Neo Hypotheek Verduurzamingshypotheek

Verduurzamingshypotheek

Met de verduurzamingshypotheek kun je extra geld voor energiebesparende maatregelen lenen. Dit extra bedrag wordt in een duurzaamheidsdepot gestort. Benieuwd hoe onze verduurzamingshypotheek en duurzaamheidsdepot werken? En of jij voor dit type hypotheek in aanmerking komt?

Wat is de verduurzamingshypotheek? 

​​

​​Een duurzaamheidshypotheek is een extra lening bovenop je bestaande hypotheek voor energiebesparende maatregelen, zodat je jouw woning kunt verduurzamen.  Bij een reguliere hypotheek kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen, maar als jij wilt investeren in energiebesparende voorzieningen, mag je tot 106% van de marktwaarde van je woning lenen. Met die extra 6% kun je je woning verduurzamen. De duurzaamheidshypotheek kun je gebruiken als je een woning koopt, jouw bestaande hypotheek verhoogt of als je jouw hypotheek naar ons oversluit. 

 

Hoe werkt een verduurzamingshypotheek? 

Ga je je huis verduurzamen, dan kun je bij Neo Hypotheken een verduurzamingshypotheek afsluiten. Dit extra hypotheekbedrag komt dan bovenop de maximale hypotheek die gebaseerd is op jouw inkomen. De verduurzamingshypotheek werkt in hoofdlijnen als volgt:

 • Je mag maximaal 6% van de getaxeerde marktwaarde extra lenen voor energiebesparende maatregelen.
 • Er kan op basis van het bestaande energielabel van de woning extra geld geleend worden
 • Afhankelijk van het bestaande energielabel van de woning kan er extra geld geleend worden om verder te verduurzamen (ten behoeve van energiebesparende maatregelen)
 • In geval van “”Energielabel onbekend” en “Geen energielabel mogelijk” mag een bedrag van €10.000 buiten beschouwing van de financieringslast berekening worden gelaten.
 • Bij nieuwbouw wordt standaard uitgegaan van een energielabel A+++ conform bouwbesluit.

Koop jij een energieneutraal huis of zelfs een nul-op-de-meter woning? Of wil je verbouwen om dit mogelijk te maken? Dan mag je steeds een hoger bedrag buiten beschouwing laten in de berekening van de financieringslast. Deze bedragen zijn hoger vanuit de aanname dat een energiezuinige woning / maatregelen resulteert in een veel lagere energierekening waardoor je per maand meer aan de hypotheek kunt besteden. 

 

Hieronder een duidelijk overzicht van de extra hypotheekmogelijkheden in relatie tot verduurzaming op een rijtje: 

Energielabel woning

Extra bedrag dat geleend mag worden voor aankoop ten opzichte van een woning met het label E, F of G

Extra bedrag dat geleend mag worden voor energiebesparende maatregelen

E, F, G

€ 0

€ 20.000

C, D

€ 5.000

€ 15.000

A, B

€ 10.000

€ 10.000

A+, A++

€ 20.000

€ 10.000

A+++

€ 30.000

€ 10.000

A++++

€ 40.000

€ 0

A++++ (met een EPC garantie afgegeven voor een periode van ten minste tien jaar)

€ 50.000

€ 0

 

Verduurzamen financieren: 2 opties bij Neo Hypotheken

 

Hypotheek met EnergieBespaar Budget (EBB)

 

Met behulp van het energiebespaarbudget kunt je jouw huis verduurzamen. Dit bedrag maakt deel uit van de hypotheek en moet gedurende dezelfde periode op annuïtaire of lineaire wijze worden terugbetaald. Om gebruik te maken van het EBB heb je op het moment van aanvraag  geen verbouwingsplan nodig. Je hoeft dus nog niet te weten welke energiebesparende maatregelen je wilt nemen en wat de kosten hiervan zijn. De financiering van een EBB als onderdeel van een hypotheek gebeurd daarom op de woningwaarde van voor de verduurzamende maatregelen

 • Je wilt verduurzamen, maar je weet nog niet precies  welke maatregelen je gaat kiezen
 • Geen onderdeel van taxatie
 • Geen verbouwingsspecificatie nodig
 • Maximale hypotheek 106% huidige woningwaarde vóór de uitvoering van energiebesparende maatregelen. 

Hypotheek met Energiebesparende voorziening (EBV)

 

Als je al weet in welke energiebesparende aanpassingen je wilt investeren, kun je dit aan ons doorgeven bij jouw hypotheekaanvraag in de vorm van een verbouwingsplan met de geplande werkzaamheden. Bij de taxatie kan de taxateur rekening houden met deze energiebesparende maatregelen en de waardestijging die daardoor wordt gerealiseerd. De extra lening maakt deel uit van jouw reguliere hypotheek en moet gedurende dezelfde periode op annuïtaire of lineaire wijze worden terugbetaald. Bij een EBV baseren we de financiering dus wel op de woningwaarde na verduurzamende maatregelen, welke veelal hoger ligt dan daarvoor.

 • Je weet bij de hypotheekaanvraag al welke duurzame maatregelen je gaat treffen
 • Is onderdeel van de taxatie
 • Wordt opgenomen in de verbouwingsspecificatie
 • Maximale hypotheek 106% woningwaarde de verbouwing

 

 

Het duurzaamheidsdepot

Voor beide soorten regelingen geldt dat het extra bedrag voor het verduurzamen van het huis gestort wordt in een zogeheten duurzaamheidsdepot. Dat is een gereserveerd bedrag waarmee je de energiebesparende maatregelen kunt financieren. Op die manier is een geldverstrekker er zeker van dat het extra geld ook daadwerkelijk wordt besteed een energiebesparende maatregelen. Nu of in de toekomst. Uit het duurzaamheidsdepot worden de wettelijk toegestane energiebesparende maatregelen betaald.

Hoe werkt een duurzaamheidsdepot?

 

 1. Duurzaamheidsdepot aanvragen

  Een duurzaamheidsdepot aanvragen gaat op dezelfde manier als het afsluiten van een hypotheek. Je kunt kiezen voor onafhankelijk hypotheekadvies of voor het zelf afsluiten van het bouwdepot, zonder hypotheekadvies. Let op! Als je reeds een Neo Hypotheek hebt betreft het aanvragen van een duurzaamheidsdepot feitelijk een verhoging en deze kan vooralsnog alleen via een adviseur bij ons aangevraagd worden (zie voor meer informatie: www.neohypotheken.nl/mijnhypotheekonline). Nadat de hypotheekaanvraag met bouwdepot is ontvangen en goed is bevonden, wordt er een hypotheekaanbod gedaan. Als je deze accepteert en (indien nodig) bij de notaris de hypotheekakte hebt gepasseerd, wordt jouw lening in beheer genomen. Nadat dit is gebeurd, wordt het extra geld dat bestemd is voor het verduurzamen van de woning op een aparte rekening gezet, namelijk  het duurzaamheidsdepot.  Hierover krijg je per mail bericht inclusief instructies hoe je via MijnHypotheekOnline declaraties kunt indienen.

 2. Facturen indienen

  Zodra je een factuur ontvangt kun je deze gemakkelijk indienen via MijnHypotheekOnline, onder het tabblad ‘Depots'. Je kunt zelf  aangeven of je het bedrag rechtstreeks wilt overmaken naar de aannemer (bij nieuwbouw) of naar je eigen rekening wilt laten storten (bij een verbouwing en nieuwbouw). Facturen die via MijnHypotheekOnline worden ingediend, worden uiterlijk de derde werkdag na ontvangst uitbetaald. Wordt je declaratie afgekeurd, dan kun je in jouw klantportal zien waarom we dit besluit hebben genomen. 

 3. Het duurzaamheidsdepot beëindigen

  Het duurzaamheidsdepot eindigt automatisch als het saldo van je bouwdepot (bijna) € 0 is of als de maximale termijn inclusief verlenging is bereikt. Is de bouw of verbouwing daarvoor al klaar? Dan kun je zelf ook het duurzaamheidsdepot beëindigen door ons een e-mail te sturen: info@neohypotheken.nl. Dien je zelf een verzoek tot beëindiging in, dan verklaar je dat de bouw of verbouwing van je woning klaar is. Staat er nog een resterend saldo open? Dan brengen we het saldo dat overblijft in mindering op de hypotheekschuld.

Voorwaarden duurzaamheidsdepot

Depot voor nieuwbouw

 • Looptijd 24 maanden
 • Looptijd kan eenmalig verlengd worden met maximaal 12 maanden
 • Facturen worden direct uitbetaald aan de aannemer of leverancier
 • Tijdens de verlenging ontvang je geen rentevergoeding over het bedrag in depot

Depot voor verbouwingen

 • Looptijd 18 maanden
 • Looptijd kan eenmalig verlengd worden met maximaal 6 maanden
 • We storten de declaraties altijd op jouw rekening, je betaalt zelf de aannemer of leverancier
 • Tijdens de verlenging ontvang je geen rentevergoeding over het bedrag in depot

Hypotheekrente en rentevergoeding 

Je krijgt rente en betaalt rente bij een bouwdepot.

 • Hypotheekrente betalen: Omdat een duurzaamheidsdepot onderdeel is van jouw hypotheek, betaal je ons iedere maand hypotheekrente.  Ook betaal je iedere maand aflossing over dat deel van de lening die opgenomen is (uitgekeerd uit het depot), behalve bij een aflossingsvrije lening.
 • Hypotheekvergoeding ontvangen: Over het bedrag dat je niet uitgeeft en dus nog in je duurzaamheidsdepot zit, ontvang je hypotheekvergoeding.  Deze rentevergoeding is gelijk aan de actuele hypotheekrente die je betaalt voor jouw hypotheek. Heb je meerdere leningdelen met verschillende rentes? Dan is de rentevergoeding een gewogen gemiddelde van de verschillende rentetarieven die je betaalt over de leningdelen van jouw hypotheek.

Let op! We verrekenen de duurzaamheids rentevergoeding over het niet opgenomen/ uitgekeerde deel van het depot met het bedrag dat je maandelijks moet betalen aan rente.

Een rekenvoorbeeld

Je leent € 200.000. Jouw lening bestaat uit 2 leningdelen:

 • Leningdeel 1: Over € 150.000 betaal je 1.5% rente 
 • Leningdeel 2: Over € 50.000 betaal je 2% rente. 

Het ’gewogen’ gemiddelde over het totaalbedrag van € 200.000 is dan 1,625%. Je krijgt dan 1,625% over het bedrag dat in het bouwdepot staat en nog niet is opgenomen. 

 

Let op! Er zijn specifieke regels voor het bouwdepot, met name vanuit NHG. Vraag jouw financieel hypotheekadviseur voor advies over de fiscale gevolgen van een bouwdepot of kijk op de website van NHG.

Veelgestelde vragen

De verduurzamingshypotheek kent op hoofdlijnen de volgende spelregels:

 • Je mag maximaal 6% van de getaxeerde marktwaarde extra lenen voor energiebesparende maatregelen.
 • Er kan op basis van het bestaande energielabel van de woning extra geld geleend worden
 • Afhankelijk van het bestaande energielabel van de woning kan er extra geld geleend worden om verder te verduurzamen (ten behoeve vcan energiebesparende maatregelen)
 • In geval van “”Energielabel onbekend” en “Geen energielabel mogelijk” mag een bedrag van €10.000 buiten beschouwing van de financieringslast berekening worden gelaten.
 • Bij nieuwbouw wordt standaard uitgegaan van een energielabel A+++ conform bouwbesluit

Het energiebespaarbudget (EBB) en energiebesparende voorzieningen (EBV) zijn financieringsmogelijkheden om een huis bij aankoop, of bij verhogen of oversluiten van de hypotheek, te verduurzamen. Het grootste verschil tussen EBB en EBV is dat dat je bij EBB nog niet precies weet in welke energiezuinige maatregelen je wilt investeren,  terwijl je bij de energiebesparende maatregelen je juist wel aangeeft welke maatregelen je wilt nemen en wat de kosten hiervan zijn. 

Doordat je bij EBB bij de hypotheekaanvraag nog niet weet welke energiebesparende voorzieningen je gaat treffen, wordt de maximale hypotheek van 106% berekend over de woningwaarde vóór het uitvoeren van de maatregelen. De maximale hypotheek van 106% bij een EBV wordt daarentegen berekend over de marktwaarde de verbouwing. 

Ja, wanneer je energiebesparende maatregelen wilt meefinancieren in je verduurzaming hypotheek dan is een duurzaamheidsdepot verplicht bij Neo Hypotheken.

Je betaalt geen extra afsluitkosten voor een duurzaamheidsdepot bij je hypotheek.

De looptijd van een duurzaamheidsdepot bepaal je zelf, met een maximum van 24 maanden. Na deze periode is het nog mogelijk om het bouwdepot één keer 6 maanden te verlengen bij bestaande bouw en 12 maanden bij nieuwbouw. Je moet hiervoor een verzoek indienen bij Neo Hypotheken. Je ontvangt tijdens de verlengingsperiode geen vergoeding meer over het bedrag in het duurzaamheidsdepot.

Bij resterende bedragen voor energiebesparende voorzieningen brengen we het saldo dat overblijft in mindering op het hypotheeklimiet.

Deze energiebesparende maatregelen vallen onder de regeling:

 • Gevelisolatie, dakisolatie, leidingisolatie of vloerisolatie
 • Hoog rendement beglazing (ten minste HR++)
 • Energiezuinige deuren, kozijnen en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen in combinatie met hoog rendement beglazing (ten minste HR++)
 • Energiezuinig ventilatiesysteem in combinatie met andere energiebesparende maatregelen
 • Warmtepompen
 • Douche-warmteterugwinningssysteem
 • Zonnepanelen/zonnecellen
 • Een combinatie van deze maatregelen

Als je een duurzaamheidsdepot-declaratie hebt ingediend, betalen we die uiterlijk de derde werkdag na ontvangst uit. Wordt je declaratie afgekeurd, dan sturen we hierover tijdig een bericht.

In ons klantportaal MijnHypotheekOnline, onder het tabblad ‘Depots’, vind je een overzicht van alle verwerkte en goedgekeurde declaraties. Hou rekening met een verwerkingstermijn van 3 werkdagen. Is je declaratie afgewezen? Dan zie je op dit tabblad waarom we dat besluit hebben genomen.

Aan het begin van de maand sturen we een overzicht van alle mutaties op je depot over de voorgaande maand.

 • In de linkerkolom, onder het kopje ‘Mutaties periode…’, staan alle af- en bijschrijvingen vanaf het begin van het bouwdepot tot nu bij elkaar opgeteld.
 • In de rechterkolom, onder het kopje ‘Overzicht vanaf… tot…’ staan de af- en bijschrijvingen van de vorige maand.
 • Onderaan het kopje ‘Specificaties mutaties periode…’ vind je omschrijvingen van de af- en bijschrijvingen van de vorige maand.

Via MijnHypotheekOnline kan je ook de bouwdepotgegevens bekijken. Onder het tabblad ‘Depots’ vind je bovendien het actuele saldo van je duurzaamheidsdepot en de uitbetaalde declaraties.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
 • Mark van der Geer
 • Hoofd Risk & Compliance