Neo Hypotheek Extra Aflossen

Extra aflossen hypotheek

Wil je extra aflossen op je hypotheek? Door extra af te lossen daalt je hypotheekschuld. Een prettig idee omdat je zo ook bijvoorbeeld je maandlasten kunt verlagen. Dat kan een slimme keuze zijn, maar er zijn ook een aantal voorwaarden aan verbonden. Ontdek of extra aflossen bij jouw situatie past.

Extra aflossen op hypotheek

We spreken over extra aflossen wanneer je meer aflost dan is afgesproken. Het wordt ook wel eens vervroegd of versneld aflossen genoemd. Er is steeds meer aandacht voor het extra aflossen op je hypotheek, omdat het verschillende voordelen met zich mee kan brengen. Denk bijvoorbeeld aan een lager maandbedrag en een lagere hypotheek.  Extra aflossen klinkt heel aantrekkelijk, maar is het niet altijd. Er zitten wat haken en ogen aan. Ontdek zowel jouw opties als de voor- en nadelen van extra aflossen bij Neo Hypotheken.

Vergoedingsvrij extra aflossen? 2 opties

Je kunt op twee manieren extra aflossen, zonder dat je hier een vergoeding voor hoeft te betalen. 

Aflossen met eigen middelen

Wil je (extra) aflossen met eigen middelen, zoals bijvoorbeeld spaargeld, een erfenis, loterij, vakantiegeld, dertiende maand of uitkering van een verzekering? Dan mag je bij Neo Hypotheken altijd 100% vergoedingsvrij terugbetalen. 

  • 100% vergoedingsvrij
  • Aflossen wanneer je wilt

Aflossen met geleend geld

Ieder jaar mag je bij ons 25% van de oorspronkelijke hoofdsom vergoedingsvrij aflossen met geleend geld.  Je kunt er ook voor kiezen om eenmalig een gedeelte vergoedingsvrij terug te betalen of iedere maand een extra aflossing te doen. 

  • Per jaar 25% vergoedingsvrij
  • Eenmalig of maandelijks
  • Aanpassen of stopzetten wanneer je wilt

Meer aflossen dan 25%?

Wil je meer dan 25% van de oorspronkelijke hoogte van jouw lening extra aflossen met geleend geld? Dan kan het zijn dat je een vergoeding (de boeterente) betaalt over het bedrag boven dit percentage. Deze vergoeding moet je betalen als de rente die jij betaalt hoger is dan de rente die op het moment van aflossen geldt voor eenzelfde soort hypotheek. Wij lopen dan namelijk rente-inkomsten mis. 

Boeterente Vergoeding Aflossen

Voor- en nadelen extra aflossen

Extra aflossen klinkt heel aantrekkelijk, maar dat is het niet altijd.

Verdiep je daarom goed in ook de eventuele nadelen en risico’s van extra aflossen. 

Voordelen extra aflossen

  • Mogelijk lagere rente: Het kan zijn dat je hypotheek na de aflossing in een lagere risicoklasse valt, waardoor je minder risico-opslag (en dus minder rente) hoeft te betalen als je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie hebt.
  •  Meestal lagere maandlasten: Omdat je hypotheekschuld krimpt,  hoeft je minder maandelijkse aflossing en rente te betalen. Let op: dit is afhankelijk van je hypotheekvorm of dit voordeel geldt voor jou. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen minder rente, omdat je geen aflossing betaalt.

  • Minder kans op restschuld: Je hypotheekschuld wordt lager, waardoor je minder risico loopt op restschuld in het geval dat de waarde van je woning daalt.
  • Minder vermogensbelasting:  Je hoeft over het spaargeld dat je gebruikt voor het extra aflossen geen vermogensbelasting in box 3 te betalen. Dat is vooral gunstig als een deel van je inkomen boven de vrijstelling in box 3 uitkomt.

Nadelen extra aflossen

  • Minder hypotheekrenteaftrek: Je fiscale hypotheekrenteaftrek gaat omlaag, doordat je minder rente gaat betalen. 

  • Financiële buffer wordt kleiner: Je hebt minder spaargeld voor onverwachte uitgaven.
  • Bijleenregeling: Door de aflossing stijgt mogelijk de overwaarde op je woning. Als je je huis gaat verkopen, krijg je te maken met de bijleenregeling waarbij je de volledige overwaarde in je volgende woning dient te steken. Als je dat niet doet, ontvang je namelijk over dat deel van je nieuwe hypotheek geen hypotheekrenteaftrek.

Zo werkt extra aflossen op hypotheek

Wil jij graag extra aflossing aanvragen? Wij zetten het in vier stappen voor je op een rijtje. 

 

  1. Inloggen op MijnHypotheekOnline

    Log in op MijnHypotheekOnline en ga naar het tabblad “Terugbetalen” in het klantportaal. Je ziet hier een overzicht met jouw openstaande hypotheekbedrag en kunt kiezen uit de opties “eenmalig extra terugbetalen” of “periodiek extra terugbetalen”. Wil je meer dan 25% met geleend geld extra aflossen? Dan kun je ook een voorlopige vergoedingspecificatie opvragen voor de aflosvergoeding die je moet betalen. 

  2. Bekijk jouw mogelijkheden

    -Eenmalig extra aflossen: Wil je eenmalig extra terugbetalen? Selecteer dan één leningdeel en geef aan met welk bedrag je extra wilt aflossen. Je krijgt direct een indicatie van de nieuwe (lagere) maandlasten. 

    -Periodiek extra terugbetalen: Wil je periodiek een extra bedrag automatisch aflossen? Als je de huidige periodieke terugbetaling wilt wijzigen, moet je de bestaande afspraak eerst stopzetten en kun je vervolgens een nieuwe afspraak toevoegen. Je kunt zelf aangeven of je maandelijks, per kwartaal, per half jaar of zelfs per jaar de extra terugbetaling wilt uitvoeren. 

  3. Bevestig jouw aanvraag

    Pas wanneer je hebt aangevinkt een akkoord te geven, geef je de extra aflossing door. Wil je eenmalig aflossen? Dan dien je direct ook het extra bedrag af te rekenen. Dat kan met iDeal. In beide gevallen krijg je zowel een bevestiging te zien in jouw klantenportal als via de mail toegestuurd.

  4. Jouw aanvraag wordt verwerkt

    Jouw aanvraag voor extra aflossing behandelen we binnen 5 dagen. Door een extra terugbetaling verandert de hoogte van jouw lening en/of jouw termijnbedrag. De volgende maand staat op MijnHypotheekOnline de hoogte van jouw lening en het nieuwe bedrag dat je maandelijks betaalt. De extra terugbetaling is ook te vinden op de saldoopgave die je jaarlijks ontvangt.

    Let op! Je betaalt over de maand waarin de extra terugbetaling door ons is verwerkt nog het ‘oude’ termijnbedrag. In deze maand betaal je dus te veel. Dit te veel betaalde bedrag wordt de volgende maand extra in mindering gebracht op de hoogte van jouw lening. Vanaf de volgende maand ga je ook het nieuwe termijnbedrag betalen. 



Veelgestelde vragen over extra aflossen

De berekening voor de boeterente berekenen wij aan aan de hand van de AFM-norm. De AFM heeft uitgangspunten gepubliceerd die duidelijk maken hoe de boeterente berekend zou kunnen worden om aan de wettelijke verplichting te voldoen. Wil je ongeveer weten wat je zou moeten betalen om de gehele lening of een leningdeel af te lossen? Dan kan je een voorlopige (pro-forma) terugbetaalnota opvragen via het tabblad ‘Terugbetalen’. Hierin is de restschuld van de lening opgenomen, samen met een eventuele vergoeding voor vervroegde inlossing. Let op: deze terugbetaalnota is puur ter indicatie, je kunt er dus geen rechten aan ontlenen.

 

Ja, je kunt bij Neo hypotheken ook je hypotheek volledig aflossen. Indien je je hypotheek volledig wilt aflossen, dien je dit 14 dagen van tevoren via een e-mail of het consumentenportaal aan ons te laten weten. Neo Hypotheken berekent dan of je een vergoeding moet betalen. We sturen hierover een bericht met de aflosnota in het consumentenportaal. In de aflosnota staat hoe hoog de vergoeding is en wanneer je dit uiterlijk moet betalen. Lukt het je niet te betalen voor de datum in de aflosnota? Geen probleem, de aflosnota verloopt vervolgens, maar je kunt gewoon een nieuwe aanvragen. In het geval van een bouwdepot verrekenen we het eventueel openstaande saldo met de resterende hoofdsom van jouw lening. 

In deze gevallen betaal je geen vergoeding:

  • Eigen middelen: Je lost af met eigen geld en voldoet aan de voorwaarden
  • Einde rentevaste periode: Op de dag dat de rentevaste periode van een leningdeel afloopt, mag je dit deel terugbetalen zonder vergoeding.
  • Verkoop woning: Verkoop je jouw woning, dan betaal je de lening volledig terug. Dit kost je niets als je de gehele woning verkoopt. 
  • Overlijden: Kom jij te overlijden of de persoon met wie je de lening hebt afgesloten, dan mag de lening binnen 12 maanden na overlijden zonder vergoeding worden terugbetaald. Bijvoorbeeld met de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering
  • Verwoesting woning: Als jouw woning volledig is verwoest, mag je de lening terugbetalen zonder vergoeding. Dit geldt alleen als je de lening geheel aflost binnen 12 maanden na de gebeurtenis die tot de verwoesting heeft geleid. Denk bij verwoesting aan bijvoorbeeld brand of ontploffing. 

Als je aflost met jouw eigen middelen is dat altijd 100% kosteloos. Eigen geld is bijvoorbeeld een erfenis, schenking, loterij, uitkering uit een (kapitaal)verzekering of spaargeld. Maar ook een deel van je salaris(verhoging), vakantiegeld of 13e maand is eigen geld. Het is geld dat niet is geleend. Los je af met geleend geld? Dan kun je per jaar 25% van de oorspronkelijke hoofdsom vergoedingsvrij aflossen. Als je meer dan dit maximum wil aflossen, kunnen wij  hiervoor een vergoeding vragen.

 

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
  • Mark van der Geer
  • Hoofd Risk & Compliance