Neo Hypotheken Overbruggignshypotheek

Overbruggingshypotheek

Met een overbruggingshypotheek leen je tijdelijk het bedrag dat zal vrijkomen uit de verkoop van jouw huidige woning, zodat je niet hoeft te wachten tot je huidige woning definitief verkocht is om dit bedrag in te brengen bij de koop van een nieuwe woning. Wil je meer weten over de overbruggingshypotheek? Wij leggen het je uit!

Wat is een overbruggingshypotheek? 

 

Een overbruggingshypotheek, ook wel overbruggingskrediet genoemd, is een tijdelijke lening die je extra afsluit naast  je bestaande hypotheek en de financiering voor de aankoop van een nieuwe woning. Wanneer je gaat verhuizen en de overwaarde van je oude woning wilt gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis, kun je een overbruggingshypotheek afsluiten.  Deze lening maakt het namelijk mogelijk om het geld dat je verwacht te ontvangen zodra je oude huis verkocht is en de bestaande hypotheek is ingelost, vooraf te gebruiken. Het is een tijdelijke hypotheek waarop je gedurende die overbruggingsperiode geen aflossingen doet maar in één keer inlost vanuit de verkoopopbrengst van je bestaande woning. 

 

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Je kunt bij Neo Hypotheken een overbruggingskrediet afsluiten voor de periode tussen de aankoop van je nieuwe woning en de verkoop van je oude huis. Een overbruggingskrediet bij Neo Hypotheken aanvragen werkt als volgt:

  • De overbruggingshypotheek vraag je tegelijkertijd met je nieuwe hypotheek aan en loopt maximaal 30 maanden. Is de looptijd voorbij? Dan moet je de overbruggingslening hebben terugbetaald.
  • Zorg ervoor dat je het overbruggings bedrag als verhoogde inschrijving meeneemt in de hypotheekaanvraag.
  • Je moet jouw overwaarde kunnen aantonen door middel van een taxatierapport
    • We vragen een gevalideerd standaard taxatierapport bij een Loan to Value van boven de 90%;
    • Je mag een desktop taxatierapport aanleveren indien de Loan to Value kleiner of gelijk aan 90% is.

Voor- en nadelen overbruggingskrediet

  •  Overwaarde slim gebruiken: je kunt de overwaarde op jouw huidige woning alvast handig gebruiken om de nieuwe woning te financieren.
  • Aftrekbare rente: De rente over de overbruggingshypotheek is fiscaal aftrekbaar.
  • Aflossen is boetevrij: Je lost de lening volledig boetevrij af nadat je huidige huis is verkocht.
  • Volledig aflossingsvrij: Je betaalt alleen rente, omdat je deze hypotheek meteen aflost wanneer je de huidige woning verkoopt.

  • Hoge maandlasten: Tijdens de overbruggingsperiode betaal je de huidige hypotheek, de rente van overbruggingshypotheek en de hypotheek van je nieuwe huis. Je moet ook kunnen aantonen dat je die dubbele lasten kan dragen, dus dit betekent meer stukken en informatie aanleveren. 
  • Hogere rente:  De rente op een aflossingsvrije hypotheek is hoger dan op andere hypotheekvormen waar je wel aflost.
  • Risico op lagere verkoopprijs: Als de verkoopprijs van je huidige woning lager uitvalt dan verwacht, kan het moeilijker zijn om de overbruggingshypotheek af te lossen. Dit kan gebeuren als de woningmarkt verandert en de prijzen dalen.

Check de rente van onze overbruggingshypotheek

De rente voor een overbruggingshypotheek is doorgaans hoger dan die van een reguliere hypotheek. Dit komt doordat de bank extra risico neemt. Het kan namelijk langer duren voordat jouw huis verkocht wordt, of de opbrengst kan lager uitvallen dan verwacht. De rentetarieven van onze overbruggingshypotheek kun je vinden op onze overzichtspagina.

Neohypotheken Actuele Hypotheekrente

Maximaal overbruggingskrediet berekenen

Om de maximale overbruggingshypotheek te berekenen, zijn er twee situaties mogelijk:

1. Je woning is al verkocht. Is het nieuwe koopcontract al getekend en zijn de ontbindende voorwaarden verlopen, dan overbruggen we maximaal 98% van de verkoopprijs minus de huidige hypotheekschuld.

2. Je woning is nog niet verkocht. Als jouw woning nog niet verkocht is en/of de ontbindende voorwaarden nog niet verlopen zijn, overbruggen we maximaal 90% van de getaxeerde marktwaarde minus de huidige hypotheekschuld. 

Even een rekenvoorbeeldje

  • Taxatie huis: 300.000 euro
  • Resterende hypotheekschuld: 260.000 euro
  • In dat geval is je overwaarde: 40.000 euro
  • Maximale overbrugging: 300.000 x 90% - 260.000 = 10.000 euro.

 

De maximale hoogte van je overbruggingshypotheek is dus aanzienlijk lager dan de overwaarde van het huis. 

FAQ overbruggingskrediet

Een overbruggingshypotheek is afhankelijk van een aantal voorwaarden. Naast de algemene voorwaarden van NEO Hypotheken zijn de volgende voorwaarden bij het aansluiten van een overbruggingshypotheek per situatie van belang:

  • Overwaarde aantonen: Je kunt de overwaarde op je huis aantonen met een taxatierapport, WOZ-beschikking of verkoopovereenkomst. 
    • Is jouw oude woning al verkocht? Dan vereist de bank dat het nieuwe koopcontract ondertekend is en dat de ontbindende voorwaarden van dit contract verlopen zijn.
    • Is jouw woning nog niet verkocht? Dan vereisen we een officieel taxatierapport om de overwaarde op jouw woning aan te kunnen tonen. Bovendien wilt de bank een bewijs dat je huis in de verkoop staat óf dat je een makelaar een verkoopopdracht hebt gegeven
  • Eigen middelen aantonen: Je moet tijdens de looptijd van het overbruggingskrediet de dubbele lasten van zowel je oude als je nieuwe woning kunnen dragen. Dit gaat om jouw huidige hypotheeklasten, de hypotheeklasten van de nieuwe woning én de rente van de overbruggingshypotheek. Je moet hiervoor voldoende eigen middelen kunnen aantonen.

Ja. Je kunt alleen een overbruggingshypotheek afsluiten, als je verwacht dat je je woning kunt verkopen voor een bedrag dat hoger is dan de restschuld die nog op je woning rust. Het is verstandig om advies in te winnen van een taxateur, die je kan helpen inschatten welk bedrag je ongeveer kunt verwachten bij de verkoop van je woning.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat huizenprijzen kunnen dalen. Stel dat de verkoop van je huis over enkele maanden bijvoorbeeld €50.000 minder oplevert dan je op dit moment verwacht. In dat geval loop je mogelijk het risico dat je niet genoeg overhoudt om het overbruggingskrediet volledig af te lossen. 

Ja, volgens de fiscale verhuisregeling heb je ook met een overbruggingshypotheek recht op hypotheekrenteaftrek. Je mag tijdelijk de rente van zowel je oude hypotheek, je nieuwe hypotheek én de overbruggingshypotheek aftrekken. Gedurende het jaar waarin je je oude woning te koop zet of je nieuwe woning aankoopt, plus nog eens drie extra jaren, heb je recht op hypotheekrenteaftrek voor beide woningen.

De kosten voor een overbruggingsHypotheek bij NEO hypotheken bestaan uit:

  • Maandelijkse kosten op basis van het rentetarief;
  • Standaard kosten voor het aanvragen van een hypotheek, zoals:
    • Indien relevant: advies- en bemiddelingskosten aan je hypotheekadviseur
    • Notariskosten voor bijvoorbeeld de hypotheek- en leveringsakte. Deze hoef je maar één keer te betalen als je de hypotheekaanvraag doet.
    • Taxatiekosten voor het vaststellen van de waarde van de woning. De taxatiekosten moet je dubbel betalen, omdat je met een overbruggingshypotheek moet kunnen aantonen welk bedrag aan overwaarde overbrugt moet worden. Bij een definitief verkochte woning volstaat een verkoopovereenkomst, maar als de ontbindende voorwaarden nog niet verlopen zijn, moet je een desktop taxatierapport of standaard taxatierapport inleveren. 

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
  • Mark van der Geer
  • Hoofd Risk & Compliance