Neo Hypotheek Annuiteitenhypotheek

Annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm die erg populair is in Nederland. Dit komt door de makkelijke manier van aflossing en door de belastingvoordelen. Benieuwd hoe de annuïteitenhypotheek precies werkt, wat de voor- en nadelen zijn en hoe Neo Hypotheken jou kan helpen?

Wat is een annuiteitenhypotheek?

Een Annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je de lening volledig aflost tijdens de looptijd. Elke maand betaal je dezelfde constante hypotheek maandlasten. Dit bedrag aan bruto maandlasten wordt ook wel de annuïteit genoemd, vandaar dus de naam annuïteitenhypotheek. Het vaste bedrag dat je maandelijks aan ons moet betalen, bestaat uit een combinatie van aflossing en rente.  In het begin van de hypotheektermijn bestaat een groot deel van dit maandelijkse bedrag namelijk uit rente, terwijl het aflossings aandeel klein is. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt het rentedeel juist kleiner en het aflossingsdeel groter. Hierdoor blijven jouw bruto maandlasten constant. 

Aflossen annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek blijven de bruto maandelijkse hypotheeklasten zoals eerder gezegd gelijk. In het eerste jaar van de annuïteitenhypotheek betaal je voornamelijk rente en los je de schuld slechts in beperkte mate af. Hierdoor zijn je netto maandelijkse hypotheeklasten relatief laag, omdat je optimaal profiteert van de hypotheekrenteaftrek. In het laatste jaar van de annuïteitenhypotheek vindt het tegenovergestelde plaats. Je rentebedrag is dan laag, terwijl je juist een groot deel van je schuld aflost. Hierdoor zijn je netto maandelijkse hypotheeklasten relatief hoog.

Aflossen Grafiek Annuiteitenhypotheek

Voor- en nadelen annuïteitenhypotheek

 • Voorspelbare maandlasten: het bruto maandbedrag blijft gedurende jouw rentevaste periode gelijk.
 • Zekerheid over aflossing: je betaalt jouw lening maandelijks terug.
 • Fiscale voordelen: Afhankelijk van jouw woonsituatie heb je in het begin lagere netto maandlasten dankzij hypotheekrenteaftrek

 • Langzaam aflossen: Bij een annuïteitenhypotheek is het aflossingsbedrag in de eerste jaren in verhouding tot het totale maandbedrag lager. Hierdoor wordt de hypotheek langzamer afgelost in vergelijking met andere hypotheekvormen.
 • Netto maandlasten nemen toe: Maak je gebruik van hypotheekrenteaftrek? Dan zul je gedurende de looptijd van je hypotheek een stijging van je netto maandelijkse lasten ervaren.

Check de rente van onze annuïteitenhypotheek

De rente die je betaalt voor onze annuïteitenhypotheek hangt af van de rentevaste periode, de risicoklasse en de peildatum. Daarnaast kun je ook kiezen voor een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Je vindt de actuele hypotheekrentes op onze rentepagina.

Maximale annuïteitenhypotheek berekenen

Wil jij berekenen wat je kunt lenen met een annuïteitenhypotheek en wat je maandlasten ongeveer worden? Onze slimme rekentool vertelt je precies hoe het zit. 

Maximale hypotheek berekenen

Past de annuïteitenhypotheek bij jou?

Wanneer het wel bij jou past:

 • Als je maandelijks een deel van de lening wilt terugbetalen.
 • Als je de voorkeur geeft aan een vast bedrag per maand, zolang de looptijd en rente niet veranderen.
 • Als je zekerheid wilt dat je aan het einde van de looptijd de volledige lening hebt terugbetaald.
 • Als je de hypotheekrente wilt aftrekken in je belastingaangifte. Let op!  Dit kan alleen als je voldoet aan de voorwaarden die de Nederlandse Belastingdienst stelt aan de aftrek van hypotheekrente in box 1, zoals onder andere de voorwaarde dat je de hypotheek gebruikt voor het kopen, verbouwen of afkopen van het erfpachtrecht van je woning en de woning gebruikt voor eigen bewoning. 
 • Als je van plan bent je hypotheek af te lossen binnen maximaal 30 jaar.

Wanneer het niet bij jou past:

 • Als je een (snelle) daling van de maandelijkse lasten wilt, omdat je verwacht dat jouw inkomen zal dalen, bijvoorbeeld bij pensionering.
 • Als je eigen vermogen wilt behouden en dit niet wilt gebruiken om de hypotheek maandelijks af te lossen.
 • Als je de voorkeur geeft aan financiering van jouw woning met een box 3 lening.

Dit maakt NEO hypotheken aantrekkelijk

Vergoedingsvrij extra aflossen

Bij Neo Hypotheken kun je onbeperkt vervroegd aflossen, zonder dat je hiervoor een vergoeding hoeft te betalen. Je moet wel aantonen dat je met eigen middelen aflost.

Consumptief leningdeel

Onder bepaalde voorwaarden kun je een consumptief deel in je lening opnemen. Bijvoorbeeld om gordijnen, een bank of tapijt te financieren.

Flexibel met rente

Door af te lossen, wordt het bedrag dat je ons verschuldigd bent steeds kleiner. Wij laten jouw risicoklasse meedalen met je resterende schuld, zodat je minder rente betaalt.

Bepaal zelf hoe jij je hypotheek regelt

Met een hypotheekadviseur

 • Onafhankelijk advies: kies uit meer dan 1600 aangesloten adviseurs
 • Vind een hypotheekadviseur bij jou in de buurt
 • Persoonlijke begeleiding

Afsluitkosten:

Hypotheekadvies: €1.500 - €3.000,-

Zelf online afsluiten

 • Je vraagt gemakkelijk en snel zelf online een hypotheek aan en stelt deze zelf samen
 • Binnen enkele uren krijg je en rente aanbod
 • Wanneer je de aanvullende stukken na het rente aanbod hebt aangeleverd is er binnen 24 uur een definitief hypotheek aanbod
 • Je betaalt alleen voor een bindend hypotheekaanbod na ondertekening en wanneer je alsnog die hypotheek niet bij Neo Hypotheken afsluit

Afsluitkosten:

Afsluiten hypotheek: €500,-

Veelgestelde vragen over de annuïteitenhypotheek

Bij Neo Hypotheken bepaal je zelf hoe je je hypotheek afsluit: online of met behulp van een adviseur. Wij maken het je makkelijk met een online aanvraagproces. Dat scheelt kosten, maar betekent wel dat je zonder financieel advies een hypotheek aanvraagt. Dat is niet voor iedereen geschikt.

Net zoals een onafhankelijk financieel adviseur kosten in rekening brengt voor de bemiddeling van een hypotheek (het verzamelen van de benodigde gegevens en het indienen van de aanvraag, dus niet het financieel advies hieromtrent), rekenen ook wij een bedrag voor een online hypotheek aanvraag. Dit betreft €500 aan afsluitkosten. Zie voor meer informatie ook onze Vergelijkingskaart

Indien je in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek, zul je gedurende de looptijd van je annuïtaire hypotheek een stijging van je netto maandelijkse lasten ervaren. Dit komt doordat aflossingscomponent toeneemt binnen het maandelijkse bedrag en het rente component juist kleiner wordt. Hierdoor zal het bedrag dat je kunt aftrekken van je belastingen aan hypotheekrente ook afnemen.

Ja, de annuïteitenhypotheek is één van de aflossingsmogelijkheden waarvoor je ook na de wetswijzigingen in 2013 nog altijd in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek. Met een annuïteitenhypotheek betaal je aan het begin van de looptijd meer rente en los je minder af. Hierdoor profiteer je aanvankelijk maximaal van de hypotheekrenteaftrek waardoor je netto maandlasten lager zijn.

Ja, het is mogelijk om extra af te lossen op de annuiteitenlening. Houd er echter rekening mee dat als je meer dan 25% van de uitstaande hypotheek per jaar extra wilt aflossen, er een extra vergoeding in rekening wordt gebracht. Als je ervoor kiest om extra af te lossen met eigen vermogen, kun je dit 100% vergoedingsvrij doen, zonder extra kosten.

De voorwaarden van de annuiteitenhypotheek zijn belangrijk voordat je een hypotheekaanvraag doet. Lees altijd onze productvoorwaarden voordat je een hypotheek afsluit. 

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
 • Mark van der Geer
 • Hoofd Risk & Compliance