Neo Hypotheken Overbieden Huis

Overbieden huis

Vooral in de grote steden is overbieden soms noodzakelijk om kans te maken om een woning te kopen. Overbieden kan echter gevolgen hebben voor je hypotheek. Wij vertellen je alles wat je moet weten over overbieden als je een hypotheek wilt afsluiten.

Overbieden op een huis

Vooral in de Randstad en de grotere steden van Nederland is er een tekort aan nieuw aanbod van woningen. Wanneer er schaarste heerst op de huizenmarkt, is dat vaak één van de grootste redenen dat er huizen boven de vraagprijs worden verkocht. Het overbieden op een huis heeft echter gevolgen voor de hypotheek. Sinds 2018 kun je namelijk maximaal 100% van de woningwaarde lenen in je hypotheek. Overbieden op een huis is daarom niet geheel zonder risico.

 

Maximaal 100% woningwaarde lenen

Wanneer je besluit een huis te kopen, is het van belang voor de hypotheekverstrekker om te weten wat de geschatte waarde van het huis is. Je kunt immers maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Daarom ben je verplicht om het huis te laten taxeren. Uit het taxatierapport blijkt wat de waarde van het huis is, het bedrag wat je maximaal kunt lenen in je hypotheek. Is jouw geaccepteerde bod hoger dan deze taxatiewaarde? Dan moet je dit verschil met eigen middelen zelf betalen. Maar het kan ook zijn dat de getaxeerde waarde juist hoger is dan het bedrag dat jij hebt geboden. Dan kan de getaxeerde woningwaarde in je voordeel werken. We leggen het je uit aan onderstaande voorbeelden. 

Hoger bod dan taxatiewaarde

 

Livia en Merijn hebben een bod uitgebracht op een huis met een prijskaartje van €350.000. De taxateur heeft echter de waarde van het huis vastgesteld op  €300.000.  Dit betekent dat Livia en Tom maar  €300.000 kunnen lenen bij de hypotheekverstrekker en dat zij zelf  €50.000 moeten bijdragen. Naast deze  €50.000 moeten zij ook rekening houden met de aankoopkosten, die zij zelf moeten betalen. 

Lager bod dan taxatiewaarde

 

Iris en Sjoerd hebben een bod gedaan op een huis van  €250.000. De woning wordt getaxeerd op  €260.000, waardoor zij  €260.000 mogen lenen bij de hypotheekverstrekker. Hierdoor kunnen Iris en Sjoers € 10.000 gebruiken voor bijvoorbeeld de aankoopkosten. 

Belangrijk!

Vergeet niet dat je ook eigen geld moet reserveren voor bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten (kosten koper).  Deze aankoopkosten zijn gemiddeld 5-6% van de aankoopsom. Deze kosten kun je dus evenmin vanuit je hypotheek financieren. 

Neo Hypotheken Hoeveel Eigen Geld Huis Kopen

Overbieden en geen eigen geld?

neo-hypotheek

1. Overbieden financieren met hypotheek

Heb je boven de vraagprijs geboden, maar is de taxatiewaarde hoger dan jouw geaccepteerde bod? Doordat wij een hypotheek voor 100% van de taxatiewaarde kunnen verstrekken, is het mogelijk om het overbieden mee te financieren in je hypotheek. Maar let op: je hebt ook nog met de aankoopkosten te maken! 

Neo Hypotheek
Neo Hypotheken Belastingvrij Schenken

2. Belastingvrije schenking

Willen en kunnen je ouders je een bedrag schenken voor de aankoop van je eerste huis? En ben je tussen de 18 en 40 jaar oud? Dan kunnen je ouders je maximaal  € 28.947 (in 2024) eenmalig belastingvrij schenken. Dit bedrag zou je kunnen gebruiken voor het overbieden of de aankoopkosten van de woning.

Belastingvrij schenken
Neo Hypotheek Overwaarde Opnemen 1

3. Overwaarde gebruiken

Heb je al een koopwoning en wil je een volgende woning gaan kopen? Dan kun je als doorstromer de eventuele overwaarde die je ontvangt na de verkoop van je oude woning gebruiken om te overbieden.

Overwaarde opnemen

 Let op de risico’s: nu én later.

Overweeg je om te overbieden op een huis? De woning die je op het oog hebt, heeft momenteel misschien een hoge waarde. Maar is dat in de toekomst ook het geval? Als je meer biedt dan de vraagprijs, neemt het risico toe dat de waarde van je huis niet de hoogte van het koopbedrag bereikt. Ook kan het zijn dat de waarde van woning daalt, dan komt je huis zogezegd ‘onder water te staan’. Dit betekent dat je hypotheekschuld hoger is dan de woningwaarde. Als je op een gegeven moment wilt verhuizen naar een andere woning, kan het moeilijk zijn om het huis te verkopen voor dezelfde hoge prijs die je hebt betaald. Overbieden kan dus gevolgen hebben voor je financiële situatie, nu én later. 

Neo Hypotheken Ahuis Onder Water

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
  • Mark van der Geer
  • Hoofd Risk & Compliance