Neo Hypotheken Hypotheekvormen

Hypotheekvormen

Er zijn allerlei verschillende hypotheekvormen en elk heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Een combinatie tussen deze vormen kan ook. Welke hypotheekvorm past het beste bij jou? Wij nemen je mee in de verschillende mogelijkheden.

Hypotheekvormen 2024

Wanneer je een hypotheek af wilt sluiten, betekent dit dat je een lening aangaat waarbij je huis als onderpand dient. Er bestaan diverse manieren om deze lening terug te betalen, die vaak aangeduid worden als ‘hypotheekvormen’. Vanaf 2013 geldt dat je als starter op de woningmarkt alleen nog recht hebt op hypotheekrenteaftrek als je kiest voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek (een hypotheek waarbij je maandelijks aflost). Dit zijn tegenwoordig de meest gangbare hypotheekvormen. Daarnaast zijn er bij Neo Hypotheken nog enkele andere soorten hypotheken(producten) beschikbaar. Hieronder zetten we alle beschikbare hypotheekvormen en -producten voor je op een rij. Zie ook onze productsheet pagina met daarop specifieke informatie over het Neo Hypotheek product rond bedragen, rente looptijden, welke type woningen we financieren en andere relevante voorwaarden. Ook de vergelijkingskaart is een handige tool om snel het Neo Hypotheek product te verkennen. 

Hypotheeksoorten

Neo Hypotheek Annuiteiten Hypotheek 1

1. Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag dat bestaat uit rente en aflossing. Hoewel dit bedrag gedurende de rentevaste periode constant blijft, verschuift de verdeling tussen rente en aflossing. In het begin betaal je vooral rente, maar na verloop van tijd los je steeds meer af. Hierdoor neemt je belastingvoordeel af en stijgen je netto maandelijkse lasten.

 • Jouw maandbedrag blijft gelijk
 • Je netto maandlasten stijgen
 • Je hebt aan het einde van de looptijd je schuld helemaal afgelost
 • Hypotheekrenteaftrek mogelijk onder voorwaarden
Annuiteitenhypotheek
Neo Hypotheek Lineaire Hypotheek 1

2. Lineaire hypotheek

Met een lineaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing en een veranderend bedrag aan rente. Omdat het aflossingsbedrag elke maand hetzelfde blijft, daalt de hypotheekschuld en daardoor nemen de rentelasten per maand dus ook af. Binnen de afgesproken rentevaste periode heb je in het begin dus hoge maandlasten en zullen deze gedurende de looptijd dalen. Hierdoor wordt je belastingvoordeel ook kleiner. 

 • Jouw maandbedrag daalt
 • Je netto maandlasten dalen
 • Je hebt aan het einde van de looptijd je schuld helemaal afgelost
 • Hypotheekrenteaftrek mogelijk onder voorwaarden
Lineaire hypotheek
Neo Hypotheek Aflossingsvrije Hypotheek

3. Aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente over de hypotheekschuld en los je gedurende de looptijd niets af. Je betaalt elke maand hetzelfde bruto bedrag zolang de rente vaststaat. Je mag maximaal 50% van de marktwaarde van je huis aflossingsvrij lenen. Aan het einde van de looptijd moet je echter de volledige hypotheekschuld in één keer aflossen. 

 • Jouw maandbedrag blijft gelijk
 • Maximaal 50% van de marktwaarde
 • Aan het einde van de looptijd los je in één keer je schuld af
 • Je hebt geen recht op hypotheekrenteaftrek, tenzij je al vóór 2013 een aflossingsvrije hypotheek hebt afgesloten 
Aflossingsvrije hypotheek

Hypotheek afsluiten met NHG

Sluit je een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan loop je als woningeigenaar minder risico en  veelal ligt de rente op dit type hypotheek lager dan bij Niet-NHG leningen. Nu, maar ook in de toekomst. Ontdek of jij in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG.

Neo Hypotheken Nationale Hyptoheek Garantie

Andere hypotheekproducten

Neo Hypotheken Overbruggignshypotheek

1. Overbruggingshypotheek

Een overbruggingshypotheek of overbruggingskrediet is een tijdelijke lening die je extra afsluit naast je bestaande Neo Hypotheek om de verwachte overwaarde / verkoopwinst op je bestaande woning mee te kunnen nemen in de nieuwe woning financiering. Handig als je jouw oude woning nog niet hebt verkocht. Je betaalt deze lening in één keer terug als jouw huidige woning verkocht is.

 • Tijdelijke hypotheek
 • Je betaalt tijdens de looptijd alleen rente
 • In combinatie met een Neo Hypotheek voor je nieuwe woning 
Overbruggingshypotheek
Neo Hypotheek Verduurzamingshypotheek

2. Verduurzamingshypotheek

Ga je je huis verduurzamen, dan kun je bij ons een verduurzamingshypotheek afsluiten. Dit extra hypotheekbedrag komt bovenop de maximale hypotheek die gebaseerd is op jouw inkomen. Bij een reguliere hypotheek kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen, maar als je wilt investeren in energiebesparende voorzieningen, mag je tot 106% van de marktwaarde van je woning lenen. 

 • 106% van de woningwaarde lenen
 • Hoe hoger het energielabel, hoe hoger jouw hypotheek mogelijk is
 • Tussen de 10.000 en 20.000 extra lenen voor energiebesparende maatregelen
 • In combinatie met een Neo Hypotheek 
Verduurzamingshypotheek
Neo Hypotheek Nieuwbouw

3. Hypotheek nieuwbouw

Een nieuwbouwhypotheek werkt anders dan een hypotheek voor een bestaande woning, omdat je woning nog gebouwd moet worden. Je krijgt daardoor onder andere te maken met mogelijke dubbele lasten, een bouwdepot en renteverlies. 

 • Hogere hypotheek bij energiezuinige woning
 • 100% meefinancieren van meerwerk
 • Mogelijkheid financieren dubbele woonlasten
 • Renteverlies tijdens de bouw voor 4% van de koop-/aanneemsom meefinancieren
Nieuwbouwhypotheek

Kies zelf hoe jij jouw hypotheek regelt

Zelf online hypotheek afsluiten

 • Je vraagt gemakkelijk en snel zelf online een hypotheek aan en stelt deze zelf samen

 • Binnen enkele uren krijg je en rente aanbod

 • Wanneer je de aanvullende stukken na het rente aanbod hebt aangeleverd is er binnen 24 uur een definitief hypotheek aanbod

 • Je betaalt alleen voor een bindend hypotheekaanbod na ondertekening en wanneer je alsnog die hypotheek niet bij Neo Hypotheken afsluit

Afsluitkosten:

Afsluiten hypotheek: €500

Met hypotheekadviseur

 • Onafhankelijk advies: kies uit meer dan 1.600 aangesloten adviseurs
 • Vind een hypotheekadviseur bij jou in de buurt
 • Persoonlijke begeleiding

Afsluitkosten:

Hypotheekadvies: €1.500 - €3.000,-

Daarom een Neo Hypotheek

Vergoedingsvrij extra aflossen

Bij Neo Hypotheken kun je onbeperkt vervroegd aflossen, zonder dat je hiervoor een vergoeding hoeft te betalen. Je moet wel aantonen dat je met eigen middelen aflost.

 

Consumptief leningdeel

Onder bepaalde voorwaarden kun je een consumptief deel in je lening opnemen. Bijvoorbeeld om gordijnen, een bank of tapijt te financieren.

Flexibel met rente

Door af te lossen, wordt het bedrag dat je ons verschuldigd bent steeds kleiner. Wij laten jouw risicoklasse meedalen met je resterende schuld, zodat je minder rente betaalt.

Veelgestelde vragen

Als je recht wilt hebben op hypotheekrenteaftrek, kun je kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. De aflossingsvrije hypotheek komt niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. 

Elke hypotheekvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen, en ze kunnen niet altijd direct met elkaar worden vergeleken. Een lineaire hypotheek kan bijvoorbeeld goedkoper lijken vanwege de hypotheekrenteaftrek die je kunt krijgen. Aan de andere kant zijn de maandelijkse lasten lager bij een aflossingsvrije hypotheek omdat je alleen rente betaalt, maar aan het einde van de looptijd blijf je wel zitten met een restschuld. Daarom is de vraag "Welke hypotheekvorm is het meest goedkoop?" lastig te beantwoorden. Je kunt echter altijd een afspraak maken met een van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs om de mogelijkheden voor jouw specifieke situatie te bespreken.

Als je net begint op de huizenmarkt en wilt weten welke hypotheekvorm het beste bij jouw situatie past,  is het belangrijk om te begrijpen welke hypotheekvormen in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek. Voor starters is de keuze beperkt tot slechts twee opties: een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek. Als je kiest voor een andere hypotheekvorm, kun je de rente die je betaalt niet aftrekken. De meerderheid van de starters wil graag profiteren van dit fiscale voordeel. Echter, de laatste tijd zien we ook vaker dat starters deels of volledig voor een aflossingsvrije hypotheek kiezen vanwege de lage rentestanden. Ze zijn bereid het fiscale voordeel op te geven omdat ze hierdoor lagere maandelijkse lasten hebben bij een aflossingsvrije hypotheek.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
 • Mark van der Geer
 • Hoofd Risk & Compliance