Neo Hypotheken Bereidstellingsprovisie

Bereidstellingsprovisie

Een hypotheekofferte blijft een beperkte periode geldig. Indien je deze termijn wil verlengen, betaal je daar bereidstellingsprovisie voor. Hoe worden deze kosten berekend? En is de bereidstellingsprovisie ook aftrekbaar? Wij leggen het je allemaal uit.

Wat is bereidstellingsprovisie? 

Na het aanvragen van een hypotheek ontvang je van de hypotheekverstrekker een hypotheekofferte. In deze hypotheekofferte vind je onder andere de hypotheekrente die je gaat betalen en de afgesproken hypotheekvoorwaarden. Een hypotheek is pas definitief rond als je de hypotheekakte hebt getekend. Dit doe je op het moment dat je hypotheek passeert bij de notaris.  Maar soms is het niet haalbaar om de hypotheekakte te ondertekenen binnen de geldigheidsduur van de hypotheekofferte. Door je hypotheekofferte te verlengen, kun je een langere periode na de uiterste passeerdatum profiteren van het rente-aanbod en de aangeboden voorwaarden.

Geldigheidsduur bij Neo Hypotheken

De hypotheekofferte is voor een periode van 6 maanden geldig vanaf de datum van het uitbrengen van het rente aanbod Voorbeeld: je ontvangt de rente aanbod op 1 januari 2024 en een week later de hypotheekofferte, dan is de laatste dag waarop je de hypotheekofferte kunt accepteren: 30 juni 2024. Vanaf 1 maart 2024 is de hypotheekofferte in principe vervallen. Hoewel we bij Neo Hypotheken niet de mogelijkheid van een bereidstellingsprovisie bieden, doen wij niet moeilijk over een dag te laat insturen van de getekende hypotheekofferte. Wij houden een hypotheekaanvraag graag helder en simpel en willen onduidelijke extra kosten zoals een bereidstellingsprovisie vermijden. 

Kosten bereidstellingsprovisie

Vaak zijn de kosten voor een bereidstellingsprovisie een percentage van het hypotheekbedrag. Hoeveel je precies betaalt, hangt dus af van het hypotheekbedrag en van het aantal maanden dat je de hypotheekofferte wilt verlengen. Een gebruikelijk percentage voor bereidstellingskosten is 0,25% van het hypotheekbedrag voor elke maand waarmee je de offerte verlengt. In de hypotheekofferte kun je hier vaak al informatie over terugvinden. 

Rekenvoorbeeld bereidstellingsprovisie

Je hebt een hypotheekofferte aangevraagd voor een hypotheek van €300.000. In de hypotheekofferte staat dat je de offerte binnen drie maanden moet ondertekenen bij de notaris. Hierna vervalt de offerte. Je wilt met een bereidstellingsprovisie de geldigheidsduur met drie maanden verlengen. Per maand kost dit 0,25% van 300.000 euro (0,0025 x 300.000) = € 750 euro. Omdat je de offerte met drie maanden wilt verlengen kost je dit in totaal €2.250. 

Bereidstellingsprovisie is fiscaal aftrekbaar

Het goede nieuws: de bereidstellingsprovisie die je moet betalen voor het verlengen van je hypotheekofferte is aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting. Je mag het bedrag dus in mindering brengen op je belastbaar inkomen bij de belastingaangifte. Dat scheelt weer in de kosten. 

Neo Hypotheken Aftrekbare Kosten Eigen Woning

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
  • Mark van der Geer
  • Hoofd Risk & Compliance