Neo Hypotheek Verduurzamen Woning

Verduurzamen woning

Heb je een energiezuinig huis op het oog of wil je je woning verduurzamen? Neo Hypotheken helpt je graag met de financiering. Immers investeren in het verduurzamen van je woning kost best wat geld, maar levert ook veel op qua energie en kostenbesparing. Verken de mogelijkheden om duurzaam te wonen en ontdek onze financiële mogelijkheden.

Duurzame oplossingen

 

Wil je energie besparen en duurzamer wonen? Van woongemak tot het klimaat en van een lagere energierekening tot meer waarde in je huis: er zitten veel voordelen aan het verduurzamen van jouw woning. Ontdek welke duurzame oplossingen en financieringopties het beste passen in jouw situatie en bij jouw huis.

Neo Hypotheken Energiebesparende Maatregelen

Verbouwen om duurzamer te wonen

Wil je jouw huidige woning duurzamer en energiezuinig(er) maken? Wanneer je kiest voor energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen of gevelisolatie, kun je onder bepaalde voorwaarden jouw hypotheek verhogen tot 106% van de woningwaarde na de verbouwing. Benieuwd welke energiebesparende maatregelen jij kunt laten meefiancieren? 

Energiebesparende maatregelen
Neo Hypotheek Een Energieneutrale Woning

Een energiezuinig huis kopen

Ben je op de markt om een huis te kopen? Dan is het slim om te kijken naar hoe energie efficiënt de woning is en wat de mogelijkheden zijn om verder te verduurzamen naar een energieneutraal huis.  Een energieneutrale woning heeft een energielabel van A++ of hoger afgegeven voor 1 januari 2015 of een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,6. 

Energieneutrale woningen
Neo Hypotheek Een Nul Op De Meter Woning

Een nul-op-de-meter woning

Koop jij een nul-op-de-meter woning? Of wil je hier een verbouwing Dat is een woning die net zoveel energie verbruikt als dat er lokaal duurzaam wordt opgewekt. ‘Nul op de meter’ betekent eigenlijk ‘nul op de energiemeter’. Om echt nul op de meter te hebben, moet je ook je huishoudelijke apparaten van duurzame energie voorzien. Daar zijn extra maatregelen voor nodig. Meer weten over de nul op de meter woning?

Nul op de meter woning

Verduurzaming financiëren

 

Het verduurzamen van je woning is een goede investering, want je ziet je energierekening al snel dalen en je woningwaarde stijgen. Heb je onvoldoende eigen middelen? Dan zijn er verschillende manieren om het verduurzamen van jouw woning te financieren. Hieronder leggen we het je verder uit. 

Stocksy Txp5ee849436lu300 Large 4762977

Verduurzamen financieren?

Ontdek jouw financiële opties.

Neo Hypotheek Verduurzamingshypotheek

Extra hypotheekruimte in een duurzaamheidsdepot

Wil je investeren in energiebesparende maatregelen of wil je zelf jouw huis naar een nul-op-de-meter woning brengen? Met onze verduurzamingshypotheek kun je extra geld lenen. Het extra bedrag voor het verduurzamen van jouw woning wordt gereserveerd in een duurzaamheidsdepot. 

Verduurzamingshypotheek
Neo Hypotheek Isde

Subsidies voor energiebesparende maatregelen

Als je je woning wilt verduurzamen maar je beschikt niet over voldoende eigen financiële middelen of komt niet in aanmerking voor een van onze financieringsopties, kun je kijken wat de gemeente jou kan bieden. Sommige gemeenten verstrekken bijvoorbeeld een Duurzaamheidslening. Bovendien zijn er nationale subsidies beschikbaar, zoals de Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). 

Subsidies duurzaam wonen

Stappenplan woning verduurzamen

Wil jij graag jouw woning verduurzamen maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Wij zetten het in vijf stappen voor je op een rijtje. 

 

  1. Oriënteren

    Voordat je aan de slag gaat met het verduurzamen van je woning, of het vinden van een duurzame woning , is het slim om te weten hoe energiezuinig de woning momenteel is. Breng de huidige staat van de woning in kaart en vraag het energielabel op om alvast een idee te krijgen. Ontdek met welke energiebesparende maatregelen je het meeste winst kunt behalen en bespreek je plannen met verschillende experts. Vergeet niet om offertes aan te vragen om een idee te krijgen van de kosten. 

  2. Praat met een verduurzaming specialist

    Elke maatregel heeft een prijskaartje, dus het is belangrijk om te bepalen hoe je de verduurzaming gaat financieren. Heb je genoeg spaargeld? Wil je extra hypotheekruimte met het duurzaamheidsdepot aanvragen of je huidige hypotheek verhogen? Er zijn verschillende manieren om de verbouwing of aankoop financieel mogelijk te maken. Als je wilt, zorgen we voor professioneel advies: we helpen je graag om een onafhankelijke specialist te vinden die jou een advies op maat kan geven.

    Vind een hypotheekadviseur

  3. Jouw hypotheek regelen

    Terwijl je volop bezig bent met het plannen van de duurzame verbouwplannen of de aankoop van een duurzame woning, is het belangrijk om je hypotheekaanvraag te regelen. Je moet ten alle tijden een (nieuwe) hypotheekaanvraag doen die beoordeeld wordt op de in de huidige situatie geldende hypotheekacceptatie regels. Bij ons kun je je hypotheek op twee manieren regelen: zelfstandig online of samen met een onafhankelijk hypotheekadviseur. 

    Hypotheek aanvragen
  4. Het hypotheekaanbod tekenen

    Indien wij de juiste documenten hebben ontvangen en jouw aanvraag compleet is, ontvang je van ons een bindend aanbod. In sommige gevallen heb je al een hoger bedrag in je huidige hypotheekinschrijving staan. Als dat het geval is, is een notarisbezoek niet nodig. Als je lening echter niet binnen de bestaande hypotheekinschrijving past, wordt er een nieuwe of tweede hypotheek afgesloten en moet je langs de notaris om een nieuwe hypotheekakte te tekenen.

  5. Tijd om te verduurzamen!

    We storten het geld voor de energiebesparende maatregelen in een speciaal bouwdepot, het zogeheten duurzaamheidsdepot. De looptijd van een bouwdepot voor bestaande woningen is 18 maanden voor nieuwbouw 24 maanden. Gedurende deze periode kun je de kosten voor deze energiebesparende maatregelen vanuit dit depot declareren. 

Veelgestelde vragen

Als je een woning koopt en van plan bent om deze met energiezuinige maatregelen te verduurzamen, kom je mogelijk in aanmerking voor een hoger hypotheekbedrag. Als je energiebesparende aanpassingen financiert, kun je met onze verduurzamingshypotheek 106% van de waarde van de woning lenen, in plaats van het gebruikelijke maximum van 100%.

De voordelen van het verduurzamen van je woning zijn:

  1. Verhoging van het wooncomfort: met de juiste isolatie houd je de warmte binnen en de kou buiten. 
  2. Verlaging maandlasten: Door energiebesparende maatregelen verbruikt een huishouden minder energie, waardoor de maandelijkse energielasten zullen afnemen. 
  3. Gezondere leefomgeving: Goede ventilatie voert vervuilende stoffen af en zorgt voor constante aanvoer van frisse lucht. Hierdoor voorkom je allergieën, hoofdpijn en verkoudheid. 
  4. Verhoging woningwaarde: de waarde van je woning kan stijgen als je een beter energielabel hebt.  Uit onderzoek blijkt dat een huis met energielabel A een meerwaarde van €12.000 heeft ten opzichte van een huis met energielabel D.
  5. Verbetering verkoopbaarheid woning: Een energielabel geeft informatie over hoe energiezuinig een woning is en hoe energiezuinig deze zou kunnen zijn. Bij verkoop is het sinds 2015 verplicht om een energielabel te hebben, waardoor kopers er meer op letten. Bij vergelijkbare woningen zal degene met het hoogste label doorgaans als eerste worden verkocht.
  6. Bijdrage aan een betere toekomst: Woningen zijn verantwoordelijk voor 10% van de Nederlandse CO2-uitstoot. Als we gezamenlijk het energieverbruik verminderen, kunnen we aanzienlijk bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering. Dit heeft positieve gevolgen voor de toekomst van onze kinderen, met meer kansen en minder bedreigingen door de opwarming van de aarde.
  7. Onafhankelijk van de energiemarkt: Energiekosten kunnen jaarlijks schommelen door factoren buiten ons bereik. Dit maakt afnemers afhankelijk van leveranciers en overheid. Om klimaatdoelstellingen te halen, is het mogelijk dat prijzen de komende 10 jaar blijven stijgen. Een aantrekkelijk alternatief is om zelf energie op te wekken met zonnepanelen of je woning te isoleren om minder gas te verbruiken. Hierdoor ben je minder afhankelijk van netbeheerders en de overheid.

Met de huidige hoge energieprijzen zijn veel mensen op zoek naar verduurzamingsmaatregelen om hun energierekening snel te verlagen. Isolatie is vaak een goede eerste stap, met een snelle terugverdientijd. Een goed geïsoleerd huis maakt andere energiebesparende maatregelen nog effectiever. Een energieadviseur kan je helpen bij het bepalen welke maatregelen het meest geschikt zijn voor jouw huis. 

 

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
  • Mark van der Geer
  • Hoofd Risk & Compliance