Neo Hypotheek Een Energieneutrale Woning

Energieneutraal huis

Vanaf 2020 moet elke nieuwbouwwoning (bijna) energieneutraal zijn. In een energieneutraal huis gebruik je evenveel gebouwgebonden energie als je zelf opwekt. Wat houdt een energieneutraal huis precies in en wat is ervoor nodig om dat te bereiken? En hoe verhoudt een energieneutrale woning tot je hypotheek? Wij leggen het uit.

Wat is een energieneutraal huis? 

In een energieneutraal huis gebruik je evenveel gebouwgebonden energie als je zelf opwekt. Over een jaar gemeten is het energieverbruik van een woning - het energieprestatiecoëfficiënt (EPC) - gelijk aan of lager dan nul. Je betaalt als bewoner alleen de energiekosten voor je persoonlijke energiegebruik.   Een energieneutraal huis bereik je door je energieverbruik zo laag mogelijk te houden en daarbij de gebouwgebonden energie zelf duurzaam op te wekken. 

Gebouwgebonden of gebruikersgebonden energie

 

Het is eerst belangrijk om te weten wat het verschil is tussen gebouwgebonden en gebruikersgebonden energiegebruik.

 • Gebouwgebonden energiegebruik is het energiegebruik dat direct afhankelijk is van hoe het gebouw is gebouwd en welke installaties aanwezig zijn. Het omvat alle vormen van energie die worden gebruikt om een woning te verwarmen, koelen en ventileren en voor warm water en verlichting.
 • Gebruikersgebonden energiegebruik is het energiegebruik door apparaten die de bewoners zelf meenemen in het gebouw. Bijvoorbeeld een wasmachine, koelkast en laptop.

Energieneutrale nieuwbouw: de BENG-Norm 

Sinds 1995 zijn er normen voor het energieverbruik van nieuwbouwhuizen. Die normen worden steeds strenger. Sinds 1 januari 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen die opgeleverd worden, bijna energieneutraal zijn. Deze woningen moeten voldoen aan de BENG-eisen. BENG staat voor “Bijna Energie Neutraal Gebouw”. De woningen moeten zelf de energie opwekken die nodig is voor het verwarmen, koelen en ventileren van de woning en voor warm water en verlichting. Een bijna-energieneutrale woning heeft sinds 2021 een EPC van 0. De BENG-eisen maken gebruik van de NTA (Nederlands Technische Afspraak) 8800, een methode waarmee de duurzaamheid van een gebouw wordt bepaald. 

Bestaande bouw: energieneutraal verbouwen

Wil je jouw bestaande woning energieneutraal verbouwen? In principe kun je energiebesparende maatregelen opdelen in twee categorieën: 

 

- Energiebesparende maatregelen die je energieverbruik verminderen

- Energiebesparende maatregelen waardoor je zelf energie opwekt.

 

Tip: Bij energiebesparende maatregelen kun je jouw verduurzamingshypotheek verhogen tot 106% van de marktwaarde. 

Neo Hypotheken Energiebesparende Maatregelen

Energieneutraal verbouwen?

Een energiezuiniger woning

Een huis dat minder energie verbruikt, krijg je door te isoleren. Isolatie houdt warmte binnen (of buiten), waardoor je minder stookkosten kwijt bent in de winter, en in de zomer niet aangewezen bent op ventilatoren of een airconditioner. De populairste maatregelen voor een beter geïsoleerd huis zijn:

 • spouwmuurisolatie
 • hr+++ glas
 • dakisolatie
 • gevelisolatie
 • vloerisolatie
 • kruipruimte isolatie 

Tip: Heeft je huis nog weinig isolatie (energielabel E, F of G)? Dan is het financieel aantrekkelijk om in één keer energieneutraal te gaan. Met prefab-onderdelen (materialen die vooraf in een fabriek of werkplaats worden gemaakt) kun je bijvoorbeeld de buitenschil van je woning geheel isoleren. Dit gaat snel en is relatief goedkoop.

Zelf stroom opwekken

Door gebruik te maken van zonnepanelen of een warmtepomp, kun je je eigen elektriciteit opwekken, wat kan resulteren in een lagere energierekening. Een warmtepomp maakt gebruik van de buitenlucht om je huis te verwarmen en sommige warmtepompen kunnen ook je water verwarmen. Bovendien is het mogelijk om de overtollige energie die je produceert terug te leveren (verkopen) aan het elektriciteitsnet, waardoor je zelfs geld kunt verdienen met zelf opgewekte stroom!

Hogere hypotheek voor aankoop energieneutrale woning 

Hoe hoger het energielabel van een huis, hoe meer je mag lenen om dat huis te kopen. In 2024 kun je bij aankoop van een energiezuinige woning mogelijk als extra hypotheekbedrag lenen:Energielabel woning

Extra leen bedrag

E, F, G

€0

C, D

€5.000

A, B

€10.000

A+,  A++

€20.000

A+++

€30.000

A++++

€40.000

A++++ (met een EPC garantie afgegeven
voor een periode van ten minste 10 jaar)

€50.000

 

Extra hypotheekruimte voor verduurzamen woning

Wil je je huis energiezuiniger maken met energiebesparende maatregelen, dan mag je een extra bedrag lenen om de energiebesparende maatregelen te financieren. Het geld voor het verduurzamen van je woning stoppen we in een duurzaamheidsdepot. In 2024 kun je mogelijk als extra hypotheekbedrag lenen voor energiebesparende maatregelen:Energielabel woning

Extra leen bedrag

E, F, G

€20.000

C, D

€15.000

A, B

€10.000

A+, A++

€10.000

A+++

€10.000

A++++

€0

A++++  (met een EPC garantie afgegeven
voor een periode van ten minste 10 jaar)

€0

Goed om te weten!

 • In geval van “”Energielabel onbekend” of “Geen energielabel mogelijk” mag een bedrag van € 10.000 buiten beschouwing van de financieringslastberekening worden gelaten. 
 • Bij nieuwbouw wordt standaard uitgegaan van een energielabel A+++ conform bouwbesluit. 

Veelgestelde vragen

In de context van nieuwbouwwoningen wordt niet gesproken over een energie-index, maar over een EPC-waarde. EPC staat voor "energieprestatiecoëfficiënt" en geeft aan hoe energiezuinig een nieuw te bouwen woning moet zijn. Deze waarde is relevant voor de bouwer, omdat het hen vertelt aan welke energie-efficiëntienormen ze moeten voldoen. Hoe lager het EPC-getal, hoe energiezuiniger de woning. Een bijna-energieneutrale woning heeft bijvoorbeeld een EPC-waarde van 0. Sinds 2015 worden bouwvergunningen alleen nog afgegeven voor woningen met een EPC-waarde van 0,4, en vanaf 2021 moet deze waarde zelfs 0 zijn.

Nee, energieneutraal is niet hetzelfde als klimaatneutraal. Een woning is klimaatneutraal als die alleen duurzame energie verbruikt. Er is dan geen CO2-uitstoot voor die woning. Maar zo’n woning hoeft niet energieneutraal te zijn.

Een "Nul op de meter-woning" lijkt op een energieneutrale woning, maar gaat een stap verder. In een energieneutraal huis verbruikt de woning net zoveel energie voor verwarming, ventilatie en verlichting als de energie die het zelf opwekt, vaak met behulp van zonnepanelen. Bij een energieneutraal huis wordt meestal nog niet voldoende duurzame energie opgewekt om ook het verbruik van apparaten zoals televisies en witgoed te dekken. In tegenstelling tot een nul op de meter-woning, die op jaarbasis volledig zelfvoorzienend is, vraagt een energieneutraal huis dus nog steeds om een externe energiebijdrage.

 
 

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
 • Mark van der Geer
 • Hoofd Risk & Compliance