Neo Hypotheek Casco Woning

Casco

Een casco woning kan dé manier zijn om betaalbaar een huis te kopen. En ook voor de klussers die een huis graag helemaal naar eigen hand willen zetten, kan het ideaal zijn. Maar wat betekent casco eigenlijk? En welke invloed heeft een casco woning op een hypotheek?

Casco betekenis

Casco is ontstaan uit het Spaans, want ‘Casco’ betekent scheepsromp (of vrij vertaald een geraamte of skelet).  Een casco woning betekent dat de bouwer zorgt voor de ruwbouw, dat wil zeggen dat het geraamte van de woning wordt opgeleverd, inclusief de ramen met glas, deuren en dakbedekking. Daarom wordt dit soms ook wel een wind- en waterdichte woning genoemd. De casco woning is echter nog niet geschikt voor bewoning en bij een casco oplevering ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van de afwerking.

Betekenis casco verschilt per bouwproject

Let op: in veel nieuwbouwprojecten kan het begrip "casco" verschillende betekenissen hebben. Het is daarom belangrijk om goed te controleren wat de bouwer precies verstaat onder de definitie "casco" en kritisch te beoordelen of je nieuwe woning hieraan voldoet tijdens de opleveringskeuring. Bovendien is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat het huis bij de sleuteloverdracht nog niet direct geschikt is om in te wonen, zoals ook wettelijk is bepaald. Voor bewoning moet een huis namelijk volledig voldoen aan alle eisen van het Bouwbesluit en de Omgevingsvergunning.

Casco oplevering 

Een casco woning is op het moment van de oplevering nog niet bewoonbaar.  De buitenkant van de woning - de dragende constructie en de afwerking buiten - is klaar, maar van binnen moet alles nog worden aangepakt. In het geval van een casco oplevering is deze afwerking jouw eigen verantwoordelijkheid. Hoewel de exacte afwerking van de casco woning per pand verschilt, zijn er een aantal werkzaamheden die vrijwel altijd zelf op moeten pakken. Je kunt rekening houden met het installeren en afwerken van de volgende onderdelen:

  • Het leggen van vloeren
  • Het betegelen van ruimten
  • Binnendeuren installeren
  • Keuken installeren
  • Badkamer installeren
  • Verwarming installeren
  • De aansluitingen voor de meterkast en nutsvoorzieningen aanleggen
  • Het elektriciteitsnet aanleggen

 

Maar let op: in sommige situaties kan het dus ook goed het geval zijn dat je nog meer dan het bovenstaande lijstje moet doen. In bepaalde gevallen valt bijvoorbeeld ook het isoleren van het dak en de buitenmuren, het zetten van de trap of het plaatsen van de deuren en kozijnen onder jouw afbouw verantwoordelijkheid.  

De hypotheek voor een casco woning

Als je geld wilt lenen voor een casco woning, sluit je een hypotheek voor een nieuwbouwwoning af. Dit werkt net iets anders dan bij een bestaande woning; je krijgt immers te maken met een bouwdepot. Ontdek hoe het aanvragen van een nieuwbouwdepot werkt. 

Neo Hypotheek Nieuwbouw

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
  • Mark van der Geer
  • Hoofd Risk & Compliance