Neo Hypotheek Oversluiten

Hypotheek oversluiten

Overweeg je om jouw hypotheek over te sluiten? Het oversluiten van je hypotheek kan je maandlasten verlagen, maar het brengt ook kosten met zich mee. De belangrijkste vraag is dus: hoe snel verdien je deze kosten terug? Ontdek wanneer het gunstig is om over te sluiten en hoe je dit proces het beste aanpakt.

Jouw hypotheek oversluiten?

Overweeg je om jouw hypotheek over te sluiten? Het oversluiten van je hypotheek kan je maandlasten verlagen, maar het brengt ook kosten met zich mee. De belangrijkste vraag is dus: hoe snel verdien je deze kosten terug? Ontdek wanneer het gunstig is om over te sluiten en hoe je dit proces het beste aanpakt.

Oversluiten naar Neo Hypotheken

Is onze actuele hypotheekrente lager dan de rente die je nu betaalt? Dan kan oversluiten naar Neo Hypotheken interessant zijn. Hierdoor kun je in hetzelfde huis blijven wonen en toch profiteren van een lagere hypotheekrente en dus lagere maandlasten. Maar let op: het oversluiten van een hypotheek is niet zonder kosten.

Al een hypotheek bij Neo Hypotheken?

Heb jij al een hypotheek bij ons afgesloten? Dan kan het misschien interessant zijn om tussentijds jouw hypotheekrente te wijzigen in plaats van je gehele hypotheek over te sluiten. Dit  scheelt namelijk taxatie- en notariskosten. Ontdek jouw mogelijkheden.

Jouw hypotheek oversluiten naar Neo Hypotheken

Wil je blijven genieten van jouw huidige woning, maar dan met lagere maandelijkse lasten of meer zekerheid over het terugbetalen van jouw hypotheek? Dan kan oversluiten naar Neo Hypotheken een goede optie zijn. Indien onze huidige hypotheekrente lager is dan wat je momenteel betaalt, is de kans groot dat je je maandlasten kunt verlagen door je hypotheek over te sluiten. 

Neohypotheken Actuele Hypotheekrente
Neo Rentevaste Periode Eindigt

Als jouw rentevaste periode eindigt

Is jouw rentevaste periode (bijna) verlopen? Dan heb je alle vrijheid om je huidige hypotheek naar ons over te sluiten. In de meeste gevallen hoef je namelijk dan geen boeterente te betalen. Check dit bij je huidige bank of hypotheekverstrekker. 

Einde rentevaste periode
Boeterente Vergoeding Aflossen

Tijdens jouw rentevaste periode

Wil je tijdens de lopende rentevastperiode van je huidige hypotheek een hypotheek bij ons oversluiten? Dat kan nog steeds voordelig zijn omdat je maandlasten omlaag gaan, maar mogelijk krijg je wel met vervroegde afloskosten (boeterente) te maken en extra advieskosten, taxatiekosten en notariskosten. Bovendien gelden er sinds 2013 andere regels rondom hypotheekrenteaftrek.

Vergoeding oversluiten

Jouw mogelijkheden

Wat voor jou de mogelijkheden zijn om je hypotheek over te sluiten, hangt af van jouw persoonlijke situatie en het moment dat je jouw hypotheek wil oversluiten.

De voor- en nadelen van oversluiten

 • Lagere maandlasten:Je profiteert van de lagere hypotheekrente en kunt deze voor langere tijd vastzetten.
 • Fiscaal aftrekbaar :De kosten voor het oversluiten van je hypotheek zijn meestal fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat je deze kosten, inclusief boeterente, kunt aftrekken van je inkomen in box 1 bij je jaarlijkse belastingaangifte. 

Let op! Als je de oversluitkosten in je hypotheek laat opnemen, heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek voor dat specifieke deel van je hypotheek.
 • Oversluitboete: Is de rentevasteperiode nog niet verstreken? In de meeste gevallen moet je een vergoeding vervroegd aflossen (boeterente) betalen voor de misgelopen rente.
 • Extra kosten: Je moet opnieuw alle bijkomende kosten betalen, zoals taxatie-, notaris- en advieskosten.
 • Minder belastingvoordeel: Doordat je een lagere rente betaalt, zal je belastingvoordeel ook verminderen.
 • Nieuwe financiële check: Ongeacht hoe lang je al bij een hypotheekaanbieder zit, zal een andere aanbieder altijd een nieuwe financiële beoordeling willen uitvoeren.

Stappenplan oversluiten Hypotheek 

 

Ontdek hoe het oversluiten van een hypotheek werkt. Heb je tussendoor vragen? Geen probleem. Onze hypotheekcoaches staan altijd voor je klaar. 

 

 1. Ontdek of oversluiten voordelig is

  Bij het oversluiten van je hypotheek los je je huidige hypotheek af en sluit je een nieuwe hypotheek af. De vraag is: wegen de kosten voor oversluiten op tegen het voordeel dat je eruit haalt? Je sluit namelijk een volledig nieuwe hypotheek af en dat brengt kosten met zich mee. Bovendien betaal je meestal een vergoeding voor het vervroegd aflossen (de boeterente). Een hypotheekadviseur kan jou helpen met het berekenen van de terugverdientijd. De adviseur vertelt je bovendien alles wat je moet weten om de juiste afweging te maken. 

 2. Kies de juiste overstapperiode

  Er zijn een aantal momenten waarop het verstandig is je hypotheek over te sluiten. Bijvoorbeeld als je rentevaste periode afloopt, omdat je dan waarschijnlijk geen boeterente hoeft te betalen. Ook kan het gunstig zijn om over te sluiten wanneer de huidige hypotheekrente lager is dan wat je momenteel betaalt. Je wilt natuurlijk alleen oversluiten als je geld kunt besparen. Een hypotheekadviseur kan jou met deze overwegingen helpen.

 3. Nieuwe hypotheekaanvraag bij Neo

  Als je hebt besloten om over te sluiten, is het tijd om je hypotheek te regelen. Bij NEO Hypotheken heb je twee opties om jouw nieuwe hypotheek af te sluiten: je kunt kiezen voor hypotheekadvies van onze experts of online zelf jouw hypotheek afsluiten. Tijdens je aanvraag dien je verschillende gegevens aan te leveren via Ockto data van de bron en informatie over de woning en je huidige hypotheekgegevens. Ook dien je een recent taxatierapport van je woning bij ons in te leveren. 

 4. De hyptoheekofferte ondertekenen

  Zodra we alle documenten hebben beoordeeld en goedgekeurd, stellen we een bindend hypotheekaanbod op. Dit aanbod is beschikbaar in onze portal en kun je digitaal ondertekenen. Je hebt nu de zekerheid dat je een hypotheek van Neo Hypotheken kunt krijgen.

 5. Naar de notaris

  Niet alleen bij het kopen van een huis, maar ook bij het oversluiten van een hypotheek is een bezoek aan de notaris vereist. De notaris zal je oude hypotheek doorhalen en je nieuwe hypotheek inschrijven in het Kadaster. Zodra dit is afgerond, is alles geregeld en kun je genieten van je lagere maandlasten.

Veelgestelde vragen

Je kunt een hypotheek zowel tijdens als aan het eind van een rentevaste periode oversluiten. De voorwaarden voor het oversluiten van de hypotheek zijn dezelfde als die voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Bij het oversluiten van je hypotheek zullen wij dus opnieuw kijken naar je inkomen om te beoordelen of je in aanmerking komt. Als je inkomen in de tussentijd aanzienlijk is verminderd of als je geen vast dienstverband of intentieverklaring hebt, kan het lastiger zijn om je hypotheek over te sluiten. In zulke gevallen kan het gebeuren dat het bedrag dat je maximaal kunt lenen als hypotheek aanzienlijk lager is. In deze situatie kan het verstandiger zijn om je huidige hypotheek te behouden.

Het is helaas niet mogelijk om je hypotheek kosteloos over te sluiten. Bij het oversluiten dien je rekening te houden met verschillende kosten, waaronder:

 • Boeterente
 • Taxatiekosten
 • Notariskosten
 • Advies- en bemiddelingskosten

 

Het is belangrijk om deze kosten in overweging te nemen bij het besluit om je hypotheek over te sluiten.

Boeterente is een vergoeding voor vervroegd aflossen.  Indien je ervoor kiest om jouw hypotheek vervroegd af te lossen of over te sluiten, kan het zijn dat je een vergoeding moet betalen. Deze vergoeding compenseert de rente-inkomsten die de huidige hypotheekverstrekker misloopt wanneer je de lening eerder terugbetaalt.

Ja. Bij het aanvragen van een Neo Hypotheek voor het oversluiten van een bestaande hypotheek, verzoeken wij altijd om een recent taxatierapport in te leveren waaruit de marktwaarde van het te financieren onderpand blijkt. Echter tot 90% LTV kan je een desktop taxatie laten uitvoeren wat je veel kosten bespaart!

Dit maakt Neo hypotheken aantrekkelijk

Vergoedingsvrij extra aflossen

Bij Neo Hypotheken kun je onbeperkt vervroegd aflossen, zonder dat je hiervoor een vergoeding hoeft te betalen. Je moet wel aantonen dat je met eigen middelen aflost.

Consumptief leningdeel

Onder bepaalde voorwaarden kun je een consumptief deel in je lening opnemen. Bijvoorbeeld om gordijnen, een bank of tapijt te financieren.

Flexibel met rente

Door af te lossen, wordt het bedrag dat je ons verschuldigd bent steeds kleiner. Wij laten jouw risicoklasse meedalen met je resterende schuld, zodat je minder rente betaalt.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
 • Mark van der Geer
 • Hoofd Risk & Compliance