Neo Hypotheken Kosten Koper

Kosten Koper (K.K.)

De "kosten koper" (afgekort: k.k.) zijn een aantal specifieke extra kosten die je als koper van een woning moet betalen, boven op de aankoopprijs van de woning. Op deze pagina vertellen we je alles wat je wilt weten over de kosten koper: wat valt er allemaal onder kosten koper, hoeveel geld ben je er aan kwijt, rekenvoorbeelden en nog veel meer.

Wat zijn kosten koper?

 

Tijdens de verkoop en overdracht van een woning zijn er verschillende kostenposten waarmee je rekening moet houden. Kosten koper (k.k.) zijn de officiële kosten die de nieuwe koper op zich neemt bij de aankoop van de woning van de verkoper. De vaste kosten koper bestaan uit:

  • Overdrachtsbelasting: dit is 2 % van de koopsom. Ben je tussen 18 en 35 jaar? Dan kun je eenmalig gebruikmaken van een vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor woningen met een maximale aanschafwaarde van € 440.000. 
  • Notariskosten: Wanneer je een woning koopt, ben je als koper verplicht om een notaris in te schakelen. De notaris stelt de officiële aktes op, zoals de akte van levering die de juridische overdracht van het eigendom van de woning regelt en de hypotheekakte waarmee de woning in onderpand aan de geldverstrekker wordt gegeven. Elke notaris hanteert zijn eigen tarieven voor deze diensten, maar je kunt gemiddeld van een bedrag van €1.200 uitgaan. 

Rekenvoorbeeld: kosten koper berekenen

Wanneer je een woning koopt voor € 400.000 en gebruik maakt van de Nationale Hypotheek Garantie, dien je rekening te houden met de volgende kosten.

 

Let op: deze bedragen zijn een schatting en kunnen in werkelijkheid variëren. Zo is het natuurlijk ook mogelijk om ervoor te kiezen een woning te kopen zonder de tussenkomst van een aankoopmakelaar en/of zonder Nationale Hypotheek Garantie. In dat geval kun je de bijbehorende kosten buiten beschouwing laten.

  • Overdrachtsbelasting (2% van de koopsom, indien er geen vrijstelling geldt): € 8.000
  • Notariskosten: € 1.200

Totale kosten koper: € 2.000

Startersregeling

Dankzij de huidige, eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting voor woningkopers onder de 35 jaar, zijn de kosten koper voor deze groep lager. De kosten koper bestaan namelijk enkel uit notariskosten. Naast de leeftijdsgrens van 35 jaar geldt de vrijstelling van overdrachtsbelasting alleen bij de aankoop van woningen tot 440.000 euro. Tevens dien je niet eerder gebruik te mogen hebben gemaakt van een vrijstelling overdrachtsbelasting. Deze regeling wordt wel de ‘startersregeling’ genoemd, maar ondanks deze term hoeft het dus niet je eerste woning te zijn die je aankoopt om voor de vrijstelling in aanmerking te komen.

Neo Hypotheken Startershypotheek

Kosten Koper financieren

Sinds 2013 kan er maximaal 100% van de woningwaarde worden geleend. Hierdoor kan je veelal niet de kosten koper in de hypotheek opnemen. Dit betekent dat je voldoende eigen geld moet hebben om deze kosten te kunnen dekken. Gelukkig kun je wel een aantal kosten eenmalig aftrekken in box 1. Hierdoor betaal je inkomstenbelasting over een lager bedrag. 

Dit kun je wel aftrekken:

  • Notariskosten en kosten voor inschrijving bij het Kadaster voor de hypotheekakte.

 

Dit kun je niet aftrekken:

  • Overdrachtsbelasting

Let op! Aanvullende kosten

Naast de Kosten Koper zijn er nog andere kosten waar je mee te maken kunt krijgen bij het kopen van een woning. Denk bijvoorbeeld aan taxatiekosten of een bouwkundige keuring. Deze extra kosten zijn per situatie verschillend, maar liggen samen met de Kosten Koper zo tussen de 4% en 5% van de koopsom van de woning.

Neo Hypotheken Kosten Huis Kopen

Veelgestelde vragen over de kosten koper

Een nieuwbouwwoning wordt bijna altijd 'vrij op naam' gekocht, wat een alternatief is voor de 'kosten koper' die vaak geassocieerd wordt met bestaande woningen. ‘Vrij op naam’ betekent dat je geen overdrachtsbelasting en notariskosten voor de leveringsakte verschuldigd bent. Bij nieuwbouwwoningen ben je immers de eerste eigenaar en hoeft er niets overgedragen te worden. Hoewel je geen kosten betaalt voor de overdracht,  betaal je wel 21% BTW over de aankoopprijs en de zogenoemde 'stichtingskosten'

Woningkopers onder de 35 jaar hoeven eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen bij aankoop van een bestaande woning. Deze vrijstelling van overdrachtsbelasting geldt in 2023 bij aankoop van een woning met een koopsom tot €440.000

De kosten koper kun je niet meer meefinancieren in je hypotheek. Je kunt namelijk maar 100% van je woningwaarde lenen. Het bedrag van de Kosten Koper moet je uit eigen middelen bedragen: dit kan spaargeld zijn, overwaarde van de vorige woning of een schenking.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
  • Mark van der Geer
  • Hoofd Risk & Compliance