Neo Hypotheekrente Wijzigen

Hypotheekrente wijzigen

Benieuwd of het wijzigen van de hypotheekrente voor jou interessant is? Bij Neo Hypotheken is het mogelijk om ook tussentijds de rente van (een deel van) de hypotheek naar het actuele tarief aan te passen. Hoewel je mogelijk wel een vergoeding voor het vroegtijdig wijzigen moet betalen, kun je evengoed hierdoor wellicht jouw maandlasten verlagen. Ontdek wat onze mogelijkheden zijn.

Hypotheekrente wijzigen voor lagere maandlasten

 

De hypotheekrentes veranderen en het zou kunnen dat ze nu lager zijn dan de hypotheekrente die je destijds overeengekomen bent bij het ondertekenen van je hypotheekaanbod. Dat opent de deur naar enkele interessante mogelijkheden: je kunt overwegen om je huidige hypotheekrente aan te passen. Dat kan wanneer jouw rentevaste periode afloopt, maar ook tijdens de looptijd. Hierdoor zou je je bruto maandelijkse lasten kunnen verlagen. Ontdek de verschillende opties om jouw hypotheekrente te verlagen. 

Opties om jouw hypotheekrente te verlagen

Neo Rentevaste Periode Eindigt

1. Jouw rentevaste periode eindigt

Loopt de rentevaste periode van jouw huidige hypotheek bijna af? Drie maanden voordat deze periode afloopt, krijg je automatisch van ons een renteherzieningsaanbod. Je kunt jouw hypotheek verlengen en eventueel kiezen voor een nieuwe rentevaste periode met daarbij behorende rentepercentage. Maar je kunt natuurlijk ook zelf jouw hypotheek kritisch onder de loep nemen en jouw hypotheek boetevrij aanpassen. Ontdek de verschillende opties!

 

Einde rentevaste periode
Boeterente Vergoeding Aflossen

2. Tussentijds rentevaste periode wijzigen en afkopen

Tussentijds jouw hypotheekrente wijzigen? Als je je rente voor het einde van de rentevaste periode wilt aanpassen, betaal je een vergoeding (vroeger boeterente genoemd) voor het afkopen van de resterende rentelooptijd. Neo Hypotheken loopt immers een deel verwachte rente-inkomsten mis en krijgt er lagere voor terug. Deze vergoeding betaal je in één keer. 

Boete vervroegd aflossen
Neo Hypotheken Risico Opslag

3. Tussentijds risicoklasse (automatisch) aanpassen

Je kunt je hypotheekrente ook verlagen wanneer jouw hypotheek in een tariefklasse met een lagere risico-opslag terechtkomt. Heb jij gedurende de looptijd van je Niet-NHG hypotheek (extra) afgelost? Dan val je mogelijk in een lagere tariefklasse en verlagen wij automatisch het rentepercentage. Is jouw woning meer waard geworden? Dan kun je een verzoek indienen voor aanpassing van de risicoklasse (LTV-klasse) door de huidige woningwaarde te onderbouwe met een recente WOZ-beschikking of (desktop) taxatierapport

Risicoklasse aanpassen

Stappenplan hypotheekrente wijzigen

 

Ontdek hoe het wijzigen van hypotheekrente bij Neo Hypotheken werkt. Heb je tussendoor vragen? Geen probleem. Onze hypotheekcoaches staan altijd voor je klaar. 

 

  1. Inloggen op MijnHypotheekOnline

    Je kunt je rente wijzigen aan het einde van je rentevaste periode, maar je kunt dit ook eerder doen. In MijnHypotheekOnline onder het tabblad “Hypotheek” kun je zien wat de einddatum van jouw rentevaste periode is. 

  2. Hypotheekrente aanpassen 

    Wil je jouw hypotheekrente tussentijds wijzigen door tussentijds jouw rentevaste periode te wijzigen of door jouw risicoklasse aan te passen? 

    - Rentevaste periode vervroeg wijzigen: Wil je jouw hypotheekrente vroegtijdig aanpassen door jouw rentevasteperiode af te kopen? Onder het tabblad "hypotheek aanpassen" vind je de mogelijkheid "kies nieuwe hypotheekrente". Hier hier kun je eenvoudig een nieuwe rentevasteperiode met een nieuwe hypotheekrente kiezen. 

    - Risicoklasse wijzigen: Onder het tabblad "woning" vind je de optie "nieuwe waardebepaling". Hier kun je jouw nieuwe waardedocument (taxatierapport of WOZ-beschikking) uploaden. 
  3. De aanvraag ondertekenen

    Na het selecteren van een nieuwe hypotheekrente of indienen van een nieuwe waardebepaling vragen wij je toestemming te geven. Nadat je akkoord hebt gegeven, sturen we je een bevestiging per e-mail. Heb jij gekozen om jouw hypotheekrente tussentijds aan te passen met een vergoeding? In de laatste stap kun je de administratiekosten en eventuele vergoeding via iDeal betalen. 

  4. Ingang rente wijzigingen

    Heb je voor de 21e van de maand de aanvraag ingediend? En heb je een definitief akkoord van ons ontvangen? Dan passen wij de hypotheekrente aan op de eerste van de volgende maand. Heb je de aanvraag of op na de 21e ingediend, dan passen wij jouw hypotheekrente een maand later aan.

Veelgestelde vragen

Bij het afsluiten van je hypotheek hebben we samen een bepaald rentepercentage afgesproken dat je tijdens een vastgestelde periode betaalt. Op basis van deze overeenkomst zijn wij verplichtingen aangegaan op de financiële markten. Wanneer je ervoor kiest om (extra) af te lossen of je rentevaste periode tussentijds aan te passen, lopen wij het risico dat we gedurende de resterende looptijd van de rentevaste periode niet de verwachte rente-inkomsten genereren. Daarom kunnen er zich situaties voordoen waarbij we een vergoeding berekenen. Deze vergoeding die je betaalt, is bedoeld om dit verlies aan rente-inkomsten te compenseren. Uiteraard proberen we deze vergoedingen zoveel mogelijk voor je te beperken en daarom kan je al 100% vergoedingsvrij extra aflossen uit eigen middelen en tot 25% per jaar met geleend geld. Ook is de vergoeding  in de meeste gevallen aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij de Belastingdienst.

Kies je ervoor om tussentijds jouw rente aan te passen? Je betaalt hier eenmalige administratiekosten van € 250,- voor en soms ook een vergoeding. Deze vergoeding is qua voorwaarden en berekening gelijk aan de vergoeding voor vervroegde aflossing en staat ook wel bekend als "Boeterente". 

 

Nee, dit is een gratis service van ons. Hiervoor rekent Neo Hypotheken geen kosten. Wil je advies, dan betaal je de advieskosten van de hypotheekadviseur.

Is de waarde van je woning gestegen en wil je daardoor minder renteopslag betalen? Je kunt de huidige marktwaarde aantonen via je WOZ-beschikking. De waardepeildatum van de WOZ-beschikking mag echter niet ouder dan het voorgaande jaar zijn op het moment van aanpassen van de woningwaarde. Staat op die beschikking een te laag bedrag aan WOZ-waarde? Dan kun je een recent taxatierapport (niet ouder dan 6 maanden) van je woning gebruiken in plaats van de WOZ-beschikking; de WOZ-waarde loopt namelijk achter op de actuele woningwaarde.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
  • Mark van der Geer
  • Hoofd Risk & Compliance