Neo Hypotheek Inkomensbepaling Loondienst

Inkomensbepaling Loondienst (IBL)

De Inkomensbepaling Loondienst maakt een hypotheekaanvraag sneller, betrouwbaarder én makkelijker! In dit digitale document staat de situatie van jouw inkomen beschreven, hiermee wordt berekend hoeveel jij maximaal kunt lenen. Ontdek alles wat je moet weten over de Inkomensbepaling Loondienst.

Wat is een Inkomensbepaling Loondienst?

De Inkomensbepaling Loondienst (IBL) is een gratis online rekentool die - op basis van digitale loongegevens - het toetsinkomen voor mensen in loondienst berekent.  De IBL-rekentool past beleids- en rekenregels toe op de digitale gegevens van jouw Sociale Verzekerings Loon (uit het UWV-Verzekeringsbericht) om het IBL toetsinkomen geautomatiseerd te berekenen. Door de geavanceerde rekenmethode kan in de berekening van jouw toetsinkomen ook rekening gehouden worden met bijvoorbeeld (hoge) extra inkomsten, inkomenspieken en vermindering van het aantal gewerkte uren.

IBL maakt werkgeversverklaring overbodig!


Het inkomen is een belangrijke factor bij het berekenen van wat je maximaal kunt lenen voor een hypotheek. Voor mensen in loondienst werd de werkgeversverklaring altijd als bewijsstuk gebruikt. Het grote nadeel van de werkgeversverklaring is echter dat je deze altijd bij je werkgever moet opvragen. Dit gaat niet altijd even soepel en snel. Volgens het Hypotheken Data Netwerk moet een werkgeversverklaring gemiddeld 2,4 keer opgestuurd worden, omdat er regelmatig fouten in worden gemaakt. De Inkomensbepaling Loondienst zorgt ervoor dat je veel sneller en makkelijker weet wat jouw financiële mogelijkheden zijn bij het aanvragen van een hypotheek.

Voor- en nadelen IBL

  • Snel inzicht: Je kunt 24/7 jouw online loongegevens van het UWV downloaden en bent hierdoor niet meer afhankelijk van jouw werkgever. Binnen een aantal clicks zijn je inkomensgegevens direct beschikbaar.
  • Minder foutgevoelig: Digitale verwerking verkleint de kans op fouten
  • Kortere doorlooptijd: Omdat je niet hoeft te wachten op je werkgeversverklaring is je hypotheekaanvraag sneller rond.

  • Minder geschikt voor starters: De IBL is minder  als je kort in dienst bent: het toetsinkomen wordt vastgesteld op basis van je arbeidsverleden. Als je pas net een jaar werkt, kan je inkomen veel lager uitvallen dan wanneer je een werkgeversverklaring met intentieverklaring gebruikt

Hoe werkt de Inkomenbepaling Loondienst?

  1. Inloggen op UWV

    Inkomensbepaling Loondienst begint met het verkrijgen van het UWV Verzekeringsbericht. Dat is een digitaal document met daarop het loon- en werkgeversverleden. Ga hiervoor naar de website uwv.nl/particulieren/mijnuwv en log in met de DigiD app of controle via SMS.

  2. Verzekeringsbericht downloaden

    Kies onder “Verzekeringsbericht” op “Download printversie”. De vinkjes onder Verzekeringsbericht staan standaard op ‘Arbeidsverleden’, ‘Arbeidsverleden detailsgegevens’ en ‘Loongegevens’. Laat dit ongewijzigd! Sla het document op een locatie naar keuze op. Open vervolgens het document en controleer de gegevens.

  3. Het toetsinkomen vaststellen

    Kloppen al jouw gegevens? Dan kun je het bestand digitaal versturen naar jouw hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur stelt jouw toetsinkomen vast met de IBL rekentool. Vraag je zelf online een hypotheek aan bij Neo Hypotheken? Dan kun je zelf jouw toetsinkomen vaststellen.

  4. Jouw hypotheekaanvraag

    Neo Hypotheken controleert het toetsinkomen met dezelfde rekentool en stuurt bij finaal akkoord een hypotheekofferte naar jouw hypotheekadviseur of naar jou. 

 

Veelgestelde vragen

Het UWV Verzekeringsbericht (in PDF-formaat met waarmerk) dient op de datum van het bindend hypotheekaanbod niet meer dan 3 maanden oud te zijn. Indien dit niet het geval is, dien je een nieuw UWV Verzekeringsbericht aan te vragen via de website van het UWV. Dit is nodig om het inkomen opnieuw te berekenen met behulp van de rekentool.

Het document kun je gratis via de website van UWV downloaden. 

Ja, als je gebruik wilt maken van NHG (Nationale Hypotheek Garantie) is een Inkomensbepaling Loondienst geldig.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
  • Mark van der Geer
  • Hoofd Risk & Compliance