Neo Hypotheek Een Nul Op De Meter Woning

Nul op de meter woning

Met een nul-op-de-meter (NOM) woning wordt gedurende het jaar net zoveel duurzame energie opgewekt als dat het gebouwgebonden verbruikt. Deze woningen zijn een zeer populaire manier van bouwen: de woning is namelijk gericht op een duurzame toekomst. Benieuwd aan welke regels een nul op de meter woning moet voldoen? En wat voor voordelen een NOM-woning heeft voor jouw hypotheek?

Wat is een nul op de meter woning?

 

Een nul op de meter woning, ook bekend als een NOM-woning of nul-energiewoning, is een huis dat netto geen energie verbruikt of zelfs meer energie produceert dan het verbruikt. Nul-op-de-meter betekent dat de woning geen energie van een energieleverancier nodig heeft. De energiemeter van de woning staat over 12 maanden gezien op nul, of lager. Door energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen slim met elkaar te combineren leef je dus energieneutraal. 

 

Kenmerken van een 0 op de meter woning

Kenmerkend van een nul op de meter woning is dat de energie die je gebruikt in balans is met de energie die je zelf opwekt. Die balans bereik je door:

 • Duurzame energieopwekkende voorzieningen: je wekt de energie die je nodig hebt zelf duurzaam op. Om echt een nul op de meter woning te hebben, moeten namelijk het naast de woning gebonden verbruik, ook dat van bijvoorbeeld alle huishoudelijke apparaten van zelfvoorzienende energie voorzien zijn. Energie opwekken kun je zelf doen met bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp, ondersteund door slimme meetapparatuur.
 • Energiebesparende voorzieningen: je houd het energiegebruik zo laag mogelijk.  Met energiebesparende maatregelen kun je de energierekening omlaag brengen. 

 

De eisen en regels

Vanaf 2020 is elk nieuwbouwhuis een nul op de meter woning. Om jouw huis zo te mogen noemen, dien je aan onderstaande eisen en regels te voldoen:

 • De woning moet een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben gekregen van een gecertificeerde adviseur.
 • Uit het certificaat moet blijken dat de energie die jaarlijks opgewekt en verbruikt wordt, gelijk of lager is dan nul (bij normaal gebruik).
 • Er moet extra opwekking aanwezig zijn voor gebruikersgebonden energie van tenminste:
  • 3.150 kWh voor vrijstaande of halfvrijstaande woningen
  • 2.700 kWh voor tussenwoningen
  • 1.780 kWh voor flats en appartementen

 

De voordelen van een nul op de meter woning 

 • Minimale energiekosten, nu en in de toekomst: Een nul-op-de-meter-woning wekt zowel de ‘gebouw-gebonden energie’ (het energiegebruik dat direct afhankelijk is van hoe de woning is gebouwd en welke installaties er aanwezig zijn), bijvoorbeeld voor verwarming en ventilatie, als de ‘gebruikers-gebonden energie’ (het energiegebruik door apparaten die de bewoners zelf meenemen in het gebouw, zoals de wasmachine, koelkast en computer) zelf op. Hierdoor heb je geen energiekosten of zijn ze minimaal. 
 • Hogere hypotheek: Voor een Nul op de Meter woning  met een energieprestatiegarantie van ten minste 10 jaar geldt dat met een verduurzamingshypotheek tot € 25.000 extra mag lenen wanneer je een dergelijke woning aanschaft of een woning middels verduurzamingsmaatregelen naar dit niveau wilt brengen. 
 • Hogere woningwaarde: Sinds 2015 is het verplicht om bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen een definitief energielabel te hebben. Het energielabel wordt bepaald op basis van de duurzame verbeteringen die in de woning zijn aangebracht. Het label varieert van G (rood) tot A (groen), waarbij A staat voor een energieneutrale woning, wat betekent dat deze evenveel of meer energie opwekt dan verbruikt. Uit recent onderzoek van Brainbay van NVM blijkt  dat woningen gemiddeld 7,2  procent meer waard worden als gevolg van een verbeterd energielabel. 
 • Nauwelijks CO2 uitstoot: In een nul op de meter woning wordt de warmte beter vastgehouden. Je hoeft dan ook minder te stoken en verbruikt dus minder gas. De CO2-uitstoot van je woning wordt hierdoor minder. Je draagt bij aan een schonere wereld en het tegengaan van klimaatverandering. 

Veelgestelde vragen

"Nul op de meter" lijkt op een energieneutrale woning, maar gaat een stap verder. Als je in een energieneutraal huis woont, verbruikt de woning evenveel gebouwgebonden energiegebruik als de energie die de woning zelf opwekt. Met bijvoorbeeld zonnepanelen kun je de energiebehoefte voor verwarming, ventilatie en verlichting compenseren. Maar je wekt nog niet genoeg duurzame energie op om ook het gebruik van apparaten zoals je televisie en witgoed te dekken. Daar waar een Nul op de Meter-woning jaarlijks gezien dus zelfvoorzienend is, vraagt een energieneutraal huis nog om een energiebijdrage.

 • Gebouwgebonden energiegebruik is het energieverbruik dat direct afhankelijk is van de bouw van de woning en de aanwezige installaties, zoals verwarming en ventilatie. Dit verbruik wordt gemeten met behulp van de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC), waarbij een lagere EPC-waarde betekent dat de woning energie-efficiënter is.
 • Gebruikersgebonden energiegebruik is het energieverbruik door apparaten die de bewoners zelf meenemen en gebruiken in de woning, zoals een wasmachine, koelkast en computer.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
 • Mark van der Geer
 • Hoofd Risk & Compliance