Neo Hypotheken Online Desktop Taxatie

Desktoptaxatie

Steeds vaker kun je bij hypotheekverstrekkers een desktoptaxatie aanvragen om de marktwaarde van een woning te betalen. Wij leggen je op deze pagina uit hoe een desktoptaxatie werkt, wanneer je deze hybride vorm van taxeren kunt gebruiken en hoe je de online taxatie kunt aanvragen.

Wat is een desktoptaxatie?

De desktoptaxatie is een modelmatige marktwaardebepaling van een woning op basis van verkoopprijs- en taxatiegegevens van vergelijkbare woningen in en rond de locatie van te waarderen woning. In aanvulling op de modelmatige waardebepaling kijkt ook nog een gecertificeerde taxateur naar de woningwaarde op afstand, vanachter zijn ‘desktop’, zonder dat een fysiek bezoek aan de woning wordt gebracht. Deze vorm van taxeren wordt ook wel een ‘hybride taxatie’ of een ‘online taxatie’ genoemd. De taxateur maakt voor de desktop taxatie gebruik van de woningmarktinformatie van bijvoorbeeld technologiebedrijf Calcasa en combineert dit met een geautomatiseerd waarderingsmodel. Dit waarderingsmodel berekent de waarde van de woning aan de hand van vergelijkbare verkochte woningen, waarbij rekening wordt gehouden met woningkenmerken, locatie en marktprijsontwikkelingen.

(Desktop) taxatie nodig voor hypotheekaanvraag

Bij een hypotheekaanvraag wilt een hypotheekaanbieder graag weten of de prijs die je voor de woning betaalt overeenkomt met de marktwaarde van de woning. Tot 1 juli 2021 was het mogelijk om de marktwaarde van een woning modelmatig te bepalen met een WOZ-waardebepaling of een Calcasa-waarderapport - mits je 90% van de marktwaarde wilde lenen met een hypotheek.  Met ingang van 1 juli 2021 is het volgens de European Banking Authority (EBA) niet meer toegestaan om modelmatig te taxeren. Dit betekent dat geldverstrekkers alleen nog maar een hypotheek kunnen verstrekken als de marktwaarde door een taxateur wordt vastgesteld in een gevalideerd taxatierapport. Zo’n taxatie kan nu op twee manieren: met een fysieke taxatie of met de nieuwe desktoptaxatie.

Neo Hypotheken Taxatierapport

Voorwaarden desktoptaxatie bij Neo Hypotheken

Desktoptaxatie is wel toegestaan:

 • Bij het aanvragen, oversluiten of wijzigen van een hypotheek tot 90% van de marktwaarde (woning is niet meer dan € 750.000 waard)
 • Bij een overbruggingkrediet tot maximaal  € 750.000 (openstaand hypotheekbedrag incl. overbrugging) 
 • Bij een verzoek tot aanpassing van risicoklasse: Voor het aanpassen van de risicoklasse als gevolg van waardestijging kun je bij ons een verzoek indienen met een desktoptaxatie. 

Desktoptaxatie is niet toegestaan

 • Als de woning meer waard is dan € 750.000 of als je meer dan 90% van de marktwaarde wilt lenen
 • Bij het aanvragen of oversluiten van nieuwbouw hypotheek en de woning is nog niet opgeleverd
 • Bij een hypotheek voor een appartement, recreatiewoning en of woon-/winkelpand 
 • Bij het aanvragen of wijzigen van een hypotheek voor erfpachtrecht of opstalrecht
 • Als de marktwaarde ná een verbouwing of verduurzaming vastgesteld moet worden om de waardevermeerdering aan te tonen en mee te laten financieren in een hypotheek. 

De voordelen en nadelen van een desktoptaxatie

 • Online aanvragen: een afspraak inplannen is niet nodig
 • Binnen 4 uur een volledig rapport
 • Je betaalt € 95 via iDeal (bij geen akkoord geen kosten)

 • Je kunt tot maximaal 90% van de marktwaarde lenen
 • Een desktoptaxatie is niet mogelijk als er geen vergelijkbare huizen zijn
 • Een desktoptaxatie is niet mogelijk bij iedere woning, zoals nieuwbouw of erfpacht

Desktop taxatie aanvragen in 5 stappen

Een desktoptaxatie uitgevoerd door Calcasa kun heel eenvoudig in 5 stappen aanvragen.  

 

 1. Ga naar https://desktoptaxatie.nl/  

  Kies voor 'Vraag rapport op'. De pagina 'Taxatierapport aanvragen' verschijnt.

 2. Kies ‘Neo Hypotheken’

  Kies Neo Hypotheken bij 'Kies uw geldverstrekker'. 

 3. Vul de gegevens in

  Vul de gegevens in over je (aan te kopen) woning, zoals je postcode en huisnummer. Calcasa voert een aantal controles uit en checkt of de taxatie geschikt is om door te sturen naar de taxateur.

 4. Betalen

  Voldoet de aanvraag aan de voorwaarden, dan stuurt Calcasa de aanvraag door naar de taxateur. Hiervoor betaal je € 95,00 via iDEAL. De taxateur beoordeelt de waarde en keurt deze goed of af.

 5. Ontvang het desktop taxatierapport

  Als de taxateur de marktwaarde van jouw woning online kan bepalen en goedkeurt, ontvang je na betaling binnen 4 werkuren de Calcasa Desktop Taxatie® (pdf). Kan de taxateur dit niet? Dan ontvang je de kosten voor de taxatie terug van Calcasa. 

Veelgestelde vragen over de desktoptaxatie

Calcasa bepaalt de waarde van een woning door vergelijkbare verkochte huizen in de buurt te vergelijken. De precisie van deze waardebepaling hangt af van het aantal vergelijkbare huizen dat in de omgeving is verkocht. Als er meer vergelijkbare huizen zijn verkocht, is de taxatie doorgaans nauwkeuriger. In het geval van een woning met aanzienlijke verschillen in staat van onderhoud of een unieke locatie, kan de berekening echter minder nauwkeurig zijn of zelfs niet mogelijk zijn.

Nee, Calcasa gebruikt vergelijkbare woningen in de buurt om de waarde van de woning vast te stellen. In het geval van nieuwbouwwoningen zijn er vaak nog niet genoeg vergelijkbare woningen verkocht in de directe omgeving. Hierdoor is Calcasa niet in staat om een betrouwbare schatting van de woningwaarde te maken.

 

De desktoptaxatie mag op de datum van het bindend hypotheekaanbod niet ouder zijn dan 6 maanden gerekend vanaf de taxatiedatum.

Indien je het niet eens bent met de waarde van de desktoptaxatie, heb je de mogelijkheid om alsnog een fysieke taxatie te laten uitvoeren. Let er wel op dat er geen restitutie wordt verstrekt voor de kosten van de desktoptaxatie. 

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
 • Mark van der Geer
 • Hoofd Risk & Compliance