loan-to-value-neo

Loan To Value (LTV)

Bij het afsluiten van een hypotheek is ‘Loan-To-Value (LTV)’ een belangrijke term die regelmatig terugkomt. Maar wat houdt dit begrip precies in en hoe staat het in verhouding tot jouw hypotheek? Neo Hypotheken vertelt je alles over het begrip ‘Loan-To-Value’.

Wat is LTV?

 

Loan-to-value (LTV) is de verhouding tussen de hoogte van je hypotheek(schuld) en de marktwaarde van je huis. Dit percentage geeft aan hoeveel procent van de marktwaarde je beleent middels je hypotheek. De LTV wordt door hypotheekverstrekkers gebruikt om te controleren of het bedrag dat je voor de aankoop van je huis wilt lenen in verhouding staat tot de getaxeerde waarde en binnen het wettelijke maximum van 100% blijft (of 106% in het geval van verduurzamingsmaatregelen). Door een goede controle op die LTV wordt voorkomen dat je meer leent dan is toegestaan en daardoor (te) hoge maandelijkse hypotheeklasten krijgt.

 

De LTV bepaalt jouw maximale hypotheek

De maximale hypotheek die je kunt krijgen, hangt af van verschillende belangrijke factoren,  waaronder de waarde van de woning en je financiële situatie. Het bedrag aan maximale hypotheek ten opzichte van de getaxeerde marktwaarde van de woning bepaalt het LTV percentage. Vanaf 2023 mag de LTV maximaal 100% zijn, tenzij je een deel van de hypotheek gebruikt om je woning te verduurzamen, dan mag de LTV maximaal 106% zijn. Je kunt inmiddels dus nog maar maximaal 106% van de marktwaarde van jouw woning lenen. Bij het kopen van een huis moet je echter wel rekening houden met bijkomende kosten, zoals kosten koper, taxatiekosten, makelaars- en hypotheekadvieskosten. Tegenwoordig ontkom je er helaas niet meer aan om een gedeelte uit eigen middelen zelf te betalen. 

Let op! Als je bij Neo Hypotheken energiebesparende maatregelen wilt meefinancieren, mag je voor die maatregelen 6% bovenop de woningwaarde lenen. Voorwaarde bij zowel de 100% als de 106% regel is dat je die hypotheek ook qua inkomen kunt dragen.

De LTV bepaalt jouw hypotheekrente

Jouw hypotheekrente bestaat  voor een lening met NHG garantie uit een basisrente, zo ook een lening zonder NHG garantie maar met een LTV klasse tot en met 60%. Boven 60% LTV voor een hypotheek zonder NHG werken we bij Neo Hypotheken met een  risico-opslag  bovenop het basisrente tot en met 60% LTV. Hoe hoog de risico-opslag is voor de LTV klassen boven 60%, hangt af van de hoogte van de LTV. De LTV bepaalt dus in welke risicoklasse en daarmee welke tariefklasse je zit voor leningen zonder NHG garantie. Heb je een hoge hypotheek ten opzichte van de woningwaarde? Dan beland je in een hogere risicoklasse. De geldverstrekker loopt namelijk meer risico omdat een groter deel van de onderliggende woningwaarde wordt beleend. Andersom werkt het net zo: bij een lage LTV kom je in een lagere risicoklasse terecht omdat er voor de geldverstrekker minder risico is qua uitstaande schuld ten opzichte van de waarde van het onderpand. 

 

LTV berekenen

De LTV bereken je eenvoudig door de hypotheeksom en de woningwaarde door elkaar te delen. Vermenigvuldig het vervolgens met 100%.

Een rekenvoorbeeld

  • Je hypotheek is € 280.000,-
  • De waarde van je huis is € 310.000,-
  • Dan is de Loan-To-Value: 280.000,00 / 310.000,00 x 100 = 90.32%

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
  • Mark van der Geer
  • Hoofd Risk & Compliance