Neo Hypotheken Hypotheek Meenemen

Hypotheek meenemen

Ga jij verhuizen en wil je je hypotheek meenemen naar een nieuwe woning? Vaak kun je dan gebruikmaken van onze verhuisregeling. Je neemt dan je oude rentevoorwaarden mee naar je nieuwe lening voor maximaal het bedrag van de uitstaande hypotheek. Meer weten over onze verhuisregeling?

Hypotheek meenemen naar nieuwe woning

 

Heb je een hypotheek bij Neo Hypotheken en ga je verhuizen? Dan heb je als goede Neo Hypotheken klant twee opties: een geheel nieuwe hypotheek oversluiten of jouw huidige hypotheek(condities) meenemen naar een nieuwe Neo hypotheek. Indien jouw huidige hypotheekrente lager is dan de actuele hypotheekrente, kan het voordelig zijn om als doorstromer gebruik te maken van onze verhuisregeling. Met deze verhuisregeling neem je niet letterlijk de hypotheek zelf mee, aangezien deze gekoppeld is aan jouw oude woning. In plaats daarvan kun je wel de rente en de resterende periode van de rentevaste periode meenemen voor het uitstaande bedrag van de oude hypotheek. De "oude" rentevaste periode wordt dus binnen de nieuwe hypotheek afgemaakt. 

Let op!

 

De verhuisregeling is onderdeel van een nieuwe hypotheekaanvraag die opnieuw getoetst wordt op basis van jouw huidige toetsinkomen, jouw betalingsverleden en de marktwaarde van jouw nieuwe woning. Het kan daarom zijn dat in het geval van een niet-NHG hypotheek het rentepercentage voor je nieuwe hypotheek toch iets verandert als je ervoor kiest om je rentecondities mee te nemen naar je nieuwe woning. Bij het bepalen van het rentepercentage delen wij jou namelijk opnieuw in een bepaalde risicoklasse in. Bij een hogere hypotheek, in combinatie met een hoge woningwaarde, bevind je je in een hogere risicoklasse dan een lage hypotheek met een hoge woningwaarde. Hoe hoger de risicoklasse, des te meer rente je betaalt. 

De voorwaarden van onze verhuisregeling

Benieuwd of je jouw hypotheek mee kunt nemen met onze verhuisregeling? Onderstaande voorwaarden voor het meenemen van je hypotheekrente zijn verbonden aan onze verhuisregeling:

 • Je oude huis is verkocht of staat te koop. In het geval dat de woning reeds is verkocht ontvangen wij graag de verkoopovereenkomst als bewijs
 • De nieuwe woning is jouw hoofdverblijf.
 • Je kunt de rentecondities van je hypotheek meenemen voor maximaal de restschuld van de huidige hypotheek. Dat is het bedrag dat je nog niet hebt terugbetaald en dus nog openstaat.
 • Je kunt de rentecondities van één leningdeel meenemen, maar ook de rentecondities van alle of een aantal leningdelen.
 • Je kunt tot 6 maanden na de aflossing van de oude hypotheek gebruikmaken van deze verhuisregeling.
 • Je lost je oude lening bij ons volledig af
 • Jouw nieuwe hypotheekaanvraag voor de verhuisregeling wordt opnieuw beoordeeld en moet voldoen aan ons geldende Neo Hypotheken Acceptatiegids.

Goed om te weten: Je kunt wisselen tussen NHG en non-NHG. Hypotheken met en zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben echter verschillende rentes. De rentes worden opnieuw vastgesteld aan de hand van de oorspronkelijke rentepeildatum, de rentevasteperiode en de nieuwe LTV in het geval van een Niet-NHG hypotheek.

Een rekenvoorbeeldje

Stel jouw huidige hypotheek van Neo Hypotheken bedraagt op het moment van uitvoeren van de verhuisregeling € 150.000,-. Je betaalt 1,5% rente en hebt een rentevaste periode van 5 jaar. Na 2 jaar verhuis je. De resterende looptijd van jouw rentevaste periode is dan 3 jaar. 

 

Voor de nieuwe woning die je op het oog hebt, heb je een nieuwe hypotheek van 200.000 euro nodig. Voor deze lening met een rentevaste periode van 5 jaar betaal je in dit voorbeeld de actuele rente van 4% als je geen gebruik maakt van de verhuisregeling. Wil je de verhuisregeling wel gebruiken? Dan mag je de rentecondities van de oude lening tot maximaal € 150.000,- meenemen. 

 

De nieuwe lening van 200.000 euro bestaat nu uit twee delen:

 • Een leningdeel met de verhuisregeling van € 150.000,-. Je betaalt over dit leningdeel een rente van 1,5% voor de resterende rentevaste periode van 3 jaar.
 • Een leningdeel van € 50.000,-. Je betaalt voor dit leningdeel een rente van 4% voor een nieuwe rentevaste periode van 5 jaar.

Gebruikmaken van de verhuisregeling

Als de rente die je momenteel betaalt lager is dan de huidige hypotheekrente voor nieuwe hypotheken, kan het interessant zijn om je hypotheek mee te nemen naar je nieuwe woning. Je kunt de verhuisregeling gebruiken als jouw huidige woning verkocht is of je een nieuwe woning wilt kopen en jouw aanvraag voldoet aan de voorwaarden van
Neo Hypotheken. 

 • Nieuwe woning is goedkoper of gelijk - Ondanks dat je volgende woning goedkoper is, zullen wij opnieuw de hypotheekaanvraag beoordelen op basis van je toetsinkomen en de waarde van de woning. Is jouw aanvraag goedgekeurd? Dan kun je met de verhuisregeling de rentecondities meenemen voor hetzelfde (of een lager) bedrag als de schuld voor het leningdeel
 • Nieuwe woning is duurder - Je verhuist waarschijnlijk niet zonder reden. Je wilt misschien een extra slaapkamer, een grotere tuin of een woning dichter bij je werk. Hieraan hangt doorgaans een prijskaartje. De kans is groot dat je nieuwe huis duurder is dan je vorige woning. Als je besluit je bestaande hypotheek mee te nemen naar het nieuw huis, zul je hoogstwaarschijnlijk een aanvullend hypotheekbedrag nodig hebben om de nieuwe woning aan te schaffen. De verhuisregeling geldt namelijk alleen tot de hoogte van het oude leningdeel op het moment van het uitvoeren van de verhuisregeling. Voor het deel dat je extra leent, wordt een nieuw leningdeel aangemaakt waarbij de actuele rentevoorwaarden gelden.
 • Nog geen nieuw huis gekocht - Verkoop je eerst jouw oude woning? Om in aanmerking te komen voor de verhuisregeling mag de periode tussen de levering van de oude woning en de levering van de nieuwe woning maximaal 6 maanden zijn. Binnen deze 6 maanden moet je dus een nieuwe lening aanvragen bij Neo Hypotheken. Dat betekent dat je een nieuw renteaanbod voor de nieuwe woning binnen moet hebben. Tevens dient een aanvraag voor de verhuisregeling ten minste 1 maand voor de levering van de verkochte oude woning te worden gedaan of indien de woning nog te koop staat: 1 maand voor het aangaan van de nieuwe lening. 

 

Overbruggingskrediet

Heb je je huidige woning nog niet verkocht? En verwacht je wel overwaarde te hebben die je wilt gebruiken bij de aankoop van je nieuwe huis? Op voorwaarde dat je een aantoonbare overwaarde hebt en dat je de dubbele maandlasten kunt dragen,  kun je bij ons ook een overbruggingskrediet aanvragen. Deze tijdelijke lening helpt je om de overgangsperiode te overbruggen waarin je nog geen toegang hebt tot de overwaarde van jouw woning.

Neo Hypotheken Overbruggignshypotheek

Dit maakt Neo Hypotheken aantrekkelijk

Vergoedingsvrij extra aflossen

Bij Neo Hypotheken kun je onbeperkt vervroegd aflossen, zonder dat je hiervoor een vergoeding hoeft te betalen. Je moet wel aantonen dat je met eigen middelen aflost.

Consumptief leningdeel

Onder bepaalde voorwaarden kun je een consumptief deel in je lening opnemen. Bijvoorbeeld om gordijnen, een bank of tapijt te financieren.

Flexibel met rente

Door af te lossen, wordt het bedrag dat je ons verschuldigd bent steeds kleiner. Wij laten jouw risicoklasse meedalen met je resterende schuld, zodat je minder rente betaalt.

FAQ hypotheek meenemen

De aanvraag voor de verhuisregeling moet ten minste 1 maand vóór de levering van de oude woning worden ingediend, of indien de woning nog te koop staat, ten minste 1 maand vóór het aangaan van de nieuwe lening.

Nee. Bij Neo Hypotheken kun je de rente alleen meeverhuizen als de oude woning onherroepelijk verkocht is. Dit houdt in dat er een koopcontract moet zijn en de ontbindende voorwaarden zijn verlopen. De verkoopovereenkomst is hiervoor het bewijs. Als je je woning al wel hebt verkocht, dien je rekening te houden met dat de verhuisregeling maximaal 6 maanden geldig is. Binnen deze periode moet je dus een nieuwe hypotheek afsluiten; anders vervalt je recht om de rente mee te nemen. Wel kan je uiteraard voor verkoop van de oude woning aangeven dat je gebruik wilt maken van de verhuisregeling.

Let er echter wel op dat dit betekent dat de rentecondities waarschijnlijk veranderen.  De rente wordt vastgesteld aan de hand van de oorspronkelijke rentepeildatum en de nieuwe LTV van de Niet-NHG lening.

Nee. Bij NEO Hypotheken kan slechts één persoon de hypotheekrente meenemen. Slechts één van de partners kan bij beëindiging van een relatie dus gebruikmaken van onze verhuisregeling.

Indien je tijdelijk twee hypotheken hebt omdat je oude woning nog in de verkoop staat, gelden de bestaande rentecondities voor de financiering van je nieuwe woning vanaf de datum van levering. Voor de oude woning betaal je vervolgens gewoon de rente die je altijd hiervoor betaald hebt. Zo houden we zaken simpel.

Let op: je moet wel aantoonbaar voldoende middelen hebben om indien nodig de lasten van beide leningen te kunnen betalen voor de periode dat dit van toepassing is. 

Nee, dat kan niet. In principe neem je de oude hypotheek mee onder de huidige voorwaarden, inclusief de rente voor de resterende rentevaste periode en de resterende looptijd. 

Er zijn geen bijkomende kosten voor het meenemen van je hypotheek naar je nieuwe woning. Echter zowel het meenemen van je hypotheek als het afsluiten van een nieuwe hypotheek brengt bepaalde kosten met zich mee zoals:

 • Notariskosten voor de nieuwe hypotheekakte
 • Taxatiekosten
 • Eventuele kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
 • Mark van der Geer
 • Hoofd Risk & Compliance