Neo Hypotheek Verzekeringen Koophuis

Welke verzekeringen heb ik nodig voor een koophuis?

Om er zeker van te zijn dat je koophuis en je hypotheek goed beschermd zijn, zijn er een aantal (woon)verzekeringen die verplicht zijn. Daarnaast zijn er andere verzekeringen die handig zijn om af te sluiten. Wij zetten deze verzekeringen voor je huis graag voor je op een rijtje.

Verzekeringen bij een koophuis

Bij het afsluiten van een hypotheek komen bepaalde risico's kijken. Het kan gebeuren dat je door omstandigheden op een gegeven moment je maandelijkse hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Of dat je te maken krijgt met flinke schade aan je woning door bijvoorbeeld brand, wateroverlast of inbraak.  Bij het kopen van een huis is het daarom belangrijk om bepaalde verzekeringen af te sluiten tegen schade of inkomensverlies. We hebben een lijst samengesteld van verzekeringen die verplicht zijn bij de aankoop van een woning, evenals aanvullende verzekeringen die het overwegen waard zijn.

Verzekeringen koophuis

Eigenlijk is er maar één verzekering verplicht bij het kopen van een huis.

Verplichte verzekeringen koophuis

Niet verplicht, wel handig

Verplichte verzekering: opstalverzekering


Eigenlijk zie jij bij de verschillende hypotheekverstrekkers in Nederland nog maar 1 verzekering verplicht gesteld worden en dat is de opstal- of woonhuisverzekering. Met de deze verplichte verzekering, verzeker je de buitenkant van je woning tegen schade, zoals brand, inbraak of storm. Als je een appartement koopt, heb je deze verzekering vaak niet nodig, omdat de Vereniging van Eigenaren (VvE) deze al heeft afgesloten, waarvoor jij een bijdrage levert via je servicekosten.

Neo Hypotheek Opstalverzekering

Handige verzekeringen bij het kopen van een huis

 

1. Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering ben je verzekerd tegen schade en inbraak aan spullen in de woning. Denk bijvoorbeeld aan je meubels, maar ook aan je kleding of spiegels. Je woning is door de opstalverzekering beschermd tegen onder andere waterschade, brand en inbraak, maar je spullen in de woning worden niet vergoed zonder een inboedelverzekering. Als je bijvoorbeeld door waterschade veel meubels moet wegdoen of als je gloednieuwe televisie wordt gestolen, vergoedt de inboedelverzekering dat. Tenminste, onder bepaalde voorwaarden natuurlijk.

 

2. Overlijdensrisicoverzekering

Om een hypotheek af te sluiten is vaak een overlijdensrisicoverzekering (ORV) nodig. Bij Neo Hypotheken is dit niet verplicht, maar het kan wel verstandig zijn. De overlijdensrisicoverzekering keert als jij overlijdt een bedrag uit aan je nabestaanden (bijvoorbeeld je partner, kinderen of ouders) om daarmee de hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen. Zo heeft diegene ook na jouw overlijden de middelen om in je woning te blijven wonen

 

3. Rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van juridische bijstand bij een conflict. Je kunt verschillende modules afsluiten, zoals bijvoorbeeld de module ‘wonen’. Zeker als je net een woning hebt gekocht kan een rechtsbijstandverzekering handig zijn: na oplevering van de woning kunnen er gebreken of problemen zijn die in eerste instantie niet zichtbaar waren. Of je kunt als woningeigenaar een meningsverschil krijgen met bijvoorbeeld een aannemer als je een nieuwe badkamer of keuken hebt aangeschaft. Met de rechtsbijstandverzekering weet je dan altijd wat je rechten zijn en ontvang je hulp als dat nodig is.

 

4. Woonlastenverzekering

Werk je in loondienst en kun je mogelijk te maken krijgen met arbeidsongeschiktheid of werkloosheid? Met een woonlastenverzekering kun je (een gedeelte van) je hypotheek blijven betalen als je arbeidsongeschikt of werkloos wordt. Een woonlastenverzekering keert uit bij een inkomensdaling en vult de WW uitkering van het UWV aan. Als je voldoende geld hebt om dit zelf op te vangen of als je al verzekerd bent via je werkgever, heb je deze verzekering niet nodig. 

Advies over verzekeringen voor je huis

Het verschilt per situatie of het verstandig is om bepaalde verzekeringen voor je huis af te sluiten. Over je hypotheek én over eventuele verzekeringen. Bovendien hanteert iedere verzekeringsmaatschappij eigen voorwaarden, waardoor het niet alleen handig is om de verschillende polissen met elkaar te vergelijken maar ook om eigen geld achter de hand te hebben. Persoonlijk advies kan daarom handig zijn. Een onafhankelijke hypotheekadviseur van Neo Hypotheken denkt graag met je mee.

Neo Hypotheken Hypotheekadviseur1