Neo Hypotheek Werkgeversverklaring

Werkgeversverklaring

Met een werkgeversverklaring laat je aan de hypotheekverstrekker zien dat je genoeg inkomen hebt om de maandelijkse hypotheeklasten te betalen. De werkgeversverklaring moet bij Neo Hypotheken voldoen aan de nieuwe NHG-voorwaarden die vanaf 2024 wijzigen. Wij vertellen je graag meer over de NHG werkgeversverklaring.

Wat is een werkgeversverklaring?

Een werkgeversverklaring is een document dat wordt afgegeven door je werkgever. Hierin verklaart je werkgever details over jouw financiële situatie, zoals je jaarinkomen en jouw dienstverband. De geldverstrekker gebruikt dit document om vast te stellen wat jouw inkomen is en of hoeveel hypotheek je maximaal kunt lenen. De werkgeversverklaring geeft de geldverstrekker namelijk de zekerheid dat je in principe genoeg zal verdienen om de maandelijkse hypotheeklasten te kunnen dragen. Nu en in de toekomst. 

Onderdelen werkgeversverklaring

 • Gegevens van je werkgever:
 • Jouw gegevens en welke functie je hebt;
 • Soort dienstverband (vast, tijdelijk, flexibel);
 • Verklaring voortzetting dienstverband, oftewel de intentieverklaring;
 • Jouw inkomen (onderverdeeld in bruto jaarsalaris, vakantietoeslag, 13e maand, eindejaarsuitkering, onregelmatigheidstoeslag, overwerk, provisie en eventueel flexibel budget)
 • Leningen en/of loonbeslag: als je leningen hebt bij je werkgever dan komt dat bij dit onderdeel te staan, bijvoorbeeld als je meedoet aan een fietsplan of als er op een deel van je inkomen beslag wordt gelegd

Tijdelijk in loondienst?

Wil je met een tijdelijk contract een hypotheek aanvragen? Dan is het belangrijk dat je werkgever de intentieverklaring tekent. De intentieverklaring is een klein onderdeel van de werkgeversverklaring waarmee je werkgever aangeeft dat hij of zij de intentie heeft om je later een vast contract aan te bieden. Hierdoor zal de bank meer vertrouwen hebben in je inkomen op de lange termijn. 

Neo Hypotheek Intentieverklaring

NHG Werkgeversverklaring 2024

De werkgeversverklaring moet bij Neo Hypotheken voldoen aan de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie. Met ingang van 1 november 2023 is er een nieuwe versie van de NHG werkgeversverklaring geldig: de Werkgeversverklaring 2024. Met deze nieuwe NHG werkgeversverklaring wordt de werkgever gevraagd om aan te geven of en hoeveel flexibel budget jij ontvangt. Hierdoor is direct duidelijk welk flexibel budget mag worden meegenomen bij het bepalen van het toetsinkomen. Deze aangepaste werkgeversverklaring is vanaf 1 januari 2024 verplicht en kun je eenvoudig hieronder downloaden. 

Voorwaarden werkgeversverklaring hypotheek

Hypotheekverstrekkers zijn streng in het controleren van de werkgeversverklaring. Het is daarom belangrijk dat je de werkgeversverklaring 2024 correct invult en dat je geen fouten maakt tijdens het invullen. Anders dien je hem opnieuw aan te leveren. Dat is zonde, want daardoor ontstaat vertraging in het proces van jouw hypotheekaanvraag

 

De belangrijkste voorwaarden van de werkgeversverklaring:

 • De datum dat je in dienst bent gekomen, het soort contract, je functie, je naam en adresgegevens moeten overeenkomen met wat op je salarisstrook staat.
 • Alle vragen op het formulier moeten beantwoord of aangekruist zijn.
 • Het bruto jaarsalaris moet overeenkomen met 12 keer het bruto salaris dat op jouw salarisstrook staat. Word je per vier weken uitbetaald? Dan is het 13 keer jouw bruto salaris.
 • De verklaring moet in kleur worden ingescand. Als je de verklaring met pen invult: gebruik voor het hele formulier dezelfde blauwe pen!
 • Verbeteringen en doorstrepen van antwoorden mag niet.

De IBL als sneller en betrouwbaarder alternatief

Door de strenge voorwaarden en de tussenkomst van de werkgever gaat het invullen van de werkgeversverklaring niet altijd even soepel en snel. Volgens het Hypotheken Data Netwerk moet een werkgeversverklaring gemiddeld 2,4 keer opgestuurd worden, omdat er regelmatig fouten in worden gemaakt. Bij Neo Hypotheken kun je daarom - ongeacht het type arbeidscontract - gebruikmaken van de Inkomensbepaling Loondienst. Lees over de voordelen van de Inkomensbepaling Loondienst en ontdek of de IBL in jouw situatie mogelijk is.

Neo Hypotheek Inkomensbepaling Loondienst

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
 • Mark van der Geer
 • Hoofd Risk & Compliance