Neo Hypotheken Duokoop

Duokoop

Duokoop maakt het als starter gemakkelijker om op de krappe woningmarkt een woning binnen je budget te kopen. Maar is deze optie ook interessant voor jou? We vertellen je graag meer over wat Duokoop precies inhoudt en welke voor- en nadelen eraan verbonden zijn.

Wat is Duokoop?

Duokoop houdt in dat je samen met het DNGB Fonds een woning koopt.  Bij de aankoop van een woning koop je uitsluitend de woning, maar niet de grond waar de woning op staat. In plaats van deze grond te kopen, ‘huur’ je de grond van het DNGB Fonds voor een maandelijks bedrag. Hoewel je geen eigenaar bent van de grond, heb je bij deze vorm van erfpacht wel dezelfde rechten en plichten als wanneer je de woning volledig had gekocht. 

Let op! Duokoop alleen mogelijk bij NHG-hypotheek

 

Duokoop is alleen mogelijk voor woningen met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Aangezien een NHG-hypotheek in 2024 alleen mogelijk is voor woningen met een koopsom van maximaal € 435.000, kun je niet kiezen voor een Duokoop met een hogere koopsom.

Hoe werkt Duokoop?

Met Duokoop koop je samen met het Duokoop Fonds een woning. Jij koopt de woning (het kopersdeel) en Het DNGB Fonds koopt de grond (het Duokoopdeel). De verhouding kopersdeel/Duokoopdeel ligt gemiddeld rond de 70%-30%. Je hoeft alleen een hypotheek af te sluiten voor het kopersdeel. Het hypotheekbedrag kan hierdoor tot wel 30% lager uitkomen, omdat de waarde van de grond dus niet wordt meegerekend in het vaststellen van de koopsom.  Voor het Duokoopdeel koop je het recht van erfpacht: het recht om de grond te gebruiken alsof je het in eigendom hebt. Dat betekent dat je met Duokoop zowel dezelfde rechten als plichten hebt als wanneer je de volledige eigenaar van de woning bent. 

Rekenvoorbeeld duokoop

 • Getaxeerde marktwaarde woning: €300.000
 • Kopersdeel (70%): €210.000
 • Duokoopdeel (30%): €90.000

Dankzij Duokoop heb je alleen hypotheek en eigen geld nodig om het kopersdeel van €210.000 te betalen. Om gebruik te maken van het duokoopdeel betaal je een maandelijkse vergoeding: de erfpachtcanon. 

Maandelijkse vergoeding

Voor het gebruik van de grond betaal je maandelijks een vergoeding aan het Duokoop Fonds:  het erfpachtcanon.  Als vuistregel geldt dat het erfpachtcanon 3,75% van de getaxeerde grondwaarde per jaar bedraagt. De grondwaarde wordt door een onafhankelijke taxateur vastgesteld. Stel: de grondwaarde is getaxeerd op € 64.000, dan betaal je dus € 2.400 aan erfpachtcanon per jaar.  Deze vergoeding betaal je maandelijks, oftewel €200 per maand. Dit bedrag wordt uiteraard wel meegenomen als vaste lasten in de maximale hypotheekberekening. De maandelijkse erfpachtcanon is fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

 

Let op: Elk jaar wordt het erfpachtcanon per 1 januari aangepast aan de inflatie. 

Neo Hypotheken Erfpacht

De grond in de toekomst alsnog kopen?

Besluit je op een later moment, wanneer je voldoende inkomen hebt, alsnog eigenaar van de grond te willen worden? Dan kan je  met de Duokoop-regeling altijd de grond kopen. Bij het aankopen van de grond zal Duokoop de huidige waarde van de grond opnieuw vaststellen aan de hand van een gevalideerd taxatierapport

Let op: De waarde van de grond kan in de loop der tijd wel stijgen. Daarom is de kans groot dat je meer moet betalen voor de grond dan wanneer je deze meteen bij de aankoop van de woning aanschaft.

Voor- en nadelen Duokoop

Voordelen Duokoop

 • Lagere koopsom: De aankoopprijs van een woning waarbij de grond door Duokoop wordt aangeschaft, ligt doorgaans zo'n 30% lager dan bij woningen waarbij geen gebruik wordt gemaakt van Duokoop. Dit komt doordat je enkel betaalt voor de woning zelf en niet voor de grond. Hierdoor zou het kunnen zijn dat er meer woningen binnen het bereik van jouw maximale hypotheek vallen. 
 • Lagere hypotheeklasten: Het huren van de grond kost je minder geld per maand dan wanneer je hiervoor een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek zou moeten afsluiten. Dat zorgt voor lagere netto maandlasten. 
 • Fiscaal voordeel: De erfpachtcanon die je maandelijks betaalt voor de grond is aftrekbaar van de inkomstenbelasting - mits de woning als hoofdverblijf dient.
 • Eenvoudig grond terugkopen:  Je behoudt altijd het recht om de grond later alsnog te kopen, zodat je volledige eigenaar van de woning wordt. 

Nadelen Duokoop

 • Maandelijkse kosten: Ten eerste betaal je eenmalige afsluitkosten, die 1,2% van de grondwaarde bedragen. Daarnaast komen er maandelijkse erfpachtcanon kosten bij kijken die jaarlijks worden aangepast aan de inflatie.  Dit betekent dat de vergoeding jaarlijks kan toenemen. 
 • Lastiger verkopen: Hoewel Duokoop waarschijnlijk meer huizen binnen jouw budget brengt, is de woning wellicht moeilijker te verkopen. De maandelijkse canon kan potentiële kopers afschrikken.
 • Minder eigen vermogen:  Je bouwt minder eigen vermogen op dan wanneer je wel volledig eigenaar bent van de grond en de woning. Eventuele stijging van de grondwaarde loop je namelijk mis. 
 • Geen voordeel bij prijsdalingen: Als de huizenprijzen dalen en je wilt de grond toch later kopen, dan betaal je minimaal de waarde die gold toen je het huis kocht. Je profiteert dus niet van prijsdalingen als je de grond in de toekomst vooralsnog koopt.

Duokoop bij Neo Hypotheken

Momenteel is het nog niet mogelijk om een duokoop-hypotheek aan te vragen bij Neo Hypotheken. Op dit moment zijn we de mogelijkheden voor Duokoop bij Neo Hypotheken aan het onderzoeken. Houd deze pagina dus goed in de gaten!

1920x768 1

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
 • Mark van der Geer
 • Hoofd Risk & Compliance