Neo Hypotheken Hoeveel Eigen Geld Huis Kopen

Hoeveel eigen geld heb ik nodig om een huis te kopen?

Om een huis te kopen heb je eigen geld nodig. Je kunt namelijk maximaal 100% van de woningwaarde lenen als je een hypotheek afsluit. Dat betekent dat je voor de andere bijkomende kosten eigen geld nodig hebt. Ontdek hoeveel eigen geld je minimaal nodig hebt om een woning te kopen. En misschien wel net zo belangrijk: lees waar je het eigen geld voor nodig hebt.

Eigen geld voor hypotheek

Een paar jaar geleden kon je de koopsom van je woning plus de bijkomende kosten volledig door een hypotheekverstrekker laten financieren. Tegenwoordig mag je nog maar 100% van de woningwaarde lenen. Dat betekent dat je eigen geld nodig hebt om een huis te kunnen kopen. Het bedrag voor de getaxeerde marktwaarde van je woning (mits je kunt aantonen dat je dit kunt betalen) kun je lenen bij de bank, maar de bijkomende kosten moet je zelf betalen.  Je moet daarom eigen geld inleggen om een hypotheek af te sluiten. 

 

Ontdek hoeveel eigen geld je nodig hebt

Hoeveel eigen geld je nodig hebt, hangt af van de koopsom van je nieuwe woning. En of je een bestaand huis koopt of een nieuwbouwwoning koopt. Voor een bestaande woning kun je voor de Kosten Koper en bijkomende kosten grofweg 5-6% van de koopsom aanhouden. Een nieuwbouwwoning koop je daarentegen Vrij op Naam. De kosten bij een nieuwbouwwoning zijn ongeveer 2% van de koopsom.

Hoeveel eigen geld?

Ik koop een bestaand huis

Kosten Koper:

 • Notariskosten: Wanneer je een woning koopt, ben je als koper verplicht om een notaris in te schakelen. De notaris stelt de officiële aktes op, zoals de akte van levering en de hypotheekakte. Elke notaris hanteert zijn eigen tarieven voor deze diensten, maar je kunt gemiddeld van een bedrag van €1.200 uitgaan
 • Overdrachtsbelasting: de overdrachtsbelasting is ongeveer 2% van de koopsom. Goed om te weten: ben je tussen de 18 en 35 jaar, en koop je voor het eerst een huis? Dan betaal je geen overdrachtsbelasting. 

Extra kosten:

 • Bankgarantie (optioneel): Je kunt het bedrag van de waarborgsom lenen bij de bank. Dit wordt bankgarantie genoemd. Daar betaal je dan wel een vergoeding voor: 0,1% van de koopsom.
 • Bouwtechnische keuring (optioneel): Bouwtechnische keuring kost gemiddeld € 300. Dit is niet verplicht.
 • Hypotheekadvies (optioneel):  De kosten voor hypotheekadvies en bemiddeling worden door de hypotheekadviseur in rekening gebracht. Deze kosten kunnen een vast bedrag of een uurvergoeding zijn, afhankelijk van de adviseur. Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 1.500 en € 3.000.
 • Makelaarskosten (optioneel): Schakel je een aankoopmakelaar in? Aankoopmakelaars kunnen zowel een vast bedrag als een percentage (gemiddeld tussen de 1% -1,5% van de koopsom) als vergoeding vragen.
 • NHG-aanvraag (optioneel): Als je hypotheek onder de NHG-grens van €435.000 (2024) kun je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie aanvragen. De kosten bedragen eenmalig 0,60% van het hypotheekbedrag.
 • Notariskosten: Wanneer je een woning koopt, ben je als koper verplicht om een notaris in te schakelen. De notaris stelt de officiële aktes op, zoals de akte van levering en de hypotheekakte. Elke notaris hanteert zijn eigen tarieven voor deze diensten, maar je kunt gemiddeld van een bedrag van €1.200 uitgaan
 • Taxatiekosten: om een hypotheek te krijgen, moet je een bestaande woning laten taxeren door een erkend taxateur die is aangesloten bij NRVT. Meestal liggen de kosten van een gevalideerd taxatierapport tussen de €550 en €1.000.

Ik koop een nieuwbouwwoning

 

 • Bankgarantie (optioneel)In plaats van 10% van de totale koopsom op een rekening bij de notaris te storten (de waarborgsom), kun je de hypotheekadviseur vragen om een bankgarantie te regelen. De kosten voor een bankgarantie zijn meestal 1% van het bedrag waarvoor de bank garant staat. Oftewel: 0,1% van de koopsom. 
 • Bereidstellingsprovisie (optioneel):  Als de hypotheekofferte niet lang genoeg geldig is, kun je in sommige gevallen een verlenging aanvragen tegen betaling van een bereidstellingsprovisie. Deze kosten verschillen per geldverstrekker, maar 0,25% van de hypotheeksom per maand is een gebruikelijk percentage.
 • Hypotheekadvies kosten (optioneel): De kosten voor een hypotheekadvies en afhandelingskosten verschillen per hypotheekadviseur, maar je kunt uitgaan van een bedrag tussen de € 1.500 en € 3.000. 
 • Hypotheekrente: Voor een nieuwbouwhuis sluit je een hypotheek af. Al voordat je er gaat wonen. Het bedrag dat je leent aan hypotheek voor de nieuwbouwwoning storten wij in een nieuwbouwdepot. Dat is een soort spaarpot waaruit je de aannemer kunt betalen. Je betaalt rente over het bedrag dat je uit het bouwdepot gebruikt.
 • NHG-aanvraag (optioneel): Als je hypotheek onder de NHG-grens van €435.000 (2024) valt, is het de moeite waard om NHG aan te vragen. De kosten hiervoor bedragen eenmalig 0,60% van het hypotheekbedrag.
 • Notariskosten: Je betaalt notariskosten voor de inschrijving als eigenaar in het kadaster en voor de hypotheekakte.
 • Opleveringskeuring: De kosten voor een opleveringskeuring liggen niet vast, maar de gemiddelde kosten zijn €275.

Overbieden?

Goed om te weten: als je boven de vraagprijs biedt, moet je het bedrag wat je overbiedt mogelijk betalen met eigen geld. Omdat je niet meer mag lenen dan de waarde van het huis. Deze waarde wordt bepaald door een onafhankelijke taxateur.  

Bereken hoeveel eigen geld je nodig hebt

Rekenvoorbeeld eigen geld bestaande bouw

Wanneer je een woning koopt voor € 400.000 en gebruik maakt van de Nationale Hypotheek Garantie, dien je rekening te houden met de volgende kosten.

 

Kosten koper:

 • Notariskosten: € 1.200
 • Overdrachtsbelasting (2% van de koopsom, indien er geen vrijstelling geldt): € 8.000

Overige kosten:

 • Bankgarantie: € 400 (0,1% van de koopsom)
 • Bouwkundige keuring: € 350
 • Hypotheekadvies kosten: € 2.000
 • Makelaarskosten: € 5.200 (1,3% van de koopsom)
 • NHG-aanvraag: € 2.400 (0,6% van de hypotheeksom)
 • Taxatiekosten (op locatie): € 600

Totale kosten:

Totaal kom je uit op een bedrag van € 20.150 dat je uit eigen middelen moet inbrengen. Dus grofweg 5% van de aankoopsom. Als je vrijgesteld bent van de overdrachtsbelasting, bedraagt het bedrag €12.150.

 

Let op: deze bedragen zijn een schatting en kunnen in werkelijkheid variëren. Zo is het natuurlijk ook mogelijk om ervoor te kiezen een woning te kopen zonder de tussenkomst van een aankoopmakelaar en/of zonder Nationale Hypotheek Garantie. In dat geval kun je de bijbehorende kosten buiten beschouwing laten.

Rekenvoorbeeld eigen geld nieuwbouw

Stel, je wilt een nieuwbouwhuis kopen met NHG voor een aankoopbedrag van € 400.000. Bij een nieuwbouwwoning dien je met de volgende kosten rekening te houden:

 • Bankgarantie (0,1% van de hypotheeksom): €400
 • Bereidstellingsprovisie: €2.000 (€ 400.000 x 0,25% x 2 maanden)
 • Hypotheekadvies kosten: € 2.000
 • NHG-aanvraag: € 2.400 (0,6% van de hypotheeksom)
 • Notariskosten voor hypotheekakte:  € 950
 • Opleveringskeuring: €275

Totale kosten:

Totaal kom je uit op een bedrag van € 8.025 dat je uit eigen middelen moet inbrengen. Dus grofweg 2% van de aankoopsom. 

 

Let op: deze bedragen zijn een schatting en kunnen in werkelijkheid variëren. Zo is het natuurlijk ook mogelijk om ervoor te kiezen een woning te kopen zonder de tussenkomst van een aankoopmakelaar en/of zonder Nationale Hypotheek Garantie. In dat geval kun je de bijbehorende kosten buiten beschouwing laten.

Energiebesparende voorzieningen

Let op! Hoewel je bovenstaande kosten met eigen middelen moet financieren, bestaat er de mogelijkheid om wél extra financiering te verkrijgen voor energiebesparende maatregelen in je hypotheek. Ben je van plan om je woning energiezuiniger te maken, bijvoorbeeld door middel van een warmtepomp, zonnepanelen of vloerisolatie? In dat geval hoef je deze kosten niet uit eigen zak te betalen. Vanaf 2024 is het onder andere mogelijk om tot 106% van de marktwaarde van de woning mee te financieren voor duurzaamheidsverbeteringen.

Neo Hypotheken Energiebesparende Maatregelen

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
 • Mark van der Geer
 • Hoofd Risk & Compliance