Neo Hypotheek Bouwtechnische Keuring

Bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring geeft inzicht in de bouwkundige staat van de woning. Het kan eventuele gebreken aan het licht brengen en geeft je een beeld van de kosten om de woning in goede staat te brengen. Wat houdt een bouwkundige keuring in, wanneer laat je deze uitvoeren en wat kost het?

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring (ook wel bouwtechnische keuring genoemd) is een onderzoek van een woning door een onafhankelijk bouwkundig adviseur. Tijdens deze inspectie wordt gekeken of het huis eventueel (verborgen) gebreken heeft.  Na afloop van de keuring ontvang je de bevindingen in een bouwkundig rapport. In dit rapport staan de eventuele bouwkundige gebreken met een inschatting van de kosten om deze gebreken te herstellen en het huis in goede staat te brengen.  Daarnaast bevat het rapport informatie over de mogelijkheden en kosten voor verduurzaming van de woning.  Zo ben je niet alleen op de hoogte van de bouwkundige staat van de woning, maar weet je ook wat je kan doen om energie te besparen en wat de kosten hiervoor zijn.

Voordelen bouwkundige keuring

 • Geeft in hoofdlijnen een beeld over de bouwkundige staat van de woning
 • Biedt inzicht in eventuele herstel- en onderhoudskosten, maar ook kosten voor verduurzaming. Zowel op korte als lange termijn.
 • Versterkt mogelijk je onderhandelingspositie bij het kopen van een huis

Onderdelen bouwtechnische keuring

Tijdens de bouwtechnische keuring wordt de woning vanaf de zolder tot aan de kelder en van binnen en buiten geïnspecteerd. Een bouwkundig specialist let altijd op vaste punten tijdens een bouwtechnische keuring. Afhankelijk van het bouwjaar van de woning en het type woning zal hij meer of minder op bepaalde kenmerken letten.

De bouwkundige zal letten op:

 • de fundering van de woning;
 • de kozijnen, ramen en deuren;
 • de staat van het dak (en dat van de schuur);
 • de verouderde en afgekeurde bouwmaterialen (zoal loden waterleidingen en asbest)
 • de veiligheid van de woning (elektrisch, aardlekschakelaar, etc.)

Het juiste moment van de keuring

Er zijn drie momenten waarop je een bouwkundige keuring kunt laten doen:

Neo Hypotheken Overbieden Huis

1. Voordat je een bod uitbrengt

Voordat je een bod uitbrengt kun je een bouwtechnische keuring aanvragen.  Je kunt de uitslag van het bouwtechnische rapport dan meenemen in je tactiek voor het bieden op een woning. Als de staat van de woning niet al te best blijkt te zijn, hoef je wellicht minder te (over)bieden bijvoorbeeld. Het enige struikelblok is dat er niet altijd voldoende tijd is om een dergelijke bouwtechnische keuring uit te voeren voordat je een bod moet doen. In de huidige oververhitte woningmarkt ben je waarschijnlijk niet de enige geïnteresseerde koper, en is er vaak haast geboden bij het doen van een bod.

(Over)bieden
voorlopige-koopcontract

2. Tijdens het bieden

Een andere optie is om de bouwkundige keuring te plannen terwijl je nog in onderhandeling bent met de verkoper. Dit betekent dat je een bod uitbrengt en tegelijkertijd de bouwtechnische keuring laat uitvoeren. Of je kunt gebruikmaken van de wettelijke drie dagen bedenktijd na ondertekening van het voorlopig koopcontract om  de keuring uit te laten voeren. Nadeel is wel dat de kans bestaat dat de koper je bod hoe dan ook te laag vindt. Dan is het zonde als jij een paar honderd euro aan bouwkundige-keuring-kosten hebt uitgegeven voor een woning die naar een andere gegadigde gaat.

Voorlopige koopcontract
Ontbindende-voorwaarden-wat-zijn-dat-neo-hypotheken

3. Na het tekenen van het voorlopige koopcontract

Vaak kun je, in afwachting van het bouwkundig rapport, alvast een voorlopig koopcontract tekenen. Het is dan slim om in het voorlopige koopcontract de bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde op te nemen. Je brengt dan een bod uit onder voorbehoud dat het achterstallige onderhoud niet meer dan een X bedrag mag zijn. Als uit de technische bouwkeuring de kosten hoger blijken te zijn, kun je kosteloos onder de aankoop uit of bijvoorbeeld opnieuw de onderhandeling aangaan met de verkoper. 

Ontbindende voorwaarden

Kosten bouwkundige keuring

De kosten voor een bouwkundige keuring verschillen per bouwkundige, maar starten gemiddeld vanaf € 362. De prijs van de keuring is ook afhankelijk van de inhoud van het huis; het aantal m3. Hieronder zie je een gemiddelde prijsweergave:

Inhoud woning en eventuele bijgebouwen

Prijs incl. BTW

0 – 450 m3

€ 362

451 – 700 m3

€ 417

701 – 900 m3

€ 472

901 – 1100 m3

€ 527

Goed om te weten: de kosten voor een bouwtechnische keuring zijn aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting.

Bouwtechnische keuring regelen

 

 1. Kies een bouwkundige partij

  Als koper kies je zelf een onafhankelijke bouwkundige die de keuring uitvoert. 

 2. Plan een datum

  Vaak dien je zelf een afspraak te maken om toegang tot de woning te krijgen. Het is verstandig om vooraf met de makelaar/verkoper een aantal momenten af te stemmen waarop de keuring kan plaatsvinden. Vervolgens kun je (vaak online) een bouwtechnische keuring aanvragen en direct een beschikbaar moment vastleggen voor een keuring.

 3. Zorg dat je zelf aanwezig bent

  Het is verstandig om tijdens de keuring zelf ook aanwezig te zijn. De bouwkundige geeft een toelichting op de onderdelen van de woning die worden beoordeeld. En natuurlijk kun je vragen stellen aan de bouwkundige. Op deze manier kom je meer te weten over de woning.

 4. Ontvang het bouwkundige rapport

  Binnen één of enkele werkdag(en) ontvang je van de bouwkundige het bouwkundig rapport met een gedetailleerde uitleg van alle bevindingen, inclusief de foto’s en de kosten voor het oplossen van eventuele gebreken.  

Veelgestelde vragen

Nee, over het algemeen is een bouwkundige keuring niet verplicht. Het is alleen verplicht wanneer de taxatie van de woning aangeeft dat er sprake is van achterstallig onderhoud. In combinatie met een taxatierapport biedt een bouwkundig rapport een helder inzicht in de waarde van de woning. In sommige gevallen is een bouwkundige keuring ook verplicht als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wilt aanvragen.

Een bouwtechnische keuring duurt meestal één à twee uur, afhankelijk van de grootte van de woning.  Meestal ontvang je het bouwtechnische rapport vervolgens binnen één of enkele werkdagen. 

ndien de bouwkundige keuring als een ontbindende voorwaarde is opgenomen in het voorlopige koopcontract en een maximum bedrag is vastgesteld voor de reparatiekosten die uit de keuring naar voren komen, dan zijn alle kosten tot dit aangegeven bedrag in principe voor de rekening van de koper. Maar daar zijn twee uitzonderingen op. De verkoper moet de herstelkosten wel betalen als:

 • het gaat om een ernstig gebrek.
 • de verkoper van het gebrek op de hoogte was, maar het niet heeft gemeld.

In die gevallen zal je met de verkoper in gesprek gaan en kun je mogelijk om een vergoeding van (een deel van) de kosten vragen. 

Voor nieuwbouwwoningen is een bouwtechnische keuring doorgaans niet nodig. Op het moment van aankoop is er nog geen fysieke woning om te inspecteren, aangezien deze nog gebouwd moet worden. Bij een nieuwbouw wordt doorgaans wel een opleveringskeuring uitgevoerd.

Tijdens een bouwkundige keuring onderzoekt de inspecteur onderdelen die hij met het blote oog kan zien, zonder specialistisch onderzoek uit te voeren. Er worden geen gaten gemaakt in wanden, plafonds of muren om schade aan de woning te voorkomen. Hierdoor kunnen verborgen gebreken mogelijk onopgemerkt blijven. Desondanks biedt een bouwtechnische keuring, dankzij de expertise van de inspecteur, over het algemeen een behoorlijk nauwkeurig beeld van de staat van de woning.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

mark-van-der-geer
 • Mark van der Geer
 • Hoofd Risk & Compliance