Neo Hypotheken Overwaarde Verzilveren

Overwaarde verzilveren

Wil jij de overwaarde op je woning verzilveren voor consumptieve uitgaven? Bij Neo Hypotheken kun je deels je overwaarde opnemen voor consumptieve uitgaven. Bijvoorbeeld voor het kopen van een auto of meubels, maar ook als je meer bestedingsruimte wilt hebben. Ontdek of de voorwaarden van het verzilveren van overwaarde bij jouw situatie past.

Wat betekent overwaarde verzilveren?

 

Veel mensen hebben de waarde van hun huis zien stijgen de afgelopen jaren en/of hebben tussentijds afgelost, waardoor ze een overwaarde hebben opgebouwd in hun woning. Dat wil zeggen, dat de uitstaande schuld lager is dan de marktwaarde / verkoopprijs van de woning in de huidige markt. Deze zogeheten overwaarde kun je alleen niet zomaar opnemen en vrij besteden.  Als je toch eerder gebruik wilt maken van die overwaarde zonder je woning hiervoor te willen verkopen, bijvoorbeeld om een nieuwe auto te kopen of als aanvulling op je pensioen, dan kun je je overwaarde verzilveren. Je neemt dan als het ware een voorschot op de winst bij verkoop van de woning. Dit wordt ook wel consumptief lenen genoemd en dat kan bij Neo Hypotheken!

Let op! Vanaf 2023 kun je bij ons nog tot 50% van de woningwaarde met een Neo Hypotheek consumptief lenen. Dit geldt alleen bij leningen zonder NHG. Dit is geen opzichzelfstaande hypotheek, maar een extra mogelijkheid bovenop jouw bestaande hypotheek

Hoe werkt consumptief lenen bij Neo hypotheken?

De volgende voorwaarden zijn bij Neo hypotheken van toepassing: 

  • Je hebt ofwel een lopende Neo Hypotheek of je sluit jouw gehele bestaande hypotheek bij ons over van een andere geldverstrekker.
  • Je sluit een nieuw leningdeel af voor consumptieve doeleinden. Dit doe je door jouw hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten.
  • De hogere hypotheek wordt opnieuw getoetst volgens de normen die ook worden gehanteerd als je een nieuwe hypotheek zou afsluiten.
  • Je betaalt het actuele rentetarief over het nieuwe consumptieve leningdeel in het geval van een bestaande Neo Hypotheek en bij een oversluiting betaal je uiteraard over de gehele nieuwe hypotheek ons actuele rentetarief. In het geval van een bestaande non-NHG Neo Hypotheek kan als gevolg van de nieuwe consumptieve lening, wel de gehele hypotheek in een hogere risicoklasse terecht komen. In dit geval zal ook de rente op het oude hypotheekdeel wijzigen naar het rentetarief voor de betreffende nieuwe risico opslag die gold op het moment van de oorspronkelijk hypotheekafsluiting.
  • Omdat je de overwaarde niet gebruikt om je woning te verbeteren valt het consumptieve hypotheek-leningsdeel qua rente aftrek niet in Box 1 (Inkomstenbelasting) maar  in Box 3. De rente op het consumptieve hypotheekdeel is dus niet fiscaal aftrekbaar.
  • De aflosvorm van het leningdeel waarmee je consumptieve uitgaven wilt doen kan zowel lineair, annuïtair of aflossingsvrij zijn.
  • Je kunt maximaal 50% van de getaxeerde woningwaarde consumptief lenen. 

Check de rente op een consumptief leningdeel

Een consumptief leningdeel heeft bij Neo Hypotheken dezelfde rentepercentages als een "gewone" hypotheek. Hierdoor is het aantrekkelijker om deze hypotheek af te sluiten in plaats van een persoonlijke lening of doorlopend krediet.

 

De voor- en nadelen

  • Consumptieve uitgaven tegen lage rente: Je kan tegen een relatief lage rente consumptieve uitgaven financieren, doordat je woning als onderpand geldt.
  • Je hoeft niet je woning te verkopen: Je hoeft je huis niet te verkopen om de overwaarde te benutten (te ‘verzilveren’).

 

  • Rente is niet fiscaal aftrekbaar:  Je  hebt geen recht op hypotheekrenteaftrek bij dit verzilver-hypotheek leningdeel, omdat het geld niet voor de woning gebruikt wordt en dus  in belastingbox 3 valt.
  • Maximaal 50% woningwaarde: De maximale hypotheek bedraagt hooguit 50% van de marktwaarde van de woning.
  • Extra kosten: Als je een consumptief leningdeel af wilt sluiten, sluit je bij Neo Hypotheken een nieuw leningdeel af. Dat brengt kosten met zich mee. Denk aan taxatiekosten, afhandelingskosten en eventueel notaris- en advieskosten.
  • Hoger risico op restschuld: Met een hogere hypotheeksom en zonder dat het onderpand meer waard wordt, is het risico op een restschuld groter.
  • Maandlasten worden hoger: Allereerst betaal je over een hogere schuld rente en mogelijk ook aflossing, dus dit resulteert in meer maandlasten. Maar ook kan je door extra te lenen bij een Niet-NHG lening in een hogere risicoklasse komen te vallen, waardoor de rentelasten ook over het bestaande hypotheekdeel zullen stijgen.

Veelgestelde vragen

Ja, deels. Sinds 2013 is het niet meer mogelijk om een krediethypotheek af te sluiten als je een nieuwe hypotheek afsluit.  Wel kun je bij Neo Hypotheken overwaarde verzilveren voor consumptieve uitgaven. Je kunt een consumptief leningdeel afsluiten tot maximaal 50 procent van de waarde van de woning.  

Nee. De krediethypotheek valt in box 3 voor de belasting en de rente is niet fiscaal aftrekbaar.

Je hebt overwaarde op je woning wanneer het verschil tussen de marktwaarde van je woning en de uitstaande hypotheekschuld positief is.

Veel mensen twijfelen of het verstandig is om hun overwaarde te verzilveren. Er bestaat namelijk het risico dat als de huizenprijzen dalen dan wel op andere wijze je huis minder waard wordt dan de (consumptieve) hypotheeklening. Bovendien zullen je maandelijkse lasten stijgen. Daarom is het slim om deskundig advies in te winnen bij een hypotheekadviseur. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
  • Mark van der Geer
  • Hoofd Risk & Compliance