Neo Hypotheken Ander Huis Kopen

Ander huis kopen

Ben je in een andere fase van je leven beland en wil je een ander huis kopen? Overweeg jij bijvoorbeeld om door te stromen naar een ruimer huis en twijfel je of je eerst moet kopen of verkopen? En wat te doen met de overwaarde of een eventuele restschuld? Geen zorgen, wij begeleiden je met het kopen van een volgende woning.

Doorstromen naar een volgend huis

Een grotere tuin, gezinsuitbreiding of liever wonen in een andere gemeente? Genoeg redenen om te verhuizen. Een volgend huis kopen kan dé manier zijn om je woongeluk te vergroten. Maar hoe zit het met je hypotheek? 

Stappenplan voor doorstromers

 

In zeven stappen leggen wij het doorstroomproces uit van je oude woning verkopen, een nieuwe woning kopen en je hypotheek regelen.

 

Stap 1. Hypotheek berekenen voor jouw volgende huis

Wanneer je overweegt door te stromen naar een volgende woning, is het natuurlijk belangrijk om te weten of je het kunt betalen. Misschien wil je zelfs al vóór je aan de huizenjacht begint, inzicht hebben in het bedrag dat je kunt lenen. Met behulp van onze rekentools krijg je snel een indicatie van je maximale hypotheek en de verwachte maandelijkse lasten voor je (nieuwe) woning voor een standaard annuïtaire hypotheek met een 10 jaars vaste rente termijn.

Bereken opnieuw jouw maximale hypotheek

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek zullen wij altijd opnieuw je financiële situatie, waaronder inkomen en bestaande verplichtingen, beoordelen. Als je in de tussentijd minder bent gaan werken of momenteel een baan hebt met een tijdelijk contract zonder uitzicht op verlenging, zijn er vooralsnog voldoende mogelijkheden bij Neo Hypotheken. 

Maximale hypotheek berekenen

Stap 2. Neem een beslissing: eerst verkopen of kopen?

 

Bij het kopen van je nieuwe woning doorloop je in grote lijnen dezelfde stappen als bij de aanschaf van je eerste huis. Je begint met zoeken, vindt uiteindelijk jouw droomhuis en regelt de financiering. Het belangrijke verschil is dat je nu nog je huidige woning moet verkopen. En dan komt de vraag: wat is verstandiger? Eerst kopen en dan verkopen, of andersom? Wat verstandig is, hangt af van jouw situatie en wensen.

 

Eerst kopen, dan verkopen

 • Je twijfelt of je huidige huis snel verkocht wordt
 • Je wilt geen dubbele woonlasten
 • Je wilt precies weten wat je aan een nieuw huis kunt uitgeven
 • Je hebt de overwaarde nodig om een nieuw huis te kunnen kopen
 • Je vindt het niet erg om eventueel een tijdje in een tijdelijke huurwoning te zitten

Eerst kopen, dan verkopen

 • Je verwacht dat je huidige huis snel wordt verkocht
 • Je accepteert tijdelijke extra woonlasten omdat je zowel voor de nieuwe hypotheek als de bestaande hypotheek moet betalen
 • Je wilt je droomhuis niet mislopen
 • Je kunt een overbruggingshypotheek afsluiten om de geschatte overwaarde in de nieuwe hypotheek in te brengen en accepteert het risico dat het exacte overwaarde bedrag anders uitpakt
 • Je vindt het prettig om in je huidige huis te blijven totdat je in het volgende huis kunt

Tijdelijk dubbele woonlasten? 

In bepaalde situaties kan het voorkomen dat je tijdelijk dubbele woonlasten hebt. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe woning koopt terwijl je huidige woning nog niet is verkocht, of als je een nieuwbouwwoning aanschaft dat nog gebouwd moet worden, en je in de tussentijd in je huidige woning blijft wonen. In deze gevallen is het mogelijk om met een Neo overbruggingslening (een deel van) de overwaarde van je vorige woning alvast gebruiken als aanvulling op je nieuwe hypotheek.  Het kan ook worden ingezet om de tijdelijke dubbele woonlasten op te vangen. 

Neo Hypotheken Overbruggignshypotheek

Stap 3: Bepaal of je overwaarde of een restschuld hebt

 

Bij het oriënteren op een nieuwe woning is het ook essentieel om te weten hoeveel je huidige woning naar verwachting zal opbrengen. Op dit moment staat er nog een bepaald bedrag aan hypotheekschuld open op je huidige woning. Dit bedrag zal vrijwel nooit precies overeenkomen met wat je woning momenteel zal opbrengen. Er zijn twee mogelijke scenario's: 

 

Overwaarde

Stel dat je uitstaande hypotheekschuld € 350.000 is en je je woning verkoopt voor € 370.000. In dat geval heb je een overwaarde van € 20.000. Als je binnen 3 jaar na de verkoop een nieuwe woning koopt, vereist de overheid dat je deze overwaarde gebruikt bij de aankoop van de nieuwe woning. Deze regeling staat bekend als de bijleenregeling. De overwaarde van het huis bij verkoop kun je op verschillende manieren gebruiken. Ontdek wat er bij ons mogelijk is.

Restschuld

Als je je huis verkoopt voor € 330.000 dan blijft er na inlossing van de uitstaande hypotheek nog € 20.000 over. Dit noemen we een restschuld. Hiervoor dien je dan een andere manier van terugbetaling te vinden. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden hiervoor. Als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt en je kunt de restschuld niet financieren, dan zal NHG beoordelen of de schuld kwijtgescholden kan worden. 

Stap 4. Hypotheek meenemen of oversluiten? Jij beslist.

Het grote verschil met een eerste huis kopen, is dat je als doorstromer al een hypotheek hebt. 

Neo Hypotheken Hypotheek Meenemen

Hypotheek meenemen

Heb je al een hypotheek bij Neo Hypotheken en ga je verhuizen? Dan kun je van onze verhuisregeling gebruikmaken. Je neemt dan je oude rentevoorwaarden mee naar je nieuwe lening voor de hoogte van het resterende leningbedrag op het moment dat je verhuist. Dat kan voordelig zijn, als je oude rente lager is dan de huidige hypotheekrente. 

Hypotheek meenemen
Neo Hypotheek Oversluiten

Hypotheek oversluiten

De andere optie is om een geheel nieuwe hypotheek af te sluiten met nieuwe voorwaarden, een ander rentepercentage en een nieuwe rentevaste periode. Wanneer de huidige rentepercentages lager zijn dan die op je huidige Neo hypotheek, dan is dit de meest gunstige optie. 

Hypotheek oversluiten

Stap 5. Op zoek naar jouw droomwoning

Heb je jouw nieuwe droomwoning gevonden? En ben je op de hoogte van het bedrag dat je wilt en kunt lenen, evenals een inschatting van wat je oude huis zal opbrengen? Dan is het tijd om een bod uit te brengen. Vergeet niet om eventuele ontbindende voorwaarden op te nemen in het voorlopige koopcontract.  

 

Droomwoning financieren

Stap 6. Woning verbouwen of verduurzamen?

Bij het doorstromen naar een volgende woning is het een goed moment om ook na te denken over eventuele verbouwing of verduurzaming van de nieuwe woning.

Neo Hypotheek Huis Verbouwen

Mijn woning meteen verbouwen

Heb jij verbouwplannen? Misschien wil je wel jouw droomkeuken realiseren of een extra slaapkamer creëeren? Bij Neo Hypotheken kun je eenvoudig een bouwdepot afsluiten voor verbouwing en renovatie van je nieuwe woning.

Woning verbouwen
Neo Hypotheek Verduurzamen Woning

Mijn woning meteen verduurzamen

Wil je jouw huidige woning duurzamer en energiezuinig(er) maken, maar heb je hier niet direct eigen geld voor beschikbaar? Laat dit dan meefinancieren. Ook als je nog geen concrete verduurzamingsplannen hebt kunnen wij jou helpen.

Woning verduurzamen

Stap 7: Jouw hypotheek regelen

Is jouw koopbod op de woning door de verkoper geaccepteerd? Dan kun je het voorlopig koopcontract gaan tekenen en een officiële hypotheekaanvraag doen. Bij NEO Hypotheken heb je twee opties om de hypotheek te regelen: je kunt kiezen voor hypotheekadvies van de bij ons aangesloten, onafhankelijke hypotheek experts of online zelf jouw hypotheek afsluiten,  als je al voldoende kennis hebt van hypotheken. 

Neo Hypotheken Bod Geaccepteerd En Nu 1

Hypotheekaanvraag in twee smaken

Zelf online afsluiten (execution only)

 • Je vraagt gemakkelijk en snel zelf online een hypotheek aan en stelt deze zelf samen
 • Binnen enkele uren krijg je en rente aanbod
 • Wanneer je de aanvullende stukken na het rente aanbod hebt aangeleverd is er binnen 24 uur een definitief hypotheek aanbod
 • Je betaalt alleen voor een bindend hypotheekaanbod na ondertekening en wanneer je alsnog die hypotheek niet bij Neo Hypotheken afsluit

Afsluitkosten:

Afsluiten hypotheek: €500,-

Met een hypotheekadviseur

 • Onafhankelijk advies: kies uit meer dan 1.600 aangesloten adviseurs
 • Vind een hypotheekadviseur bij jou in de buurt
 • Persoonlijke begeleiding

Afsluitkosten:

Hypotheekadvies: €1.500 - €3.000,-

Stap 8. Naar de notaris voor de overdracht

Nadat je hypotheekaanvraag geaccepteerd is, je alle aanvullende informatie en stukken hebt aangeleverd en de bindende hypotheekofferte hebt ondertekend, kun je naar de notaris voor de officiële koop en overdracht de woning als ook het passeren van de hypotheek. Samen met jou zal de notaris de benodigde documenten doornemen en teken je de leveringsakte en de hypotheekakte. Van harte gefeliciteerd, het huis is nu officieel van jou!

Dit maakt Neo Hypotheken aantrekkelijk

Vergoedingsvrij extra aflossen

Bij Neo Hypotheken kun je onbeperkt vervroegd aflossen, zonder dat je hiervoor een vergoeding hoeft te betalen. Je moet wel aantonen dat je met eigen middelen aflost.

Consumptief leningdeel

Onder bepaalde voorwaarden kun je een consumptief deel in je lening opnemen. Bijvoorbeeld om gordijnen, een bank of tapijt te financieren.

Flexibel met rente

Door af te lossen, wordt het bedrag dat je ons verschuldigd bent steeds kleiner. Wij laten jouw risicoklasse meedalen met je resterende schuld, zodat je minder rente betaalt.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
 • Mark van der Geer
 • Hoofd Risk & Compliance