voor de aanschaf van een camper of boot of wil je gewoonweg extra financiële ruimte voor je pensioen. Bij Neo Hypotheken maken wij onderscheid tussen het verhogen van jouw hypotheek voor woonverbeteringen en jouw hypotheek verhogen voor consumptieve doelen. 

Hypotheek verhogen voor verbouwing of verduurzaming

Heb jij verbouwplannen? En zijn de uitgaven te groot om binnen afzienbare tijd bij elkaar te sparen? Door jouw Neo hypotheek te verhogen, hoef je de verbouwing niet volledig uit eigen middelen te betalen. Je kunt er namelijk voor kiezen om jouw hypotheek op te hogen tot maximaal 100% van de marktwaarde van jouw woning, nadat je hebt verbouwd. Wil jij jouw woning verbeteren met energiebesparende maatregelen? Dan kun je zelfs tot 106% van de waarde van je woning lenen.

Neo Hypotheek Verduurzamen Woning

Hypotheek verhogen voor woningverbeteringen

Jouw woning verbouwen

Een nieuwe badkamer, een thuiswerkplek of misschien wel een aanbouw? Droom jij er ook van om je huis te verbouwen?  Een verbouwing brengt natuurlijk wel kosten met zich mee. Bij Neo hypotheken kun je hypotheek mogelijk verhogen voor een verbouwing. 

Verduurzamen woning

Wil je energie besparen en duurzamer wonen? In het geval van een verbouwing met energiebesparende voorzieningen kun je onder voorwaarden extra lenen en mag de hypotheek niet hoger zijn dan 106% van de marktwaarde.

Hypotheek verhogen voor consumptieve doelen

Ook als je niet wilt verbouwen of verduurzamen kun je mogelijk je hypotheek verhogen.  Wil je je hypotheek verhogen om bijvoorbeeld een boot aan te schaffen, een verre reis te maken of de studie van je kinderen te financieren? Dat kan soms ook, maar voor dat deel van je hypotheek kom je niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Neo Hypotheken Overwaarde Verzilveren

Opties om jouw hypotheek te verhogen

Het verhogen van je hypotheek kan, afhankelijk van je persoonlijke situatie, op verschillende manieren. Bij Neo Hypotheken kun je een hypotheek verhogen via een onderhandse verhoging, het afsluiten van een tweede hypotheek of door je hypotheek over te sluiten. 

Hypotheek verhogen? 3 opties

Neo Hypotheek Onderhands Verhogen

Onderhands verhogen

Is bij het passeren van je Neo hypotheek destijds door de notaris  jouw hypotheek voor een hoger ingeschreven dan het oorspronkelijke hypotheekbedrag? Dan heb je de mogelijkheid om op een later tijdstip de hypotheek te verhogen tot het oorspronkelijke ingeschreven bedrag. Deze vorm van verhoging wordt 'onderhands verhogen' genoemd. 'Onderhands' betekent dat je een onderlinge afspraak met ons maakt, zonder dat je hiervoor opnieuw naar de notaris hoeft te gaan.

Onderhands verhogen
Neo Hypotheken Tweede Hypotheek

Tweede hypotheek afsluiten

Is jouw huidige hypotheekbedrag niet hoger ingeschreven bij de notaris? Oftewel: is er geen ruimte binnen je bestaande hypotheek? Dan bestaat de mogelijkheid om een tweede hypotheek af te sluiten naast je huidige hypotheek. Ook voor het afsluiten van een tweede hypotheek kijkt Neo Hypotheken opnieuw naar jouw toetsinkomen, jouw huidige hypotheek en de eventuele overwaarde in je woning.

Tweede hypotheek
Neo Hypotheek Oversluiten

Hypotheek oversluiten

In plaats van het verhogen van je bestaande hypotheek, kun je er natuurlijk ook nog voor kiezen om de hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker of bank. Dit houdt in dat je een nieuwe hypotheek afsluit tegen een nieuwe hypotheekrente en voor een nieuwe rentevaste periode. Wees je er wel van bewust dat je vaak een boeterente moet betalen voor het openbreken van je huidige hypotheek, omdat de rente vaste periode van jouw hypotheek nog niet is verlopen. 

Hypotheek oversluiten

Voorwaarden om je hypotheek te verhogen

Om in aanmerking te komen voor het verhogen van je hypotheek dien je te voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Overwaarde: Je kunt je hypotheek alleen verhogen als jouw woning overwaarde heeft of als je jouw woning gaat verbouwen en deze daardoor meer waard wordt.
  • Voldoende toetsinkomen: Een hogere hypotheek zorgt voor hogere maandlasten. Als je je hypotheek wilt verhogen, zal Neo Hypotheek opnieuw toetsen of jouw nieuwe hypotheekbedrag past bij jouw inkomen.
  • De woningwaarde: Je hypotheek mag na verhoging niet meer zijn dan 100% (of 106% als je voor energiebesparende maatregelen gaat) van de waarde van je woning. De woningwaarde moet je kunnen aantonen via een taxatierapport.

 

Voor- en nadelen van hypotheek verhogen

  • Extra financiële ruimte: Door je hypotheek te verhogen, krijg je extra financiële ruimte, vooral wanneer je niet genoeg spaargeld hebt om een grote uitgave te kunnen bekostigen.
  • Hypotheekrenteaftrek: Hypotheekrenteaftrek is mogelijk als je de hypotheek gebruikt voor verbouwen of verduurzamen van de woning.

  • Extra kosten en regelwerk: Bij het verhogen van je hypotheek komen vaak extra kosten en regelwerk kijken. Zo moet je bijvoorbeeld opnieuw een taxatierapport indienen en wordt je inkomen opnieuw getoetst.
  • Hogere maandlasten: Je maandlasten gaan omhoog.
  • Mogelijk hogere risicoklasse: Door de verandering in verhouding tussen je hypotheekbedrag en de marktwaarde van je huis, kan jouw hypotheek in een hogere tariefklasse belanden.  Een stijging van de risicoklasse voor de gehele hypotheek  leidt naar alle waarschijnlijkheid tot een hogere rente tarief voor meer leningdelen dan alleen die van de verhoging.
  • Gebonden aan een minimum en maximumbedrag: Het minimale bedrag voor onderhandse verhoging of een tweede hypotheek is € 5.000. Het maximumbedrag is afhankelijk van jouw toetsinkomen, de marktwaarde van de woning en het krediet limiet van Neo Hypotheken.

Stappenplan hypotheek verhogen

Wil jij graag jouw woning verduurzamen maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Wij zetten het in vijf stappen voor je op een rijtje. 

 

  1. Bespreek jouw mogelijkheden

    In overleg met een onafhankelijke hypotheekadviseur bespreek je de opties voor het verhogen van je hypotheek. Deze professional berekent nauwkeurig je maximale leenmogelijkheden en de mate waarin je je hypotheek kunt verhogen. Je ontvangt advies dat afgestemd is op jouw persoonlijke situatie en je krijgt helderheid over zowel je bruto- als netto maandelijkse hypotheeklasten. 

    Vind jouw hypotheekadviseur
  2. Een nieuwe hypotheekaanvraag

    Adviesgesprek gehad? Samen met jouw hypotheekadviseur kun je dan de aanvraag van een verhoging bij ons indienen. Neo Hypotheken behandelt de aanvraag van een verhoging van de hypotheek als een nieuwe hypotheekaanvraag. 

    Let op! Een verhoging van de hypotheek kun je alleen met een onafhankelijk financieel adviseur aanvragen. Tijdens je aanvraag verschillende gegevens aan te leveren via Ockto data van de bron en informatie over de woning en je huidige hypotheekgegevens. Ook dien je een recent taxatierapport van je woning bij ons in te leveren.

  3. Hypotheekofferte tekenen

    Als je aan alle voorwaarden voor een hypotheekverhoging voldoet, krijg je van ons een hypotheekofferte. Hierin staan het bedrag van de hypotheek, de rente, de voorwaarden, de duur van de rentevaste periode en je nieuwe maandelijkse hypotheekbedrag vermeld. Als je akkoord bent met deze offerte, hoef je deze alleen te ondertekenen en aan ons terug te sturen. 

  4. Naar de notaris

    Wanneer je ervoor kiest om een tweede hypotheek aan te vragen, is een bezoek aan de notaris nodig. Hier onderteken je de definitieve hypotheekakte. Gebruik jij de hypotheekverhoging voor de verbouwing of verduurzaming van je woning? Dan wordt het extra hypotheekbedrag in een bouwdepot of duurzaamheidsdepot gestort. 

Veelgestelde vragen

De kosten voor het verhogen van jouw hypotheek zijn afhankelijk van de financieringsoptie die jij kiest dan wel waar je voor in aanmerking komt. 

Als je kiest voor een onderhandse verhoging moet je rekening houden met de volgende kosten: 

  • Taxatiekosten
  • Advieskosten

Als je een tweede hypotheek afsluit moet je rekening houden met de volgende kosten:

  • Taxatiekosten
  • Notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte en de registratie van je nieuwe hypotheek in het Kadaster.
  • Advies- en bemiddelingskosten 

Goed nieuws is dat al deze kosten fiscaal aftrekbaar zijn, mits je aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoet. Bij het indienen van je jaarlijkse inkomstenbelasting aangifte kun je dan de gemaakte kosten aftrekken van je Box 1-inkomen. Let op! Wij rekenen als Neo Hypotheken ook nog €250 aan administratiekosten voor een verhoging.

Het bedrag dat je kunt verhogen wordt beïnvloed door zowel de waarde van je woning als het maximale leenbedrag gebaseerd op je inkomen. Je hebt doorgaans de mogelijkheid om tot maximaal 100% van de waarde van je woning te lenen. Het maximale hypotheekbedrag wordt beoordeeld in verhouding tot je inkomen en andere financiële verplichtingen. Je financiële situatie, bestaande uit inkomen en lasten, is dus bepalend voor het bedrag dat je extra aan hypotheek kunt verkrijgen.

Wanneer je ervoor kiest om je hypotheek te verhogen voor verbouwing of verbetering van je woning, dan is de hypotheekrente op het extra geleende bedrag onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Deze voorwaarden zijn:

  • De woning waarvan je de hypotheek ophoogt is je hoofdverblijf.
  • Je gebruikt de verhoging voor verbetering of verduurzaming van de woning
  • Je lost de verhoging van de hypotheek annuïtair of lineair af. 
  • Je lost in maximaal 30 jaar de ophoging af.

Op de website van de belastingdienst kun je hier ook extra informatie over vinden.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
  • Mark van der Geer
  • Hoofd Risk & Compliance