Neo Hypotheken Starters Eerste Huis Kopen

Eerste huis kopen

Ga jij je eerste huis kopen? Als starter sta je er bij ons niet alleen voor! Een eerste woning kopen kan namelijk hartstikke spannend zijn. Wij vertellen je daarom alles wat je moet weten om een huis te kopen als starter.

Starten op de woningsmarkt

Spannend, de aankoop van je eerste huis! Vooral in de huidige woningmarkt. Benieuwd welke stappen je moet nemen? Waar je op moet letten als het gaat om de financiering? Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over het proces en wat je als starter kunt verwachten. Zo kun je met vertrouwen de woningmarkt op.

Een eerste huis kopen? Zo gaat dat

Bij het kopen van een woning hoort veelal het afsluiten van een hypotheek, en dat brengt vaak veel vragen met zich mee. Welke rentevaste periode past het beste bij jouw of jullie situatie? Welke hypotheekvorm sluit het beste aan bij jouw of jullie wensen? En welke gegevens zijn er nodig voor het aanvragen van de hypotheek? Wij helpen je daarom graag op weg. Je staat er niet alleen voor! 

 

Stap 1. Ontdek jouw financiële mogelijkheden als starter

Als je voor het eerst een huis wilt kopen, is het slim om te weten hoeveel geld je maximaal kunt lenen en hoeveel je elke maand aan je hypotheek moet betalen. De maximale hypotheek hangt af verschillende factoren, zoals de marktwaarde van de woning, het type woning en jouw hypotheekvorm. Je mag niet meer lenen dan 100% van de woningwaarde en je moet rekening houden met kosten koper en extra kosten zoals Nationale Hypotheek Garantie en overdrachtsbelasting. Hiervoor heb je dus eigen middelen nodig. 

 

Eerste huis, eerste hypotheek

Maximale hypotheek berekenen

Je eerste droomhuis kopen

Wanneer je van plan bent om je eerste woning te kopen, is het verstandig om een duidelijk beeld te hebben van jouw financiële situatie. Wat kun je maximaal lenen en wat ga je dan maandelijks aan hypotheeklasten betalen?

Bereken maximale hypotheek
Neo Hypotheken Startershypotheek

De startershypotheek

Speciaal voor starters gebruiken wij de arbeidsmarktscan, accepteren we elke vorm van loondienstverband en hebben we een fall-back geregeld. Meer weten?

 
Startershypotheek
Neo Hypotheken Nationale Hyptoheek Garantie

Nationale Hypotheek Garantie

Sluit je een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan loop je minder risico en profiteer je van een rentekorting. Ontdek of NHG bij jouw situatie past.

Nationale Hypotheek Garantie

Hypotheek met studieschuld afsluiten?

Ook als je een studieschuld hebt, kun je bij Neo Hypotheken een hypotheek afsluiten.  Wel beïnvloedt de studieschuld de hoogte van het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Benieuwd wat het effect is van jouw studieschuld?

Neo Hypotheken Studieschuld

Stap 2. Op huizenjacht

Nadat je duidelijk inzicht hebt in je financiële mogelijkheden, kun je van start gaan met de spannende huizenjacht. Ga je op zoek naar een huis of een appartement? Als je een bepaalde woning op het oog hebt, is het tijd voor een bezichtiging! Het is niet alleen belangrijk om goed rond te kijken in de woning, maar ook om vooraf informatie te verzamelen. Je kunt ook overwegen om een aankoopmakelaar in te schakelen, die je bijstaat en adviseert tijdens het hele proces.

Stap 3. De waarde van je woning bepalen

Heb je een mooi huis of appartement gevonden? Dan is het belangrijk om te weten wat het huis waard is. 

huis-financieren

Kan ik mijn droomhuis betalen?

Heb je een droomwoning op het oog die te koop staat? Je mag tegenwoordig maximaal 100% van de marktwaarde voor jouw huis lenen. Bereken met onze Woning Fianciering tool of dit binnen jouw budget past. 

Kan ik mijn huis betalen?
Neo Hypotheken Energiebesparende Maatregelen

Energiebesparende maatregelen

Wist je dat je tot 106% van de woningwaarde mag lenen voor energiebesparende maatregelen? Zonder energiebesparende investeringen is dit maximaal 100%. Hoeveel je extra kunt lenen, is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Energiebesparende maatregelen

Stap 4: Een bod uitbrengen

Heb je zicht op de marktwaarde / aankoopprijs van jouw  woning en past dit binnen je budget? Dan is het tijd om een realistisch koopbod uit te brengen! Het is verstandig om ook ontbindende voorwaarden op te nemen in je bod. Door deze ontbindende voorwaarden op te nemen, geef je jezelf de mogelijkheid om de koop te annuleren als aan de gestelde voorwaarden niet voldaan kan worden. Dit biedt je extra zekerheid tijdens het onderhandelingsproces en de aankoop van je droomhuis.

Stap 5. Hypotheek regelen

Is jouw bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Jij of jullie mogen het voorlopige koopcontract tekenen en kunnen een hypotheekaanvraag doen. Kies je voor een lineaire hypotheek waarbij je in het begin van de looptijd meer betaalt en ieder jaar steeds minder rente betaalt? Of heb je liever een annuïtaire hypotheek waarbij je iedere maand dezelfde lasten hebt? Ga je voor een hypotheek met of zonder NHG indien de waarde van de woning NHG toelaat?  En voor welke rentevaste periode ga je? 

Neo Hypotheken Bod Geaccepteerd En Nu 1

Bepaal zelf hoe jij jouw hypotheek regelt

Met een hypotheekadviseur

  • Onafhankelijk advies: kies uit meer dan 1600 aangesloten adviseurs
  • Vind een hypotheekadviseur bij jou in de buurt
  • Persoonlijke begeleiding

Afsluitkosten:

Hypotheekadvies & bemiddeling: €1.500 - €3.000,-

Zelf online afsluiten

  • Je vraagt gemakkelijk en snel zelf online een hypotheek aan en stelt deze zelf samen

  • Binnen enkele uren krijg je en rente aanbod

  • Wanneer je de aanvullende stukken na het rente aanbod hebt aangeleverd is er binnen 24 uur een definitief hypotheek aanbod

  • Je betaalt alleen voor een bindend hypotheekaanbod na ondertekening en wanneer je alsnog die hypotheek niet bij Neo Hypotheken afsluit

Afsluitkosten:

Afsluiten hypotheek: €500

Stap 6: Naar de notaris voor de overdracht

Nadat je hypotheekaanvraag geaccepteerd is, je alle aanvullende informatie en stukken hebt aangeleverd en de bindende hypotheekofferte hebt ondertekend, kun je naar de notaris voor de officiële koop en overdracht de woning als ook het passeren van de hypotheek. Samen met jou zal de notaris de benodigde documenten doornemen en teken je de leveringsakte en de hypotheekakte. Van harte gefeliciteerd, het huis is nu officieel van jou!

Veelgestelde vragen

Twijfel je nog tussen het kopen van je eerste huis of het huren van een woning? Beide opties hebben voor- en nadelen. Het voordeel van huren is dat je flexibel bent; je kunt maandelijks de woning opzeggen en je hebt geen zorgen over het onderhoud. Het nadeel is echter dat huurtarieven vaak hoog zijn en meestal jaarlijks stijgen, terwijl je nooit eigenaar wordt van de woning.

Als je besluit om een huis te kopen, heb je zekerheid over je maandelijkse lasten, vaak voor een langere periode (bijvoorbeeld 10 of 20 jaar), en bouw je vermogen op door af te lossen op de hypotheek. Bovendien zijn de maandlasten bij het kopen van een huis vaak relatief voordeliger dan bij het huren van een particuliere woning. Een ander voordeel van een koopwoning is de vrijheid om het huis naar eigen wens te verbouwen, terwijl je hiervoor bij een huurwoning toestemming nodig hebt van de woningeigenaar (huurbaas). Daarnaast kun je profiteren van de waardestijging van een koophuis; in de afgelopen jaren zijn de meeste koopwoningen in waarde gestegen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat de waarde van een woning ook kan dalen, wat een nadeel kan zijn als je zelf een koophuis bezit en de waarde ervan afneemt.

Hoewel het niet verplicht is, is het sterk aan te raden om een aankoopmakelaar in te schakelen, vooral als het gaat om het kopen van je eerste huis. Er zijn namelijk veel aspecten om rekening mee te houden bij de aankoop, zoals onderzoeksplicht, juridische afspraken, energielabels en bouwkundige keuringen. Een aankoopmakelaar kan je hierbij van dienst zijn en je volledig ontzorgen gedurende het hele aankoopproces. 

Natuurlijk moet je de verkoopprijs van het huis betalen, en dit kun je doen door een hypotheek af te sluiten. Naast de verkoopprijs moet je ook de kosten koper betalen. Dit zijn de notariskosten en eventuele overdrachtsbelasting. Ben je tussen de 18 en 35 jaar? Dan kun je eenmalig gebruikmaken van een vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor woningen met een maximale aanschafwaarde van € 440.000. Naast de overdrachtsbelasting en de notariskosten zijn er nog andere kosten waar je mee te maken kunt krijgen bij het kopen van een woning, zoals advieskosten, een bankgarantie, een bouwtechnische keuring en taxatiekosten. 

Ja. Ook als je een studieschuld hebt, is het mogelijk om bij Neo Hypotheken een startershypotheek af te sluiten. Het is echter belangrijk om te weten dat de studieschuld wel van invloed is op het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Bij Neo Hypotheken wordt bij het berekenen van je maximale hypotheekbedrag uitgegaan van je oorspronkelijke studieschuld, zelfs als je al een groot deel van de schuld hebt afgelost. 

Lees verder: Kan ik een hypotheek krijgen met studieschuld?

Ja. Ook als je geen vast contract hebt, kun je bij Neo Hypotheken een hypotheek afsluiten om je eerste huis te kopen. Lees de voorwaarden verder op “hypotheek zonder vast contract.

Als je een positieve BKR-registratie hebt, kun je een hypotheek afsluiten. Een positieve registratie betekent dat je netjes voldoet aan de betaalverplichtingen van de leningen die bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd staan. Bijvoorbeeld je creditcard of je telefoonabonnement. Een positieve BKR-registratie beïnvloedt wel het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Een negatieve BKR-registratie betekent dat je een betalingsachterstand hebt op lopende leningen en/of kredieten. Met een negatieve, niet herstelde BKR-registratie is het niet mogelijk een hypotheek af te sluiten.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
  • Mark van der Geer
  • Hoofd Risk & Compliance