Neo Hypotheek Zonder Vast Contract

Hypotheek afsluiten zonder vast contract?

‘Kan ik een hypotheek krijgen zonder vast contract?’ Dat is een veelgehoorde vraag onder freelancers, uitzendkrachten of andere flexwerkers zonder vast contract. Goed nieuws: ook als je geen vast contract hebt, kun je bij Neo Hypotheken een hypotheek afsluiten. Wij denken graag met je mee.

Hypotheek zonder vast contract 

 

Of het nu je eerste koopwoning is of een volgende stap in je woonreis, doorgaans wordt een hypotheek verstrekt op basis van een vast arbeidscontract. Dit geeft de geldverstrekker namelijk de zekerheid dat je in principe genoeg zal verdienen om de maandelijkse hypotheeklasten te kunnen dragen. Nu en in de toekomst.  Maar niet iedereen bevindt zich in deze positie. Misschien ben je als starter onlangs bij je huidige werkgever begonnen en heb je een tijdelijk arbeidscontract. Het komt ook steeds vaker voor dat mensen werken met een flexibel contract of via een uitzendbureau. In deze gevallen is je inkomen niet consistent of is er minder zekerheid over je toekomstige inkomsten, wat voor de bank iets meer risico met zich meebrengt. Bij Neo Hypotheken kun je gelukkig ook zonder een vast contract een hypotheek afsluiten.

 

Jouw opties zonder vast contract

Zelfs als je geen vast contract hebt, bieden wij diverse mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten. Wij zijn namelijk van mening dat mensen met een flexibel arbeidscontract net zo goed in aanmerking zouden moeten komen voor een hypotheek. We willen ons daarom meer richten op jouw toekomstige arbeidsperspectieven, in plaats van jouw arbeidsverleden centraal zetten. Het type arbeidsovereenkomst speelt hierbij een grote rol. Ontdek hieronder de situatie die op jou van toepassing is en ontdek welke opties beschikbaar zijn!

 

Hypotheek met een tijdelijk contract

Werk je in loondienst en heb je een contract voor bepaalde tijd (een tijdelijk contract)? Dan is het mogelijk om een hypotheek aan te vragen met een intentieverklaring van je werkgever. Met een intentieverklaring geeft je werkgever aan dat hij van plan is om jou na afloop van je huidige, tijdelijke contract, een vast contract te geven. Op voorwaarde dat je op hetzelfde niveau blijft presteren en de bedrijfsomstandigheden niet veranderen.  Met deze verklaring beschouwt de hypotheekaanbieder jouw huidige inkomen als een vast inkomen uit loondienst.

Let op: de intentieverklaring is geen juridisch bindende toezegging dat je daadwerkelijk een vast contract zult ontvangen. Je werkgever is hiermee dus niets verplicht.

Geen intentieverklaring? 


Niet alle werkgevers zijn bereid om een intentieverklaring af te geven. Als je bijvoorbeeld betrokken bent bij een project dat binnen een half jaar eindigt, zal niet elke werkgever bereid zijn om een verklaring te ondertekenen die de indruk wekt dat een vast contract in overweging wordt genomen. Bij Neo Hypotheken beoordelen we een tijdelijk dienstverband zonder intentieverklaring als inkomen met een flexibel contract. Je kunt dan gebruikmaken van een Inkomens Bepaling Loondienst* of de Arbeidsmarktscan.

 

* Bij Neo Hypotheken kun je ongeacht het type arbeidscontract gebruik maken van de Inkomens Bepaling Loondienst. 

Hypotheek met een flexibel contract

Ben je werkzaam als uitzendkracht en heb je een flexibel contract? Ook dan maak je kans op een hypotheek. In sommige gevallen  kun je een hypotheekaanvraag indienen met een perspectiefverklaring. Deze verklaring beoordeelt jouw toekomstige mogelijkheden als flexwerker om inkomen te vergaren. Het document toont aan dat er een objectieve evaluatie is uitgevoerd met betrekking tot je toekomstige arbeidsmarktpositie en verdienpotentieel. Hierdoor krijgt de hypotheekverstrekker het vertrouwen dat er een realistische beoordeling is gemaakt.

Let op: Bij Neo Hypotheken kun je geen hypotheek aanvragen op basis van een perspectiefverklaring. Wel zijn er andere opties zoals Inkomens Bepaling Loondienst en de Arbeidsmarktscan. 

 

Inkomensbepaling Loondienst

De Inkomens Bepaling Loondienst (IBL) is een methode waarmee je het maximale inkomen berekent. Gegevens omtrent het zogeheten Sociale Verzekerings Loon (SV Loon) uit het UWV verzekeringsbericht worden gebruikt om het inkomen te bepalen: de Inkomens Bepaling Loondienst. Je kunt de UWV verzekeringsbericht zelf online bij het UWV aanvragen, dus je hoeft hiervoor niet langs een werkgever. Dit UWV verzekeringsbericht lever je vervolgens aan bij je adviseur of direct bij de geldverstrekker en deze berekent dan de Inkomense Bepaling Loondienst. En goed nieuws: de IBL is ook geldig als je gebruik wilt maken van de Nationale Hypotheek Garantie.

Arbeidsmarktscan

Naast Inkomensbepaling Loondienst kun je als flexwerker ook gebruikmaken van de Arbeidsmarktscan. Er wordt dan gekeken naar jouw arbeidsmarktpositie en verdiencapaciteit voor de komende vijf jaar. Doordat Neo Hypotheken ook hierop het toetsinkomen en hypotheek-betaalcapaciteit berekent, worden je kansen op het verkrijgen van een hypotheek vergroot.

Let op!

Omdat de inkomensbepalingloondienst (IBL) gebruik maakt van een gemiddeld inkomen-berekening, gebaseerd op het SV Loon kan dit lager uitvallen dan het inkomen op je loonstrook. Het SV-loon (sociale verzekeringsloon) is het loon waarover je belastingen en sociale verzekeringspremies betaalt. Wanneer jouw inkomen volgens een loonstrook 25% of meer afwijkt van wat IBL berekent mag je bij Neo Hypotheken via een intermediair alsnog vragen om het inkomen op basis van een loonstrook met werkgeversverklaring te berekenen!

Veelgestelde vragen

Ja, dat is zeker mogelijk. Zoals eerder beschreven, zijn er opties beschikbaar voor het verkrijgen van een hypotheek zonder een vast contract. Als jij daarentegen wel een vast contract hebt, zullen de meeste geldverstrekkers waarschijnlijk eerder geneigd zijn om je een hypotheek aan te bieden, omdat een vast contract het risico vermindert dat jij en je partner de hypotheeklasten niet kunnen dragen.

Als ZPP’er kun je helaas nog geen hypotheek bij ons aanvragen. Wij werken er hard aan om dit in de toekomst wel mogelijk te maken.

Nee. Er kan geen Neo Hypotheek aangevraagd worden met een perspectiefverklaring. Wel zijn er andere opties zoals Inkomens Bepaling Loondienst en de Arbeidsmarktscan. 

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
  • Mark van der Geer
  • Hoofd Risk & Compliance