Neo Hypotheken Tweede Huis Kopen 1

Tweede huis kopen, hoe werkt dat?

Je wilt een tweede huis kopen, bijvoorbeeld als investering om te verhuren of als vakantiewoning. Op welke manieren kun je dit financieren? En welke extra voorwaarden komen hier bij kijken? Hoe het financieren van een tweede huis kopen in z'n werk gaat lees je hier.

Tweede huis kopen

Er bestaan diverse redenen om een tweede woning aan te schaffen. Bijvoorbeeld de wens voor een vakantiehuis aan de kust, ergens in het binnen- of buitenland. Het kan ook zijn dat je op zoek bent naar een appartement in de stad voor je kind of als een investering voor jezelf en wil je het verhuren. Laten we eens naar de verschillende mogelijkheden kijken!

 

Opties voor een tweede huis

Tweede huis kopen als belegging

Je kunt een tweede huis kopen en het gebruiken als een belegging door het te verhuren. Een vastgoedinvestering kan soms een interessante manier zijn om extra geld te sparen voor je pensioen. Dit kan variëren van het verhuren van kamers aan bijvoorbeeld een kind dat op zichzelf  gaat wonen, tot het aanschaffen van een appartement of zelfs een eengezinswoning voor een expat-familie.   De laatste jaren zijn de regels rondom het kopen van een tweede huis als belegging echter veel veranderd, waardoor het rendement voor privé beleggers enorm is afgenomen en vaak zelfs niet meer rendabel is. 

Let op: Een tweede woning kopen om te verhuren wordt niet door Neo Hypotheken in de vorm van een hypotheek gefinancierd.

 

Een vakantiehuisje kopen

Je hebt natuurlijk ook de optie om je overwaarde te investeren in een vakantiewoning. Droom je van een eigen vakantiehuisje in Spanje? Of misschien van een strandhuisje aan de kust? Of heb je de voorkeur om voor een recreatiewoning buiten Europa te kijken? De mogelijkheden zijn divers! Natuurlijk zijn je opties afhankelijk van de omvang van je overwaarde. 

Let op: Voor recreatiewoningen mag je bij Neo Hypotheken je overwaarde verzilveren en consumptief gebruiken voor maximaal 50% van de marktwaarde. 

 

Een 2e huis kopen voor iemand anders

Is jouw zoon, dochter, neef, nicht of kleinkind al geruime tijd op zoek naar een eigen koopwoning, maar lukt dit maar niet? In dat geval kun jij overwegen om met behulp van je overwaarde of spaargeld een tweede huis te kopen en die vervolgens aan je (klein)kind schenken of verhuren. Juist in deze tijden, waarin het voor starters niet altijd eenvoudig is om een woning te vinden op de krappe woningmarkt, kan dit een interessante optie zijn. 

Let op: Voor een tweede woning mag je bij Neo Hypotheken je overwaarde verzilveren en consumptief gebruiken voor maximaal 50% van de marktwaarde. 

Het financieren van een tweede woning

Neo Hypotheken Hoeveel Eigen Geld Huis Kopen

Optie 1. Een 2e huis kopen met eigen geld

Heb je een flink spaarbedrag op je rekening staan? Dan kun je wellicht een huis kopen zonder een hypotheek af te sluiten. Geheel vanuit eigen middelen. Let wel op dat je altijd voldoende buffer aanhoudt. Zo voorkom je dat je door het kopen van een tweede huis straks in de financiële problemen komt.

Hoeveel eigen geld nodig?
Neo Hypotheek Hypotheek Verhogen

Optie 2. Tweede huis kopen met overwaarde

Heb je overwaarde op je eigen huis? Dan kun je misschien de overwaarde gebruiken voor de aanschaf van een tweede woning. Overwaarde is echter geen bedrag waar je zomaar bij kunt. Het geld zit als het ware in stenen. Pas als je stappen zet om je overwaarde te verzilveren, kun je het geld daadwerkelijk gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld je hypotheek verhogen om jouw overwaarde uit de stenen te halen. 

Hypotheek verhogen
Neo Hypotheken Tweede Hypotheek

Optie 3. Tweede huis kopen met hypotheek

Het is onder bepaalde voorwaarden mogelijk om een tweede hypotheek te krijgen voor een tweede woning. Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten op een woning die niet dient als hoofdverblijf, kun je bij Neo Hypotheken maximaal 50% van de woningwaarde lenen voor een maximale hypotheek. Wanneer je dus een tweede huis wilt kopen, is naar alle waarschijnlijkheid naast het afsluiten van een tweede hypotheek ook ‘eigen geld’ nodig.

Tweede hypotheek

Tweede woning en de belasting

Een tweede woning en de bijbehorende schuld ziet de Belastingdienst als vermogen en zijn daarom belast in box 3. Je mag de lening aftrekken van het vermogen, maar je mag de hypotheekrente en de kosten voor onderhoud niet aftrekken van de belasting.

Maximale hypotheek 2e huis berekenen

Hoe hoog de hypotheek is die je voor je tweede huis kunt krijgen, hangt af van een aantal factoren. Bij Neo Hypotheken kun je een extra hypotheek aanvragen van 50 procent van de totale woningwaarde van de woning die je middels een eerste hypotheek bij ons hebt gefinancierd en die je gebruikt voor eigen bewoning. Naast de marktwaarde, wordt je huidige inkomen, de huidige rentepercentages, je maandelijkse hypotheeklasten en de overwaarde meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek. 

Maximale hypotheek berekenen

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
  • Mark van der Geer
  • Hoofd Risk & Compliance