neo-hypotheken-lineaire-hypotheek

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek biedt stabiliteit en garandeert volledige aflossing. Aanvankelijk zijn de maandelijkse lasten hoog, maar na verloop van tijd nemen deze kosten af binnen de vaste rente periode. Ontdek of de lineaire hypotheek bij jou past en of Neo Hypotheken jou kan helpen.

Wat is een lineaire hypotheek?

Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag dat bestaat uit aflossing en rente. Het aflossingsbedrag blijft elke maand hetzelfde. Omdat de hypotheekschuld daalt, zullen de rentelasten per maand dus ook dalen. Binnen de afgesproken rente vaste periode heb je in het begin dus hoge maandlasten en zullen deze gedurende de looptijd dalen. Dit betekent tegelijkertijd ook dat je fiscale voordeel gedurende de looptijd daalt.

Aflossen lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing. Als je bijvoorbeeld een looptijd van 30 jaar (360 maanden) hebt gekozen, betekent dit dat je elke maand 1/360e deel van de totale hypotheek aflost. Hierdoor neemt de hypotheekschuld in een rechte lijn af (vandaar de term "lineair"), samen met de rentelasten. Als je de volledige looptijd van de hypotheek hebt bereikt, is de hypotheek volledig afbetaald. Je kunt er echter ook voor kiezen om een kortere looptijd te hebben. De minimale looptijd van een lineaire hypotheek is bij Neo Hypotheken 1 jaar.

 

Lineaire Hypotheek Neo 2

Voor- en nadelen lineaire hypotheek

 • Afnemende maandlasten: steeds lagere maandlasten binnen de afgesproken rente vaste periode
 • Zekerheid over aflossing: de lening is aan het einde van de looptijd volledig afgelost
 • Minder rente over gehele looptijd: je betaalt over de hele looptijd minder hypotheekrente doordat je aan het begin meer aflost, waardoor de hypotheekschuld sneller daalt.
 • Fiscale voordelen: Onder de juiste voorwaarden kun je de hypotheekrente aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting.

 • Hogere maandlasten: de maandlasten zijn in de eerste jaren hoger dan bij andere hypotheekvormen.
 • Belastingvoordeel neemt af:  Bij een lineaire hypotheek daalt je hypotheekrenteaftrek gedurende de looptijd, omdat je steeds minder rente betaalt. Hierdoor neemt ook het belastingvoordeel geleidelijk af.

Check de rente van onze lineaire hypotheek

De rente die je betaalt voor een lineaire hypotheek hangt af van de rentevaste periode die je selecteert, de risicoklasse en de peildatum. Bovendien kun je ook kiezen voor een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Je kunt de actuele hypotheekrentes vinden op onze rentepagina.

 

Maximale hypotheek berekenen

Wil jij berekenen wat je kunt lenen aan hypotheek en wat je maandlasten ongeveer worden? Onze slimme rekentool vertelt je hoe het zit. Let op! conform het geldende toetsingskader rekent onze rekentool met een standaard 10 jaars rente vaste annuïtaire lening, dus dit maandbedrag ziet er iets anders uit dan dat van een lineiare hypotheek.

Maximale hypotheek berekenen

Past de lineaire hypotheek bij jou?

Wanneer het wel bij jou past:

 • Als je in de beginjaren een hogere aflossing wilt doen waardoor de kans op een restschuld kleiner wordt.
 • In staat bent om hogere maandelijkse lasten te dragen aan het begin van de looptijd.
 • Wilt dat je maandelijkse lasten gedurende de looptijd afnemen.
 • Zekerheid wilt dat je de lening aan het einde van de looptijd volledig hebt terugbetaald.
 • De hypotheekrente wilt aftrekken in je belastingaangifte. Let op! Dit is alleen mogelijk als:
  • Je de hypotheek gebruikt voor het kopen, verbouwen of afkopen van het erfpachtrecht van je woning.
  • Je de hypotheek binnen maximaal 30 jaar aflost.
  • Je niet reeds met een eerdere hypotheek je recht op hypotheek rente aftrek in box 1 hebt verbruikt

Wanneer het niet bij jou past:

 • Als je aan het begin van de looptijd geen grote maandelijkse betalingen wilt of kan doen.
 • Als je jouw eigen kapitaal wilt behouden en niet wilt gebruiken om de hypotheek af te lossen.
 • Je optimaal wilt profiteren van de belastingaftrek op hypotheekrente.

Bepaal zelf hoe jij je lineaire hypotheek regelt

Met een hypothadviseur

 • Onafhankelijk advies: kies uit meer dan 1600 aangesloten adviseurs
 • Vind een hypotheekadviseur bij jou in de buurt
 • Persoonlijke begeleiding

Afsluitkosten:

Hypotheekadvies & bemiddeling: €1.500 - €3.000,-

Zelf online afsluiten

 • Je vraagt gemakkelijk en snel zelf online een hypotheek aan en stelt deze zelf samen

 • Binnen enkele uren krijg je en rente aanbod

 • Wanneer je de aanvullende stukken na het rente aanbod hebt aangeleverd is er binnen 24 uur een definitief hypotheek aanbod

 • Je betaalt alleen voor een bindend hypotheekaanbod na ondertekening en wanneer je alsnog die hypotheek niet bij Neo Hypotheken afsluit

Afsluitkosten:

Afsluiten hypotheek: €500

Dit maakt NEO hypotheken aantrekkelijk

Vergoedingsvrij extra aflossen

Bij Neo Hypotheken kun je onbeperkt vervroegd aflossen, zonder dat je hiervoor een vergoeding hoeft te betalen. Je moet wel aantonen dat je met eigen middelen aflost.

Consumptief leningdeel

Onder bepaalde voorwaarden kun je een consumptief deel in je lening opnemen. Bijvoorbeeld om gordijnen, een bank of tapijt te financieren.

 

Flexibel met rente

Door af te lossen, wordt het bedrag dat je ons verschuldigd bent steeds kleiner. Wij laten jouw risicoklasse meedalen met je resterende schuld, zodat je minder rente betaalt.

Veelgestelde vragen over de lineaire hypotheek

Bij Neo Hypotheken heb je de vrijheid om zelf te kiezen hoe je je hypotheek afsluit: online of met de hulp van een adviseur. We bieden een eenvoudig online aanvraagproces aan. Dat scheelt kosten, maar betekent wel dat je  zonder financieel adviseur jouw  hypotheekaanvraag indient. Net zoals hypotheek bemiddeling (het verzamelen van gegevens en indienen van de hypotheek aanvraag, dus niet het financieel advies) door een financieel adviseur kosten met zich meebrengt, rekenen wij ook kosten voor een online hypotheekaanvraag. Dit bedrag bedraagt €500 als afsluitkosten. Bekijk onze Vergelijkingskaart voor meer informatie.

Ja, je hebt de mogelijkheid om extra af te lossen op je lineaire lening. Let er wel op dat als je meer dan 25% van het uitstaande hypotheek bedrag per jaar extra wilt aflossen en dit niet aantoonbaar uit eigen vermogen komt, er een vergoeding in rekening wordt gebracht. Als je ervoor kiest om extra af te lossen met je eigen vermogen, kun je dit doen zonder extra kosten, oftewel 100% vergoedingsvrij.

Ja. De rente die je betaalt over je lineaire hypotheek is aftrekbaar van je belastingen indien je aan de voorwaarden hiervoor voldoet. Zie voor meer informatie de website van de Belastingdienst. Het aftrekbedrag neemt echter geleidelijk af, omdat je steeds minder rente betaalt naarmate je hypotheek aflossing vordert. Met een lineaire hypotheek dalen niet alleen je maandelijkse lasten, maar dus ook het belastingvoordeel. 

De voorwaarden van de lineaire hypotheek zijn belangrijk voordat je een hypotheekaanvraag doet. Lees altijd onze productvoorwaarden voordat je een hypotheek afsluit. 

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
 • Mark van der Geer
 • Hoofd Risk & Compliance